Τι δεν θα ακούσεις σχεδόν ποτέ σε μία σχολή οδηγών;
Για να σε βοηθήσουμε, εδώ θα βρεις έξι πράγματα που καλό είναι να γνωρίζεις αν μαθαίνεις να οδηγείς ή είσαι νέος οδηγός.
Σκέφτεσαι πως μόλις περάσεις τις εξετάσεις οδήγησης τελειώνει η εκμάθηση; Κάνεις λάθος! Τώρα είναι που χρειάζεσαι έναν «οδηγό επιβίωσης», ειδικά αν μένεις στην Αθήνα ή στην Κρήτη, γιατί κακά τα ψέματα ως οδηγός μαθαίνεις κάθε ημέρα!
Υπάρχουν μερικά πράγματα που συνήθως ο δάσκαλος οδήγησης δεν θα σου πει, όπως πώς να έχεις ευγένεια και ηρεμία στο δρόμο ή πώς να αποφύγεις την ακούσια παραβίαση του νόμου.
1. Η σχολή οδηγών δεν σε προετοιμάζει για την πραγματικότητα
Οι οδικοί κανόνες αποτελούν σύσταση! Στη σχολή οδηγών μαθαίνεις να οδηγείς σωστά και βάσει νόμου, όμως μόλις βγεις στο δρόμο θα δεις πως στην πράξη εφαρμόζονται ελάχιστα. Στην Ελλάδα είμαστε αρκετά ένθερμοι και βιαστικοί, οπότε αν σου σβήσει το αυτοκίνητο σε κάποιο φανάρι ετοιμάσου για κόρνες και εντάσεις.
Οδηγώντας θα δεις επίσης πως τα όρια ταχύτητας είναι ενδεικτικά, η σήμανση δεν είναι πάντα ορατή από τους οδηγούς, ενώ το πορτοκαλί φανάρι για τον πίσω σημαίνει «επιτάχυνε να περάσουμε»!
2. Αλλαγή λωρίδας
Αν μένεις σε κάποια μεγαλούπολη ή στην πρωτεύουσα θα χρειαστεί κάποια στιγμή να αλλάξεις λωρίδα για να πας στον προορισμό σου.
Τα μαθήματα που θα κάνεις σε μία σχολή οδηγών δεν είναι αρκετά ώστε να εξοικειωθείς σε τέτοιο βαθμό για να αντιλαμβάνεσαι το χώρο του αυτοκινήτου και την απόσταση από τα άλλα οχήματα με σκοπό να αλλάζεις λωρίδα άνετα.
Πολλές φορές μάλιστα συμβαίνει οι λωρίδες να συγχωνεύονται ή να πρέπει να μπεις και βγεις από έναν κυκλικό κόμβο, έτσι καθ’ οδόν θέλοντας και μη θα πρέπει τελευταία στιγμή να ελιχθείς.
Δυστυχώς, πολλοί οδηγοί θα σε εμποδίσουν ενεργά να μπεις στη λωρίδα τους, μπροστά τους, οπότε οπλίσου με υπομονή.
3. Οδήγηση μεταξύ λωρίδων
Παίρνοντας το δίπλωμα μηχανής, γνωρίζεις πως ότι έμαθες στη σχολή οδηγών σχετικά με την οδήγηση στη λωρίδα σου θα κρατήσει πολύ λίγο. Αρκετά σύντομα θα αρχίσεις να κάνεις σλάλομ ανάμεσα στα αυτοκίνητα αποφεύγοντας την κίνηση και φτάνοντας έγκαιρα στον προορισμό σου.
Τουλάχιστον, το κράνος ας μην αποτελεί αξεσουάρ – βραχιόλι, αλλά όντως κάτι που θα φοράς σε κάθε διαδρομή για την ασφάλειά σου.
4. Στη σχολή οδηγών δεν οδηγείς βράδυ
Για μαθήματα πηγαίνεις συνήθως νωρίς. Έτσι, η οδήγηση σε δρόμους με ελάχιστο ή καθόλου φωτισμό και περιορισμένη ορατότητα είναι κάτι που θα μάθεις φεύγοντας από τη σχολή οδηγών, έχοντας πια το δικό σου όχημα.
Το να μάθεις να χρησιμοποιείς σωστά τους προβολείς, χωρίς να τυφλώνεις τα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα και παραμένοντας παράλληλα ασφαλής στο δρόμο είναι κάτι που μαθαίνεις εμπειρικά.
5. Στη σχολή οδηγών δεν μαθαίνεις πώς να ελέγξεις την πίεση των ελαστικών
Καλό είναι να γνωρίζεις πως η πίεση που πρέπει να έχουν τα ελαστικά δεν φαίνεται με το μάτι. Τα ανεπαρκώς συντηρημένα ελαστικά όχι μόνο δεν είναι ασφαλή κατά την οδήγηση, αλλά μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμου!
Εάν ελέγξεις την πίεση των ελαστικών, βεβαιώσου ότι το κάνεις όταν τα ελαστικά είναι κρύα, πριν ξεκινήσεις το ταξίδι για να έχεις πιο ακριβείς μετρήσεις.
Διάβασε 10 Tips για Μείωση κατανάλωσης καυσίμου.
6. Η σχολή οδηγών δεν σε προετοιμάζει για το τρακάρισμα
Τα σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης δεν είναι υποχρεωτικά. Μόνο αν έχεις μεράκι, χρήματα και διάθεση θα ασχοληθείς. Δυστυχώς, το πως θα οδηγείς με ασφάλεια αποφεύγοντας τις συγκρούσεις είναι κάτι που μαθαίνεις όταν είσαι ήδη στο δρόμο!
Υπάρχουν ορισμένες ημέρες που η κίνηση ξεπερνά κάθε φαντασία. Ημέρες με απεργίες, διαδηλώσεις, περίοδοι διακοπών αλλά και ώρες αιχμής γίνονται πραγματικός εφιάλτης ειδικά αν οδηγείς στην Αθήνα. Σε αυτή την περίπτωση η υπομονή και η αμυντική οδήγηση θα είναι οι μόνοι σύμμαχοί σου!
Έτσι, σε περίπτωση που τρακάρεις κανείς δεν σε έχει προετοιμάσει για τη διαδικασία και τα όσα πρέπει να γνωρίζεις.
Σίγουρα, σε μία καλή σχολή οδηγών θα μάθεις πολύ περισσότερα από τα βασικά που χρειάζονται για να περάσεις τις εξετάσεις και να πάρεις το δίπλωμα.
Βρες μία καλή σχολή οδηγών, με εμπειρία στο χώρο για να αποκτήσεις σωστή οδική συμπεριφορά, να κάνεις σεμινάρια οδικής ασφάλειας, αλλά και οικονομικής ή οικολογικής οδήγησης, για να πας την οδήγηση σε άλλο επίπεδο!