Επαγγελματικός Κατάλογος

Πώς Γίνεται το Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί πολλές φορές μετά το φαγητό αισθάνεσαι έντονο φούσκωμα, δυσφορία ή νιώθεις πόνο στην κοιλιακή χώρα και έχεις γαστρεντερολογικές διαταραχές; Το τεστ τροφικής δυσανεξίας μπορεί να σου λύσει κάθε σου απορία.

Tροφική δυσανεξία έχει κάποιος όταν δεν μπορεί να μεταβολίσει, να χωνέψει, δηλαδή, κάποιο συστατικό της τροφής που καταναλώνει και ο οργανισμός του αντιδρά άσχημα σε αυτό. Πρόκειται για μια συνήθως καθυστερημένη αντίδραση σε διάφορα συστατικά, που μπορεί να βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις τροφές μας, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν είτε μετά από μερικές ώρες είτε μετά από μερικές ημέρες από την κατανάλωσή τους.

Τα άτομα με δυσανεξία εμφανίζουν συμπτώματα, όπως φούσκωμα, αέρια, διάρροια, ναυτία και εμετός. Ο λόγος αυτής της αντίδρασης είναι ότι ενεργοποιούνται οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού, για να αντιμετωπίσει αυτήν την τροφή, επειδή θεωρεί ότι βλάπτει τον οργανισμό. Η τροφική δυσανεξία μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια ενζύμων στον οργανισμό ή σε ενζυμικές δυσλειτουργίες στο πεπτικό σύστημα, σε ευαισθησία σε πρόσθετα στις τροφές ή σε φαρμακολογικές επιδράσεις αγγειοδραστικών αμινών που υπάρχουν στα τρόφιμα (π.χ. ισταμίνη), δηλαδή σε αντίδραση σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα τρόφιμα.

Μερικές φορές τα συμπτώματα της δυσανεξίας μπορεί να συνδεθούν με το μικροβιώμα εντέρου ή με κάποια αλλεργία, ωστόσο αυτό απαιτεί εργαστηριακό έλεγχο. Για την πρόληψη, αλλά και για τη θεραπεία της τροφικής δυσανεξίας, είναι απαραίτητη η αποφυγή των ένοχων τροφίμων.

3 Τύποι δυσανεξίας

Οι μορφές δυσανεξίας που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η δυσανεξία στη γλουτένη (γνωστή και ως κοιλιοκάκη), καθώς και η δυσανεξία στη φρουκτόζη. Όλα τα είδη μπορούν να εντοπιστούν με την πραγματοποιήση τεστ τροφικής δυσανεξίας.

Η δυσανεξία στη γλουτένη – κοιλιοκάκη είναι μια εντεροπάθεια από την οποία υποφέρουν άτομα τα οποία, λόγω γενετικής προδιάθεσης, έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι το φούσκωμα, ο πόνος στην κοιλιά, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, και οι εμετοί. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη βρώμη και στη σίκαλη. Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυσανεξίας είναι ο πλήρης αποκλεισμός της γλουτένης από την καθημερινή δίαιτα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η πάθηση κατά την οποία το άτομο, μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν λακτόζη, όπως τα γαλακτοκομικά, εμφανίζει πόνο στην κοιλιά, πρήξιμο και διάρροια.

Η δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι η δυσκολία του οργανισμού να απορροφήσει τη φρουκτόζη, το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα, στα λαχανικά και στο μέλι. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της δυσανεξίας στη γλουτένη και στη λακτόζη, ενώ για τη θεραπεία απαιτείται μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

Τι είναι τα τεστ τροφικής δυσανεξίας και ποια τα είδη τους;

Τα τεστ τροφικής δυσανεξίας είναι τεστ που εντοπίζουν ποιες είναι οι τροφές που σου προκαλούν τροφική δυσανεξία και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα:

  1. Ελεγχος IgG αντισωμάτων. Πρόκειται για αιματολογικά τεστ τα οποία μετράνε τα ειδικά αντισώματα IgG (συνήθως IgG4), απέναντι σε έναν αριθμό τροφίμων και συντηρητικών. Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης, για παράδειγμα, είναι τα ορολογικά τεστ για αναζήτηση των αυτοαντισωµάτων Ιστικής τρανσγλουταµινάσης και Γλιαδίνης τάξης IgA, σε συνδυασµό µε τη δοκιµασία για τον προσδιορισµό των ολικών IgA.
  2. Κυτταρο-τοξικό τεστ (Cytotoxic, Bryan’s test, Alcat test, Nutrontest). Είναι ένα τεστ αίματος, όπου τα λευκά αιμοσφαίρια αναμειγνύονται με εκχυλίσματα τροφών που έχουν έρθει σε επαφή με ένζυμα του γαστρεντερολογικού σωλήνα. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, εάν υπάρχει όντως τροφική δυσανεξία, στο μικροσκόπιο παρατηρεί κανείς τα λευκά αιμοσφαίρια να μεταβάλλονται, παραδείγματος χάριν, να συρρικνώνονται, να διογκώνονται ή και να πεθαίνουν.
  3. Vega test: ηλεκτροδιαγνωστικό/ηλεκτροδερματικό τεστ τροφικής δυσανεξίας. Το Vega Test μετρά την ηλεκτρομαγνητική αγωγιμότητα του σώματος, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια. Τα «ύποπτα» τρόφιμα μπαίνουν σε σφραγισμένα δοχεία, πάνω σε δίσκο αλουμίνιου, ο οποίος συνδέεται μέσω ηλεκτροδίων με το δέρμα και την συσκευή. Όταν μεταβάλλεται η ηλεκτρική αντίσταση, με την παρεμβολή του κάθε τροφίμου, αυτό σημαίνει «ευαισθησία» σε αυτό το τρόφιμο.
  4. Τεστ τροφικής δυσανεξίας με βιοσυντονισμό/βιοενεργειακά μηχανήματα. Σε αυτό ο ασθενής κρατάει δύο μπρούντζινα ηλεκτρόδια στα χέρια του, σε σχήμα ράβδου, ή ακουμπάει σε δύο πλάκες-ηλεκτρόδια, από τις οποίες περνά πολύ χαμηλής συχνότητας και ανεπαίσθητο από τον οργανισμό ρεύμα και πραγματοποιείται μια πολύ μικρής έντασης ηλεκτρική σάρωση. Οι ηλεκτρικές πληροφορίες ακολουθούν τους κλασικούς μεσημβρινούς του σώματος, απ’ όπου διανέμονται σε όλο το σώμα.
    Ο τρόπος που αντιδρά το κάθε όργανο και οργανικό σύστημα στις πληροφορίες βοηθάει στο να εκτιμηθεί η κατάσταση του οργανισμού. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού μεταφράζονται σε συγκεκριμένες πληροφορίες για τις τροφές οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που υπέφεραν από τροφική δυσανεξία, όταν άλλαξαν τη διατροφή τους, είδαν σηµαντική βελτίωση στην υγεία τους. Διώχνοντας τις «ύποπτες» τροφές από τη διατροφή τους και ακολουθώντας κατά γράμμα τη σωστή δίαιτα για το πρόβλημά τους,  συνέβαλαν στο να σταματήσουν να δημιουργούνται στον οργανισμό τους ειδικά αντισώματα για την καταπολέµηση των «εισβολέων» που εισέρχονταν στον οργανισμό μέσω των τροφών, απορρυθµίζοντας το ανοσοποιητικό σύστηµα, με αποτέλεσμα να ξαναβρούν την υγεία και την ευεξία τους.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ