Στην προσπάθειά μας να έχουμε ένα ακαταμάχητο χαμόγελο, έχουμε έναν σύμμαχο και αυτός είναι τα σιδεράκια. Τα σιδεράκια, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να βελτιώσεις όχι μόνο την εξωτερική σου εικόνα, άρα και την αυτοπεποίθησή σου, αλλά και τη στοματική σου υγεία, μειώνοντας τα προβλήματα στις γνάθους, στα δόντια και στα ούλα.
Τι είναι τα σιδεράκια;
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Τα σιδεράκια είναι ακίνητες συσκευές που τοποθετούνται αποκλειστικά και μόνο από ορθοδοντικό και αποτελούν μία από τις διαθέσιμες επιλογές για οριστική θεραπεία κάθε ορθοδοντικού προβλήματος που αντιμετωπίζετε. Τα σιδεράκια αποτελούνται από τα αγκύλια (άγκιστρα) που κολλάνε πάνω στα δόντια με ειδικά συγκολλητικά υλικά, από τους δακτυλίους που μπαίνουν πάνω στους γομφίους, τα συρματάκια που ενώνουν τα άγκιστρα και, τέλος, τις μεταλλικές ή ελαστικές προσδέσεις που σταθεροποιούν τα σύρματα πάνω στα άγκιστρα.
Οι πιέσεις που ασκούν τα σιδεράκια, δηλαδή τα κολλημένα άγκιστρα και τα σύρματα στα δόντια, επιτυγχάνουν τις επιθυμητές μετακινήσεις των δοντιών. Τα σιδεράκια μπορεί να τοποθετηθούν τόσο στην εξωτερική πλευρά των δοντιών, όσο και στη μέσα, γλωσσική επιφάνειά τους. Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τύποι ορθοδοντικών μηχανισμών που χαρακτηρίζονται ως “αόρατοι” και είναι οι, πλέον, διαδεδομένοι σήμερα τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά, λόγω του άριστου αισθητικού αποτελέσματος που προσφέρουν.
- Διάφανα ή Κεραμικά Σιδεράκια
Τοποθετούνται πάνω στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών, είναι διάφανα, κατασκευάζονται από κεραμικό ή πλαστικό υλικό και δε διακρίνεται σχεδόν καθόλου ο μηχανισμός τους. Το μόνο που φαίνεται είναι τα μεταλλικά σύρματα, που ενώνουν τα άγκιστρα. Πρόκειται για μια οικονομική λύση που συστήνεται τόσο για ενήλικες, όσο και για εφήβους, χωρίς να επιδράει στην αισθητική του προσώπου.
- Γλωσσικά Σιδεράκια
Τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, είναι μεταλλικά και έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν είναι ορατά στους εξωτερικούς παρατηρητές και δεν επηρεάζουν την κοινωνική σας ζωή. Έχουν, όμως, υψηλό κόστος και προκαλούν μια ενόχληση στη γλώσσα σας, όσον αφορά τις λειτουργίες της μάσησης και της ομιλίας.
Για πόσο χρόνο πρέπει να βάλω τα σιδεράκια
Συνήθως ο εκτιμώμενος χρόνος της ορθοδοντικής θεραπείας κυμαίνεται γύρω στους 24 μήνες. Από εκεί και πέρα, ο ορθοδοντικός είναι αυτός που αξιολογεί ξεχωριστά κάθε ασθενή, ανάλογα με το πρόβλημα που εμφανίζει και τη θεραπεία που αποφασίζεται να ακολουθήσει. Είναι πολύ σημαντικό, για αυτό, να απευθυνθείς από μικρή ηλικία σε ορθοδοντικό για να γίνει από νωρίς ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα, με προληπτική ορθοδοντική θεραπεία, αποφεύγοντας έτσι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο μέλλον. Ιδανικά, η πρώτη επίσκεψη σε ορθοδοντικό για τα παιδιά συνίσταται στην ηλικία των 7 ετών.
Θα πονάω όταν βάλω τα σιδεράκια
Τα σιδεράκια τοποθετούνται με μία ανώδυνη διαδικασία. Στις επόμενες 2- 3 μέρες μπορεί να υπάρξει κάποια παροδική, ενοχλητική πίεση στα δόντια, η οποία, όμως, υποχωρεί γρήγορα, με λίγη υπομονή και φροντίδα. Καλό είναι, πάντως, στην αρχή να επιδιώκεις να τρως πολύ μαλακές τροφές, όπως πουρές, σούπες, ζυμαρικά, κρέμες, ενώ τις πρώτες ημέρες βοηθάει και η λήψη παυσίπονων, ώστε να μην πονάμε. Εάν είσαι από εκείνους που φοβούνται τον οδοντίατρο και τον ορθοδοντικό, μπορείς να μάθεις τρόπους για να ξεπεράσεις τον φόβο σου.
Χρήσιμες συμβουλές
Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας με τα σιδεράκια, πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι θα αποκτήσεις νέες συνήθειες και θα εισάγεις νέες πρακτικές στην καθημερινότητά σου.
- Σχολαστικό Βούρτσισμα
Καταρχήν, πρέπει να περιποιείσαι τα σιδεράκια σου και να τα καθαρίζεις μετά την κατανάλωση τροφής, με συχνό και σχολαστικό βούρτσισμα, μιας και οι τροφές κατακρατούνται γύρω από τα σιδεράκια. Εκτός από την οδοντόβουρτσα, τα μεσοδόντια βουρτσάκια και το οδοντικό νήμα διευκολύνουν το καθάρισμα.
- Προσεκτική Διατροφή
Προσοχή πρέπει να δίνουμε και στα σκληρά (παξιμάδια, ποπ κορν κ.ά.) ή κολλώδη φαγητά (π.χ. λουκούμια) που είναι δυνατόν να ξεκολλήσουν τα σιδεράκια. Εάν παρόλα αυτά κάποιο σιδεράκι ξεκολλήσει ή σας ενοχλήσει, δεν πρέπει να πανικοβληθείς, αλλά να απευθυνθείς το συντομότερο δυνατόν στον ορθοδοντικό σου.
- Ειδικά Λαστιχάκια
Συχνά, χρειάζεται να φοράμε τα ειδικά λαστιχάκια που ενώνουν τα πάνω με τα κάτω δόντια για να ολοκληρωθεί με επιτυχία και χωρίς καθυστέρηση η ορθοδοντική θεραπεία.
- Συγκρατητικοί Μηχανισμοί
Και μετά το πέρας, όμως, της ορθοδοντικής θεραπείας, και, εφόσον μας το συστήσει ο ορθοδοντικός, είναι απαραίτητο για ένα διάστημα να χρησιμοποιούμε συγκρατητικά μηχανήματα (κινητά ή ακίνητα) ώστε να αποφευχθεί μετακίνηση των δοντιών. Πρέπει, λοιπόν, να χρησιμοποιείς σωστά τους μηχανισμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες, και να τους προσέχεις για να μην σπάσουν ή χαθούν.
Ποιο είναι το κόστος
Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας, όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως της πολυπλοκότητας και του σχεδίου θεραπείας που τελικά θα ακολουθηθεί, της διάρκειας της θεραπείας, τις επισκέψεις που θα χρειαστούν στον ορθοδοντικό, ενώ θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει το κόστος οποιασδήποτε ορθοδοντικής θεραπείας. Επίσης, έχε υπόψη σου ότι πολλοί ορθοδοντικοί δεν σε επιβαρύνουν με το κόστος της πρώτης επίσκεψης και σου παρέχουν την αξιολόγηση δωρεάν.
Παρόλα αυτά είναι αναγκαίο να κάνεις μια σωστή έρευνα πριν αποφασίσεις σε ποιον ορθοδοντικό θα πας, αν δεν θέλεις να πληρώσεις πολλά χρήματα. Το κριτήριο της τιμής είναι σίγουρα πολύ σημαντικό, ειδικά τις μέρες που διανύουμε, για αυτό θα πρέπει να έχεις κατά νου και να προσέξεις και τους τρόπους αποπληρωμής, αφού πρόκειται για μεγάλης χρονικής διάρκειας θεραπείες που κοστίζουν αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η ορθοδοντική θεραπεία είναι μια ιατρική πράξη, που στοχεύει στην αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση των δοντιών σας, και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα.
Στο xo.gr θα βρεις όλους τους ορθοδοντικούς που θέλεις, για να σου λύσουν κάθε απορία και να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις κάθε ορθοδοντικό πρόβλημα που παρουσιάζεις.