Επαγγελματικός Κατάλογος

Σχολικό Bullying: Το έγκλημα εις βάρος του παιδιού σου

Ίσως να σε ξενίζει ο τίτλος, αλλά το bullying είναι καθημερινό φαινόμενο και θεωρείται παράβαση του Ποινικού Κώδικα. Βεβαίως, δεν είναι απαραίτητο να διαβάσουμε  τους νόμους για να καταλάβουμε ότι το bullying  είναι ένα έγκλημα. Η κοινή λογική, αλλά και οι περιπτώσεις που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο, όπως εκείνη του Βαγγέλη Γιακουμάκη πριν από λίγα χρόνια, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως το κοινωνικό ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού (όπως είναι η απόδοση του όρου «σχολικό bullying» στην ελληνική γλώσσα) δεν είναι καθόλου ασήμαντο.

Στη θέση του κάθε Γιακουμάκη μπορεί να είναι το δικό σου παιδί. Πως θα το καταλάβεις; Υπάρχουν κάποια σημάδια που το δείχνουν. Αρκεί να μελετήσεις προσεκτικότερα τη συμπεριφορά του παιδιού σου και να καταλάβεις πως έχει αλλάξει η ίδια η ψυχολογική του κατάσταση.

Η συμπεριφορά του παιδιού που δέχεται bullying

Είναι προφανές ότι δε βλέπεις το παιδί σου όλη μέρα. Αυτό είναι στοσχολείο του και εσύ στη δουλειά σου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότικάποιες πλευρές της συμπεριφοράς του είναι άμεσα ορατές σε εσένα,κάποιες άλλες, όμως, αναπτύσσονται εντός του σχολικού χώρου ή εν γένειεκτός σπιτιού, ακόμα και στο ίντερνετ. Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, θα πρέπει να παρατηρήσεις προσεκτικά το πως συμπεριφέρεται το παιδί σου, για να δεις τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι υφίσταται bullying.

Παρακάτω, θα αναφέρουμε μερικά από αυτά τα σημάδια:

  • Το παιδί σου είναι πολύ ευαίσθητο. Θα σκεφτείς ενδεχομένως ότιη ευαισθησία του είναι άσχετη με το bullying. Όμως, στην πραγματικότηταη υπερβολικά ευαίσθητη συμπεριφορά του παιδιού σου (π.χ. να βάζειτα κλάματα με το παραμικρό) είναι ισχυρή ένδειξη ότι δέχεταικακομεταχείριση από τους συνομηλίκους του.
  • Χάνει πράγματα. Δε γίνεται άλλο, σκέφτεσαι, κάθε μέρα ξεχνάεικάτι στο σχολείο. Που το έχει το μυαλό του; Μήπως να του βάλωχέρι μπας και ξυπνήσει επιτέλους; Λάθος. Η «αμέλεια» του παιδιούσου μπορεί να είναι αποτέλεσμα του bullying που υφίσταται. Πολύαπλά, το παιδί σου μπορεί να τρέχει, στην κυριολεξία, να φύγει απότο σχολείο για να ξεφύγει από τους «βασανιστές» του και για αυτόν το λόγο να αφήνει πίσω του τα πράγματά του. Μπορεί, μάλιστα, να πέφτει θύμα κλοπής ή να καταστρέφει μόνο του πράγματα που θεωρεί ότι είναι η αιτία για όσα βιώνει( π.χ. ένα ζευγάρι γυαλιά).
  • Δεν απομακρύνεται από τους δασκάλους. Είναι μια πολύ λογική συμπεριφορά αν σκεφτούμε ότι το παιδί σου δέχεται επιθέσεις,όταν βρίσκεται στο προαύλιο εν ώρα διαλείμματος ή στο πλαίσιοκάποιας σχολικής εκδρομής. Το παιδί σου σκέφτεται ότι η παρουσίατου δασκάλου εγγυάται πως δε θα δεχτεί επίθεση από τους συμμαθητέςτου.
  • Δε μιλάει μέσα στην τάξη. Δεν είναι μόνο ότι φοβάται να ξεμυτίσειστο προαύλιο, αλλά ακόμη και μέσα στην τάξη προσπαθεί να μην κάνειαισθητή την παρουσία του. Ο φόβος των ειρωνικών σχολίωνλειτουργεί αποτρεπτικά για αυτό.
  • Είναι πολύ μοναχικό. Έχεις παρατηρήσει ότι δε βγαίνει έξω από τοσπίτι, για να κάνει ποδήλατο ή για να παίξει; Έχεις παρατηρήσειεπίσης ότι δεν πάει στα πάρτι που κάνουν οι συμμαθητές του; Αν τοπαιδί σου είναι λίγο μεγαλύτερο, θα έπρεπε να βγαίνει έξω, να κάνειβόλτες με τους συνομηλίκους του, σωστά; Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί σου είναι πιθανό να αντιμετωπίζει bullying.
  • Δεν ασχολείται με τα social media. Ίσως να σου φαίνεται περίεργο,αλλά οι σημερινοί έφηβοι κοινωνικοποιούνται σε μεγάλο βαθμό,μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τα σχόλια / μηνύματα που δέχεταιτο παιδί σου, μέσω του instagram ή του facebook, είναι ενδεχομένωςεπιθετικά, υβριστικά και ειρωνικά. Μπορεί αυτή η μορφή bullyingνα μη λαμβάνει χώρα εντός του σχολείου, όμως, σχετίζεται άμεσαμε το σχολικό εκφοβισμό. Οι θύτες μπορούν να είναι κάλλιστασυμμαθητές ή συμμαθήτριες του παιδιού σου. Ειδικότερα, οι επιθέσειςμέσω των κοινωνικών δικτύων είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες στα κορίτσια.
  • Έχει αναπτύξει ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως ο στομαχόπονοςή κάποιος πονοκέφαλος. Πολύ συχνά, μάλιστα, τα εν λόγω συμπτώματαπερνούν όταν βρίσκεται στο σπίτι. Μη βιαστείς να κατηγορήσεις τοπαιδί σου για τεμπελιά και πονηριά. Μη βιαστείς να του βάλεις χέρι.Σκέψου ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να είναι αποτέλεσματου bullying.
  • Είναι επιθετικό ή για να το πούμε διαφορετικά έχει μαζέψει μέσα τουπράγματα που πρέπει κάπως να τα βγάλει. Είναι προφανές ότι δε θατα βγάλει με ειρηνικό τρόπο. Μπορεί να έχεις παρατηρήσει, ήδη, ότικαταστρέφει τα πράγματά του ή ότι ξεσπάει πάνω στα αδέρφια του.Μπορεί, επίσης, να είναι οξύθυμο και να αντιδράει σε περιπτώσεις πουδεν αντιδρούσε παλιότερα.

Οι επιδράσεις του bullying στην ψυχολογία του παιδιού σου

Οι προαναφερόμενες συμπεριφορές είναι η κορυφή τουπαγόβουνου. Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η ψυχολογική κατάστασητου παιδιού σου έχει επηρεαστεί κατά πολύ, προς το χειρότερο φυσικά.Η πρώτη, εμφανής μεταβολή στην ψυχοσύνθεση του παιδιού σου έχεινα κάνει με την αυτοπεποίθησή του. Το παιδί σου αισθάνεται ότι δενμπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αλλά πέρααπό αυτό αισθάνεται ότι δεν είναι ικανό να πετύχει σε οτιδήποτε κάνει.

Η αυτοεκτίμησή του είναι, επίσης, μειωμένη. Αισθάνεται ότι  είναι «ένοχο» για όσα βιώνει, κάτι που δε χρειάζεται να εξηγήσουμε καν  γιατί είναι λανθασμένο και επιβλαβές. Επιπλέον, μπορεί να υποφέρει από κατάθλιψη, μια ασθένεια που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και θεραπείας. Τέλος, οι  μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας, καθώς και τα ποσοστά  χρήσης εθιστικών ουσιών είναι ιδιαίτερα υψηλά ανάμεσα στους έφηβους που υφίστανται bullying.Κάτι που σημαίνει, προφανώς, ότι η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού σου μπορεί να γίνει τόσο άσχημη, ώστε να το οδηγήσει στην πιο ακραία καιαπευκταία επιλογή.

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι το bullying δεν είναι απλά ένα «καψωνάκι» που θα κάνει το παιδί σου «πιο δυνατό». Καταλαβαίνεις, παράλληλα, ότι πρέπει να ενεργοποιηθείς άμεσα, να αναζητήσεις πληροφορίες για τη ζωή του παιδιού σου, αλλά και να απευθυνθείς  στους ειδικούς.Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στη συμβουλευτική των παιδιών και των εφήβων είναι οι πλέον αρμόδιοι.

Χρυσός Οδηγός
Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ