Επαγγελματικός Κατάλογος

Πώς θα καθαρίσω το air condition εύκολα και γρήγορα;

Θέλεις να καθαρίσεις το κλιματιστικό σου μόνος ή μόνη σου, εύκολα και γρήγορα; Και όμως, γίνεται!

Να έχεις υπ’ όψιν σου ότι είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του air condition τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, για να διασφαλίσεις την υγιεινή και την ασφάλεια στο χώρο σου. Ένα κλιματιστικό που έχει πολύ καιρό να καθαριστεί, θα έχει σίγουρα συγκεντρώσει μύκητες, βακτήρια και κάθε είδους μικρόβια, τα οποία στη συνέχεια θα εισπνεύσεις εσύ, αλλά και ευπαθή άτομα που τυχόν μένουν μαζί σου, όπως παιδιά ή ηλικιωμένοι. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ο καθαρισμός του air condition, εκτός των άλλων, θα βοηθήσει στην καλύτερη απόδοσή του και στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του για περισσότερα χρόνια.

Ο βασικός καθαρισμός του air condition μπορεί να γίνει από εσένα με απλά καθαριστικά.

Ας δούμε πώς γίνεται!

Καθαρισμός φίλτρων – εσωτερικής μονάδας

Τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας είναι το σημείο όπου συγκεντρώνονται πρώτα τα μικρόβια και η σκόνη, τα οποία στη συνέχεια θα εισπνέεις όταν το κλιματιστικό είναι σε λειτουργία, οπότε είναι απαραίτητο να καθαρίζονται τακτικά.

Αν ανοίξεις το καπάκι της εσωτερικής μονάδας του air condition, θα δεις τα φίλτρα, που μοιάζουν με μικρές σήτες, τα οποία πρέπει να βγάλεις προσεκτικά. Τίναξέ τα, αρχικά. Μπορείς να τα πλύνεις με νερό στη μπανιέρα, αλλά αν είναι πολύ βρόμικα, καλό είναι να τα τρίψεις απαλά με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε μείγμα λευκού ξυδιού με νερό (το ξύδι είναι άριστο απολυμαντικό για αρκετές επιφάνειες). Θα μπορούσες, επίσης, να τα βάλεις σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και λευκό ξύδι και να τα αφήσεις για καμιά ώρα. Αν δε σου αρέσει η μυρωδιά του ξυδιού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο ειδικό καθαριστικό (κατά προτίμηση ελαφρύ απορρυπαντικό), αφού διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του. Μετά άφησέ τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Σιγουρέψου ότι έχουν στεγνώσει πολύ καλά, πριν τα ξανατοποθετήσεις στη μονάδα.

Εκτός από τα φίλτρα, χρειάζονται καθαρισμό και άλλα στοιχεία της εσωτερικής μονάδας, όπως ο εξατμιστής του κλιματιστικού, που βρίσκεται κάτω από τα φίλτρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ειδική τρόμπα για ψεκασμό ή ένα μπουκάλι σπρέι στο οποίο θα έχεις διαλύσει σε νερό το καθαριστικό για το air condition, ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Για να επιλέξεις το κατάλληλο συμβουλέψου ένα κατάστημα με κλιματιστικά για να σε βοηθήσει να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει στο κλιματιστικό σου.

Ψέκασε τη μονάδα, αφού έχεις βγάλει πρώτα τα φίλτρα. Αν υπάρχει αρκετή βρομιά ή σκόνη, πέρνα τις επιφάνειες με ένα πινέλο. Στο τέλος, ψέκασε τις επιφάνειες με καθαρό νερό, για να τις ξεπλύνεις από το καθαριστικό που έχεις χρησιμοποιήσει, και στέγνωσέ τες με ένα υφασμάτινο πανί.

Και στις περσίδες υπάρχει πολλή σκόνη και ακάρεα, οπότε καλό είναι να τις ξεσκονίσεις, περνώντας κάθε εξωτερική επιφάνεια με ένα βρεγμένο πανί, μουλιασμένο σε ζεστό νερό με ελαφρύ απορρυπαντικό ή σε διάλυμα νερού και ξυδιού, για απολύμανση. Στο τέλος πέρνα τες με ένα άλλο πανί, βουτηγμένο σε νερό. Για να καθαρίσεις τις περσίδες μπορεί να σε βοηθήσει πολύ ένα πινέλο, με το οποίο θα φτάσεις ευκολότερα στα δυσπρόσιτα σημεία. Στη συνέχεια, βάλε το κλιματιστικό σε λειτουργία για μισή με μία ώρα. Αν το air condition σου μυρίζει, μπορεί να χρειάζεται ένα αποσμητικό ή απολυμαντικό.

Καθαρισμός εξωτερικής μονάδας

Είναι πολύ εύκολο να καθαρίσεις την εξωτερική μονάδα. Κατ’ αρχάς, αν βλέπεις φύλλα ή άλλα σωματίδια, μπορείς να τα απομακρύνεις με μια ηλεκτρική σκούπα.

Η εξωτερική μονάδα, έτσι κι αλλιώς, είναι διαρκώς εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, οπότε είναι έτσι κατασκευασμένη, ώστε όλα τα ηλεκτρολογικά της να βρίσκονται μέσα σε ένα στεγανό κουτί. Μπορείς, λοιπόν, άφοβα να της ρίξεις νερό υπό πίεση με το λάστιχο, για να την καθαρίσεις από τη βρομιά και τη σκόνη που μαζεύεται συνεχώς σε αυτήν. Αν και μετά από αυτό βλέπεις σκόνη, μπορείς να την καθαρίσεις με ένα βρεγμένο πανί.

Υπάρχουν και ειδικά υγρά για τον καθαρισμό της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού, τα οποία συγχρόνως είναι και απολυμαντικά, με τα οποία μπορείς να την ψεκάσεις, να αφήσεις το υγρό να δράσει και μετά να ξεπλύνεις με νερό.

Καλό είναι να ελέγξεις και το σωληνάκι από το οποίο τρέχει νερό, γιατί, αν είναι βουλωμένο και δεν βγαίνει το νερό, μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ολόκληρο το σύστημα κλιματισμού.

Προσοχή: Τον καθαρισμό του κλιματιστικού, που μπορεί να γίνει άνετα από εσένα, δεν πρέπει να τον μπερδεύουμε με τη συντήρηση του κλιματιστικού, που μπορεί να αναλάβει μόνο επαγγελματίας ψυκτικός με ειδική άδεια. Ο ψυκτικός πραγματοποιεί έλεγχο του ψυκτικού ρευστού και των καλωδίων του air condition, χημικό καθαρισμό της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας, καθαρισμό ανεμιστήρων και άλλων εξαρτημάτων, αμπερομέτρηση ρεύματος λειτουργίας, αλλά μπορεί και να ανακαλύψει τυχόν προβλήματα στη λειτουργία του κλιματιστικού.

Βρες επαγγελματίες ψυκτικούς στο xo.gr

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ