Επαγγελματικός Κατάλογος

Σακχαρώδης Διαβήτης: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια πάθηση με χρόνια εξέλιξη που δύναται να προκαλέσει σωρεία σοβαρών προβλημάτων στον ασθενή. Αποτελεί μεταβολικό και χρόνιο νόσημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο, σε όλο τον κόσμο και απειλεί τη ζωή τους, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής τους. Είναι, χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες νόσους, παγκοσμίως, με ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Πρόκειται για μια, κατεξοχήν, ύπουλη ασθένεια, αφού η εκδήλωση της νόσου μπορεί να έχει παρουσιαστεί, ήδη, στον οργανισμό μας και να μην το γνωρίζουμε.

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι η νόσος, κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά το σάκχαρο (τη γλυκόζη δηλαδή) που λαμβάνει από τις τροφές. Εξαιτίας αυτής της αδυναμίας χρησιμοποίησης του και απορρόφησής του, το σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα, με αποτέλεσμα η συγκέντρωσή του να είναι υψηλότερη και να εμφανίζονται οι τιμές του σακχάρου στο αίμα υψηλότερες από το φυσιολογικό.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορεί το σάκχαρο σε αυξημένες ποσότητες στα αγγεία του αίματος, προκαλώντας, με το πέρασμα του χρόνου, ζημιές στα τοιχώματα των αρτηριών και επηρεάζοντας, πολλαπλά, όργανα και λειτουργίες του οργανισμού. Επιπλέον, λόγω του ότι το σάκχαρο αποτελεί βασικό καύσιμο των κυττάρων, η αδυναμία απορρόφησής του, άρα η έλλειψή του δυσκολεύει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων.

Τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη

Οι κυριότεροι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη είναι οι εξής:

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1: Οφείλεται στην πλήρη αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, για αυτό και παλιότερα ονομαζόταν και ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός. Ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να κάνει, εφ’ όρου ζωής, ενέσεις ινσουλίνης για να μπορεί να ρυθμίζει το σάκχαρό του.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: Οφείλεται σε σχετική αδυναμία του παγκρέατος να παράγει την ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται ο οργανισμός, αλλά και στην αδυναμία της παραγόμενης ινσουλίνης να λειτουργήσει σωστά στη ρύθμιση του σακχάρου. Πρόκειται για την πιο συχνή εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικους με μεταβολικό σύνδρομο, παχύσαρκα άτομα, που, λόγω της πορείας της νόσου και της ελάττωσης της παραγόμενης ινσουλίνης, μετά από κάποια χρόνια φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν, αναγκάζονται να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης, προκειμένου να ρυθμίσουν το σάκχαρο. Συχνά ο συγκεκριμένος τύπος συνυπάρχει και με άλλες παθήσεις όπως είναι η υπέρταση.

Σακχαρώδης Διαβήτης Κυήσεως: Πρόκειται για μια ειδική κατάσταση που εκδηλώνεται σε ορισμένες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και που, συνήθως, υποχωρεί με το πέρας της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα

Όπως προείπαμε ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια ύπουλη νόσος που τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, για αυτό και οι ασθενείς για χρόνια δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από αυτό. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η έντονη δίψα, η πολυουρία και η συχνοουρία, το έντονο αίσθημα κούρασης και εξάντλησης που μπορεί να νιώθει κάποιος, αλλά και η πολυφαγία, που όμως οδηγεί σε απώλεια βάρους και όχι αύξηση όπως είναι το αναμενόμενο, καθώς και οι συχνές φλεγμονές και λοιμώξεις.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης από μόνος του και όταν είναι σωστά ρυθμισμένος δεν προκαλεί κάποια απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, εκτός από κάποιες ακραίες καταστάσεις. Η ύπαρξη, όμως, αυξημένων τιμών σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετίζεται με τη δημιουργία βλαβών που μακροπρόθεσμα οδηγούν σε σοβαρότατες επιπλοκές, όπως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η σταδιακή βλάβη των νεφρών και των ματιών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Αντιμετώπιση

Η διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι εύκολη όταν υπάρχουν κλασικά συμπτώματα και με μια απλή εξέταση σακχάρου στο αίμα μπορεί αυτό να επιβεβαιωθεί. Αυτό σημαίνει ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται αρκετά νωρίς, με την άμεση ρύθμιση του σακχάρου να προλαβαίνει ανήκεστες βλάβες. Με τη σωστή και έγκαιρη ρύθμιση, επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αποφεύγοντας και καθυστερώντας τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου στον οργανισμού και προσδίδοντας στον ασθενή ενέργεια και ζωντάνια. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία για το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Τα υπάρχοντα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως είναι τα χάπια και η ινσουλίνη, πρέπει να λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς, πάντα σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή η οποία συνδέεται άμεση με τη ρύθμιση του διαβήτη. Οι συνεχόμενες ιατρικές έρευνες πάνω σε αυτό το κομμάτι και η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας υπόσχονται πιο ριζική θεραπεία στο άμεσο μέλλον.

Απευθυνθείτε σήμερα κιόλας στον παθολόγο που θα βρείτε στο Χρυσό Οδηγό, για να λάβει το ιστορικό σας και να παρακολουθήσει την υγεία σας, με την παραπομπή για περαιτέρω εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ