Σκέφτεστε να αλλάξετε καριέρα; Ο HR Manager της Χρυσός Οδηγός Α.Ε., Κος Κωνσταντίνος Καλλίγας, μας εξηγεί ποια είναι τα σημάδια που μας ωθούν να πάρουμε την απόφαση για μια πιθανή αλλαγή και πως θα τα αναγνωρίσουμε. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις η αλλαγή καριέρας είναι μονόδρομος; Ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουμε στην αρχή και πως θα τις ξεπεράσουμε;
ΑΛΛΑΖΩ ΚΑΡΙΕΡΑ
H αλλαγή καριέρας σε τέτοιες εποχές, με τα γνωστά εργασιακά αδιέξοδα σε όλους τους κλάδους, ακούγεται σχήμα οξύμωρο. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει και ο περίγυρός σου που υποστηρίζει, όχι άδικα πολλές φορές, ότι θα πρέπει να αισθάνεσαι τυχερός που έχεις μια σταθερή δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείς, μένοντας σε μια καριέρα που έπαψε να σε γεμίζει, να σε εξελίσσει και να σε ολοκληρώνει συναισθηματικά.
Δώσε σημασία στα 3 σημάδια…
Τα τρία σοβαρότερα σημάδια που μπορούν να σε ωθήσουν να αλλάξεις καριέρα είναι τα εξής:
- Έχεις σταματήσει να αγαπάς αυτό που κάνεις. Ίσως το πιο σημαντικό σημάδι, κατά τη γνώμη μου, είναι το να πάψεις να έχεις ενεργό ενδιαφέρον γι’ αυτό που κάνεις. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί για τρεις λόγους: α) όταν δεν υπάρχει πια καμία πρόκληση/ενδιαφέρον σε αυτό που κάνεις, β) όταν πιστέψεις ότι δεν εκτιμάται η δουλειά σου και γ) όταν δεν υπάρχει καμία προοπτική εξέλιξης στη δουλειά σου (career path).
Πιστεύω ωστόσο, ότι αυτοί οι τρεις λόγοι, αν και οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, έχουν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση και λύση. Για παράδειγμα, για να βρεις εκ νέου πρόκληση στη δουλειά σου, θεωρώ πως ευθύνεσαι σε μεγάλο βαθμό και εσύ ο ίδιος. Έχεις αναρωτηθεί, άραγε, αν έχεις εξαντλήσει όλους τους τρόπους αυτοβελτίωσης; Πολλές φορές νέα σεμινάρια, αλλά και νέες αποκτηθείσες δεξιότητες, σου προσφέρουν νέα “όπλα” στον τρόπο διαχείρισης της καθημερινότητάς σου και συμβάλλουν στην ανανέωση της δουλειάς σου. Ψάξε στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (LinkedIn, Facebook, Twitter) και ενημερώσου για όλες τις τάσεις της αγοράς, αλλάζοντας τον τρόπο που κάνεις τη δουλειά σου, βάζοντας νέες προκλήσεις σε αυτή.
Αναφορικά με το αν εκτιμάται η δουλειά σου, επίσης φέρεις μερίδιο ευθύνης και ο ίδιος. Σίγουρα το να αναγνωρίζεται η συνεισφορά μας στη δουλειά είναι μια ανάγκη σημαντική για την αυτοεκτίμησή μας. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να την προβάλλουμε, αλλά και να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι σε αυτό το ασταθές επιχειρησιακό περιβάλλον έχουμε κατά καιρούς αποχαιρετήσει συναδέλφους ισάξιους κάποιες φορές με εμάς.
Ο τρίτος λόγος που αφορά στην προοπτική εξέλιξης, για μένα, είναι πιο σημαντικός. Παρ’ όλα αυτά, και πάλι πρέπει να εξεταστούν και άλλοι παράμετροι, όπως για παράδειγμα, αν έχει υπάρξει η συγκυρία να αναλάβεις την επόμενη θέση και, ενώ έχεις όλα τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, την αναλαμβάνει κάποιος άλλος. Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτό, τότε ίσως πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα, είτε αυτό θα είναι αλλαγή δουλειάς είτε αλλαγή καριέρας. - Το περιβάλλον εργασίας σου είναι ακατάλληλο, με αποτέλεσμα να μην είσαι ευτυχισμένος. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι που μπορεί να σε οδηγήσει σε αλλαγή καριέρας. Φαντάσου να είσαι χρόνια ένας εξωτερικός πωλητής και ξαφνικά να γίνεις διοικητικός υπάλληλος. Το πιο πιθανό σε μια τέτοια εργασία είναι να βιώσεις το χειρότερο εφιάλτη σου. Δεν γίνεται σε έναν άνθρωπο που κινείται στο δρόμο όλη μέρα, κάνοντας ραντεβού, προωθώντας προϊόντα ή υπηρεσίες, να τον βάλεις ξαφνικά μπροστά από έναν υπολογιστή σε ένα γραφείο. Ποτέ λοιπόν μη δοκιμάζεις τις αντοχές σου, υποφέροντας σιωπηλά σε μια θέση εργασίας. Το πιθανότερο είναι να απομακρυνθείς αργά ή γρήγορα από τη θέση αυτή, στερώντας ταυτόχρονα από κάποιον άλλο το δικαίωμα να είναι ευτυχισμένος στη δική σου “προσωρινή” θέση εργασίας.
- Οι προοπτικές του κλάδου σου έχουν χειροτερέψει. Αυτό είναι πραγματικά ένα σημαντικό σημάδι, που αργά ή γρήγορα θα σε οδηγήσει σε αλλαγή καριέρας. Αν είσαι γύρω στα 40, θα θυμάσαι ότι επαγγέλματα, όπως γραφίστας, ακόμη και σχεδιαστής δομικών έργων, ακούγονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας ως επαγγέλματα με τεράστιο μέλλον και πολλές προοπτικές. Οι ραγδαίες, όμως, αλλαγές στην τεχνολογία και την οικονομία έχουν επιβάλει αλλαγή στη διαχείριση του ταλέντου μας, με τη σωστή χρησιμοποίηση προγραμμάτων του υπολογιστή, χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται το έμφυτο σχεδιαστικό ταλέντο. Πλέον, ο γραφίστας καλείται, για παράδειγμα, να γνωρίζει άριστα HTML και CSS, διαθέτοντας εμπειρία στο web design, ενώ έχει σταδιακά μεταλλαχθεί σε web designer. Άρα, ή θα ακολουθήσεις τις εξελίξεις και θα εκπαιδευτείς στα νέα προγράμματα σχεδιασμού και δημιουργίας website ή, αν είσαι ρομαντικός και σου αρέσει η μυρωδιά του χαρτιού, θα μείνεις με την ανάμνησή του και θα αλλάξεις καριέρα.
Αν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου τα τρία παραπάνω σημάδια, τότε είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αλλάξεις καριέρα. Όπως είδες, ωστόσο, δεν χρησιμοποίησα ούτε το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) ούτε τον οικονομικό παράγοντα ως σημάδια αλλαγής. Αυτό συνέβη, διότι πιστεύω ότι οι δύο αυτοί παράγοντες δεν είναι καθοριστικοί.
TIP: Να γνωρίζεις όμως ότι, ακόμη κι αν όλα τα σημάδια οδηγούν στην απόφαση αλλαγής καριέρας, θα πρέπει εκ προοιμίου: να έχεις καταρτίσει συγκεκριμένο λεπτομερές οικονομικό πλάνο κατόπιν έρευνας αγοράς, να έχεις εξετάσει όλες τις πιθανότητες, ακόμη και αποτυχίας της επένδυσής σου σε αυτή την προσπάθεια, να μην έχεις παρασυρθεί από τις επιτυχίες τρίτων, ακόμη και αν αυτοί είναι συγγενείς σου.
Η άποψή μου, κλείνοντας, είναι ότι οι γνώσεις και τα προσόντα που έχεις αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια μπορούν να «μεταφερθούν» και σε άλλα περιβάλλοντα εργασίας. Όμως, πριν πάρεις την απόφαση για να ακολουθήσεις το «όνειρο», να είσαι έτοιμος για ένα νέο αγώνα. Μην περιμένεις να αναδειχθείς αμέσως, ούτε φυσικά να εξοικονομήσεις πολλά χρήματα βραχυπρόθεσμα. Προσπάθησε μόνο να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό στη νέα σου καριέρα και ετοιμάσου για πολλές ώρες δουλειάς. Την απόφαση της αλλαγής δεν πρέπει ποτέ να την πάρεις σε περίοδο έντονου στρες στη δουλειά, παρά μόνο κατόπιν ώριμης σκέψης και έρευνας.