Επαγγελματικός Κατάλογος

Πώς το παιδί σου θα περάσει καλά στον παιδικό σταθμό;

Πώς θα αφήσεις το παιδί σου στον παιδικό σταθμό; Πως θα το βοηθήσεις να αποβάλλει το άγχος; Πώς θα έχει μία καλή πρώτη ημέρα στον παιδικό;

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί σου ακολουθεί τη ρουτίνα της καθημερινότητάς σου και δεν είναι σε καμία περίπτωση εξοικειωμένο με τις αλλαγές που έρχονται.

Οι παιδικοί σταθμοί, ιδιωτικοί ή δημόσιοι, κοντά σου ή πιο μακριά, με αθλητικές δραστηριότητες, χορό ή μουσική, εθελοντικές δράσεις και σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν όλοι ένα κοινό: το άγχος αποχωρισμού.

Δεδομένου ότι η έναρξη της προσχολικής ηλικίας είναι μια τόσο πρωτότυπη εμπειρία, χρειάζεται και ξεχωριστή διαχείριση. Ο παιδικός σταθμός είναι ένα σημαντικό ορόσημο, που συνοδεύεται από κλάμα, αβεβαιότητα και ξεσπάσματα.

Για τα παιδιά, η κύρια πηγή άγχους είναι η πλήρης άγνοια: δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα τι να περιμένουν.

Αφιέρωσε λοιπόν αρκετό χρόνο πριν από την πρώτη ημέρα για να βοηθήσεις το παιδί σου να ενταχθεί ομαλά στον παιδικό σταθμό. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και το παιδί σου θα έχει μία καλή πρώτη μέρα στο σχολείο!

Βρείτε ένα δικό σας «αντίο» πριν τον παιδικό σταθμό

μαμα που αγκαλιάζει το παιδί πριν πάει στον παιδικό σταθμό

Ανακαλύψτε μαζί με το παιδί ένα ξεχωριστό αντίο, μόνο ανάμεσα στους δυο σας—όπως μια μυστική χειραψία ή ένα συγκεκριμένο φιλί—για να βοηθήσεις το παιδί να αρχίσει να απομακρύνεται. Πες του ότι θα χρησιμοποιείς τον ίδιο χαιρετισμό κάθε φορά που θα το παραλαμβάνεις.

Στόχος είναι να αρχίσεις να παρατείνεις τις περιόδους αποχωρισμού κάποιους μήνες πριν από την εγγραφή στον παιδικό σταθμό χρησιμοποιώντας το ίδιο «αντίο».

Κοινωνικοποιώντας παράλληλα το παιδί σου περαιτέρω ώστε να αισθάνεται άνετα με ενήλικες και παιδιά εκτός από εσάς τους γονείς, θα το βοηθήσεις να συνειδητοποιήσει πως μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την παρουσία σας.

Επισκεφθείτε τον παιδικό σταθμό

εγκαταστασεις παιδικου σταθμου - χωροι δραστηριοτητων
Εγκαταστάσεις παιδικού σταθμού

Λίγο καιρό πριν από τη «μεγάλη ημέρα», κάνε στο παιδί σου μια ξενάγηση για να δει πριν πάει που θα βρει βασικά μέρη όπως η τάξη, η αυλή, οι αίθουσες δραστηριοτήτων, το γραφείο και η τουαλέτα.

Πολλοί παιδικοί σταθμοί πλέον διαθέτουν site με φωτογραφίες ή ειδικές online ξεναγήσεις που δείχνουν τους χώρους του κτιρίου.

Η ενίσχυση της άνεσης του παιδιού με το νέο  περιβάλλον από τη μία μειώνει τος στρες και το θυμό, από την άλλη όμως μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Σχόλια όπως «Τι υπέροχη τάξη!» ή «Θα περάσεις υπέροχα εδώ!», «Δεν θα καταλάβεις πως θα περάσει η ώρα», δεν μειώνουν τις ανησυχίες – στην πραγματικότητα, μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο άγχος δημιουργώντας προσδοκίες που ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθούν.

Βοήθησε το παιδί σου να αισθανθεί ασφαλές στον παιδικό σταθμό

Θα ήταν καλό να γνωρίσει τους παιδαγωγούς πριν την πρώτη του ημέρα στον παιδικό σταθμό. Έτσι, όταν θα το αφήσεις να μην μείνει με κάποιον άγνωστο που βλέπει κυριολεκτικά για πρώτη φορά.

Ακόμη, αν υπάρχει ήδη κάποιος συνομήλικος, ένας φίλος του, που θα πάει κι αυτός στον ίδιο παιδικό σταθμό θα ελαχιστοποιηθούν οι ανησυχίες της πρώτης ημέρας γιατί θα έχει ήδη έναν γνωστό συμμαθητή.

Εξασκήστε τις κοινωνικές του δεξιότητες

Παιχνίδια με κοινωνικά σενάρια που θα συναντήσει το παιδί στο σχολείο, όπως πώς να γνωρίσει κάποιον, να ξεκινήσει μια συζήτηση, να ρωτήσει αν μπορεί να παίξει σε ένα παιχνίδι ή να ζητήσει βοήθεια από έναν παιδαγωγό θα φανούν χρήσιμα.

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μιμούμενα, παρατηρώντας τι πρέπει να κάνουν. Οπότε δεν χρειάζεται να εξηγήσεις ή να πεις κάτι, βιωματικά μέσα από το παιχνίδι το παιδί μπορεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει κάθε φορά.

Μιλήστε ανοιχτά για τον παιδικό σταθμό

Βεβαιώσου πως έχεις αφιερώσει αρκετό χρόνο για να συζητήσεις με το παιδί σου σχετικά αυτή τη μετάβαση. Εξήγησέ του πως οι ανησυχίες τους είναι φυσιολογικές και πως θα υποχωρήσουν μετά από λίγες μέρες. Μην ξεχνάς πως ακόμη και αν οι ανησυχίες του φαίνονται μη ρεαλιστικές, είναι πραγματικές για το παιδί σου.

Αναπτύξτε μία ικανότητα αντιμετώπισης

Σύμφωνα με έρευνες όταν τα παιδιά αισθάνονται πως έχουν έστω και μερικό έλεγχο της κατάστασης, μπορούν να μιλήσουν για το φόβο τους και το άγχος τους μειώνεται.

Συνήθως τα αντικείμενα δίνουν την ψευδαίσθηση ασφάλειας, άρα αν του δώσεις κάτι μικρό μαζί του όπως το αγαπημένο του παιχνίδι, θα νιώσει πως μέσω αυτού είναι πιο κοντά στο σπίτι και έτσι θα αισθανθεί πιο άνετα στο νέο περιβάλλον.

Απόφυγε τις συγκρίσεις

Μην κάνεις ποτέ συγκρίσεις. Μην τιμωρείς το νήπιο επειδή ο φίλος τους δεν κλαίει όταν φεύγει η μαμά του. Το να δείχνεις κατανόηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τη μετάβαση στην προσχολική ηλικία όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Βέβαια, ακόμα και όλα τα παραπάνω να κάνεις αν εσύ αισθάνεσαι φόβο η ανασφάλεια το παιδί σου θα το καταλάβει, το διαισθάνεται και θα του προκαλέσει περιττό άγχος. Το αποτέλεσμα του άγχους είναι η δυσφορία και ο φόβος, που στη συνέχεια μετατρέπονται σε εκρήξεις και ξεσπάσματα.

Παρατήρησε τα σημάδια

παιδί που φοβάται στον παιδικό σταθμό
παιδί που φοβάται στον παιδικό σταθμό

Υπάρχουν μερικές συμπεριφορές που μαρτυρούν πως η ανησυχία του παιδιού μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από τον παιδαγωγό ή έναν επαγγελματία παιδοψυχολόγο.

  • Η υπερβολική προσκόλληση που επιμένει για πολύ καιρό παρεμποδίζοντας τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού
  • Η μη ρεαλιστική ανησυχία για πιθανή βλάβη σε αγαπημένα πρόσωπα ή φόβος ότι δεν θα επιστρέψουν στο σπίτι
  • Σωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονος ή κρίσεις πανικού πριν φύγει ένας γονέας
  • Επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες ή απροθυμία να κοιμηθεί μόνο του

Για τα περισσότερα παιδιά το άγχος αποχωρισμού είναι φυσιολογικό και θα περάσει. Το κλειδί είναι η προσοχή στη σταδιακή αύξηση της αυτοπεποίθησης και στη μείωση των ανησυχιών. Εάν το άγχος συνεχίζεται ή αυξάνεται, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον παιδικό σταθμό για να προσαρμοστεί το παιδί σου.

Να θυμάσαι όμως ότι η διαδικασία προσαρμογής μπορεί να διαρκέσει από μία ημέρα έως αρκετές εβδομάδες, οπότε να είστε υπομονετικοί. Το να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει να λέει αντίο και να χειρίζεται τη ζωή του με αυτοπεποίθηση χωρίς εσένα, αποτελεί ένα δύσκολο αλλά σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ