‘Έφτασε η ώρα της μετακόμισης και, προφανώς, πρέπει να κάνεις το πακετάρισμα όλων των πραγμάτων σου. Μια διαδικασία που, ίσως, σε αγχώνει και σου προκαλεί… πονοκέφαλο!
Έχεις απόλυτο δίκιο, καθώς η διαδικασία του πακεταρίσματος απαιτεί χρόνο, κόπο, οργάνωση, μεθοδικότητα και, σίγουρα, την προσοχή σου! Πολλά από τα πράγματα που θα μεταφερθούν είναι εύθραυστα και αγχώνεσαι μη σπάσουν. Πέρα από την ανησυχία σου για την ασφαλή μετακόμιση των αγαπημένων σου αντικειμένων, το να πακετάρεις «ένα ολόκληρο σπίτι» δεν είναι, σίγουρα, εύκολη υπόθεση. Μάλλον… φαντάζει περίπλοκη!
Πριν πελαγώσεις όμως και χάσεις τον έλεγχο, διάβασε παρακάτω μερικά χρήσιμα tips, για να τα κάνεις όλα όπως πρέπει! Ναι, υπάρχουν οδηγίες για πακετάρισμα πιο εύκολο, έξυπνο και επιτυχημένο! Τις συγκεντρώσαμε, τις… «πακετάραμε» και στις παρουσιάζουμε!
Πότε μετακομίζεις; Πότε.. θα αρχίσεις να πακετάρεις;
Η πρώτη συμβουλή μας είναι να ξεκινήσεις έγκαιρα έως πολύ νωρίς τη διαδικασία του πακεταρίσματος. Ακόμα και ένα μήνα πριν τη μετακόμιση! Σου ακούγεται υπερβολικό; Έχε στο μυαλό σου ότι έχεις να κάνεις πολλά και, αν τα αφήσεις για την τελευταία στιγμή, μάλλον θα τρέχεις και δε θα φτάνεις. Το όποιο άγχος, επίσης, και η κούρασή σου μετριάζονται, όταν δουλεύεις πιο χαλαρά, έχοντας χρόνο μπροστά σου. Πάρε, λοιπόν, τον απαιτούμενο χρόνο και άρχισε να πακετάρεις με… κέφι και αισιοδοξία! Μια μετακόμιση, άλλωστε, είναι μια καινούρια αρχή. Μην την ξεκινήσεις με… αρνητική ενέργεια!
Έχεις αγοράσει αρκετές κούτες και υλικά συσκευασίας;
Ένα σωστό πακετάρισμα χρειάζεται ποιοτικά υλικά συσκευασίας, κούτες και χαρτοκιβώτια. Είναι όμως πολύ σημαντικό να έχεις διασφαλίσει και την επάρκειά τους, για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή -λίγο πριν το τέλος της όλης διαδικασίας. Δεν το θέλεις αυτό! Σίγουρα, θα χρειαστείς περισσότερα από όσα έχεις υπολογίσει. Άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην… τσιγκουνευτείς κατά την αγορά των υλικών πακεταρίσματος. Αγόρασέ τα σε μεγάλες ποσότητες, για να είσαι… ετοιμοπόλεμος!
Έχεις σκεφθεί τι θα πακετάρεις πρώτα;
Σε συμβουλεύουμε να ξεκινήσεις να πακετάρεις, πρώτα, τα πράγματα που δεν θα χρειαστείς μέχρι να μετακομίσεις στο νέο σου σπίτι, καθώς και αυτά που χρησιμοποιείς πιο σπάνια. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι μετακομίζεις μες το χειμώνα. Ξεκίνησε, πρώτα, με το αμπαλάρισμα των καλοκαιρινών ρούχων, αφού δεν θα τα χρειαστείς άμεσα. Φαντάζεσαι να έχεις ολοκληρώσει με επιμέλεια το πακετάρισμα σε μια κούτα, να έχεις βάλει την αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας, αλλά να πρέπει να την ανοίξεις πάλι, γιατί χρειάζεσαι κάτι άμεσα; Δεν το θέλεις αυτό!
Θέλεις να πακετάρεις και… άχρηστα αντικείμενα;
Καλό θα ήταν και, σίγουρα, χρήσιμο, να διαχωρίσεις τα πράγματα σου σε χρήσιμα και… άχρηστα, πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία του πακεταρίσματος. Όλοι έχουμε ξεχασμένα αντικείμενα στο σπίτι μας, που δεν χρησιμοποιούμε ποτέ. Με την ευκαιρία της μετακόμισης, μπορείς να τα… ανακαλύψεις και να τα ξεφορτωθείς! Ρούχα που δεν θα ξαναφορέσεις και πιάνουν χώρο στη ντουλάπα σου, αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έχουν γεμίσει εκείνα τα 2 συρτάρια που δεν ανοίγεις ποτέ! Θέλεις να γεμίσεις μια χρήσιμη κούτα συσκευασίας με όλα αυτά, ξοδεύοντας αδίκως χρόνο; Καιρός, λοιπόν, για ένα καλό ξεκαθάρισμα-ξεσκαρτάρισμα, πριν μπεις στο καινούριο σου σπίτι!
Μια καλή ιδέα είναι να χαρίσεις ρούχα, παπούτσια, τσάντες και άλλα αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι. Μην κατσουφιάζεις… Δεν είπαμε να αποχωριστείς τα άχρηστα μεν, ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας δε πράγματα! Ασφαλώς και θα τα πάρεις μαζί σου, μαζί με όλες σου τις αναμνήσεις από το σπίτι το παλιό…
Υπάρχουν γενικοί κανόνες για σωστό πακετάρισμα;
Βασικός κανόνας κάθε σωστού πακεταρίσματος είναι να βάζεις τα βαρύτερα αντικείμενα στον πάτο της κούτας. Είναι ευνόητο το γιατί! Ένας άλλος κανόνας, που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, είναι ότι τα βαρύτερα αντικείμενα πρέπει να μπαίνουν στις πιο μικρές κούτες. Βάλε, λοιπόν, τα ελαφρύτερα στις πιο μεγάλες. Πρόσεξε, όμως, μην τις υπερφορτώσεις! Όσο μεγαλύτερη είναι μια κούτα, τόσο περισσότερα αντικείμενα θα βάλεις και, ίσως, το παρακάνεις. Καλύτερα πολλές και μικρές κούτες, παρά λιγότερες αλλά μεγάλες και εξαιρετικά βαριές… Θέλεις να μην μπορείς να τις σηκώσεις;
Επίσης, αν υπερφορτώσεις μια κούτα, υπάρχει κίνδυνος να πιεστούν κάποια ευαίσθητα αντικείμενα και, τελικά, να τα βρεις σπασμένα. Ωστόσο, μην αφήσεις καμία κούτα με μεγάλα κενά. Η ενδεχόμενη πτώση της δημιουργεί κραδασμούς που πρέπει να απορροφηθούν, διαφορετικά… ίσως ξεπακετάρεις κατεστραμμένα αντικείμενα.
Φρόντισε, επίσης, να κλείσεις καλά κάθε κούτα με την κατάλληλη ταινίασυσκευασίας. Κόλλα την ταινία σε σχήμα σταυρού στο σημείο όπου συναντιούνται τα καπάκια της κούτας, αλλά και στις ενώσεις της. Μην ξεχάσεις να βάλεις ταινία στη βάση της κούτας -και στο εσωτερικό μέρος της, για να την ενισχύσεις.
Άλλος ένας κανόνας για σωστό πακετάρισμα είναι να τοποθετήσεις στη βάση κάθε κούτας αρκετή ποσότητα χαρτιού. Πόση ποσότητα; Ιδανικά πρέπει, όταν ακουμπάς το χέρι σου στη βάση της κούτας, να μην αισθάνεσαι το χαρτόνι της.
Έχεις πακετάρει 10 κούτες… Ξέρεις τι έχουν μέσα, έτσι δεν είναι;
Μιλώντας για κανόνες πακεταρίσματος, μην βάλεις αντικείμενα διαφορετικώνκατηγοριών στην ίδια κούτα.Θα αποδειχθεί τόσο χρήσιμο, όταν θα ξεπακετάρεις στο καινούριο σπίτι!
Η κατηγοριοποίηση των αντικειμένων σου είναι πολύ σημαντική, όταν μιλάμε για την οργάνωση της μετακόμισής σου. Μπορείς να τα χωρίσεις π.χ. βάσει είδους (υαλικά, ρούχα, βιβλία) ή βάσει του δωματίου για το οποίο προορίζονται (κουζίνα, μπάνιο, κρεβατοκάμαρα). Και, φυσικά, κλείνοντας κάθε κούτα, μην αμελήσεις να σημειώσεις τι έχει μέσα! Φαντάζεσαι, φτάνοντας στο καινούριο σπίτι, να περιτριγυρίζεσαι από κούτες που δεν θα ξέρεις τι έχουν μέσα; Και να πρέπει να τις ανοίξεις όλες, για να βρεις κάτι συγκεκριμένο που σου χρειάζεται άμεσα;
Κόλλησε, λοιπόν, ετικέτες πάνω στα κιβώτια και γράψε π.χ. κουζινικά ή, εναλλακτικά, χρησιμοποίησε ετικέτες διαφορετικού χρώματος ως μέσο σήμανσης της κατηγορίας των αντικειμένων σου. Μπορείς π.χ. να κολλήσεις πράσινες ετικέτες στις κούτες που περιέχουν κουζινικά είδη και μπλε σε εκείνες που περιέχουν τα βιβλία σου.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι μάλλον το πιο ξεκούραστο μέρος της διαδικασίας του πακετάρισματος και της μετακόμισης! Απόλαυσέ το και χρησιμοποίησε ακόμα και… δικά σου συνθηματικά, για να ξέρεις τι υπάρχει πού.
Υπάρχουν ειδικοί τρόποι συσκευασίας-πακεταρίσματος για κάθε κατηγορία αντικειμένων;
Εκτός από τους γενικούς κανόνες για ένα σωστό πακετάρισμα, πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι κάποια αντικείμενα θέλουν ειδικό χειρισμό κατά τη συσκευασία τους, για μια μετακόμιση χωρίς φθορές και απώλειες!
Για παράδειγμα, το πακετάρισμα των εύθραυστων αντικειμένων θα πρέπει να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και, σίγουρα, με μεγάλη προσοχή, για να αποφευχθεί η παραμικρή περίπτωση ατυχήματος. Διάβασε, παρακάτω, μερικές ειδικότερες συμβουλές:
- Τα πιάτα πρέπει να τυλίγονται με χαρτί συσκευασίας και να μεταφέρονται
σε πακέτα σφραγισμένα με ταινία.
- Τα φλυτζάνια και τα ποτήρια πρέπει να μεταφέρονται σε όρθια θέση,
τυλιγμένα καλά με χαρτί περιτυλίγματος.
- Οι κατσαρόλες και τα τηγάνια μπορεί να συσκευαστούν σε πακέτα-
φωλιές. Το ένα μέσα στο άλλο, δηλαδή.
- Οι ηλεκτρικές συσκευές είναι προτιμότερο να μεταφέρονται στη συσκευασία
του κατασκευαστή ή διπλοσυσκευασμένες.
- Τα κάδρα καλό είναι να τυλίγονται με απορροφητικό χαρτί και να συσκευάζονται σε μακετόχαρτο.
- Τα φωτιστικά πρέπει να αποσυναρμολογούνται και τα μέρη τους να μεταφέρονται ξεχωριστά. Οι λαμπτήρες και τα καπέλα των φωτιστικών πρέπει να μεταφερθούν σε όρθια θέση.
- Τα βιβλία μεταφέρονται σε στοίβες με κριτήριο το μέγεθός τους. Προτείνουμε να βάλεις κομμάτια χαρτί ανάμεσα τους, για να προστατεύσεις τα εξώφυλλά τους.
- Το ρούχα, όπως πουκάμισα/παντελόνια/φορέματα/σακάκια/παλτό, καλό είναι να τοποθετούνται σε χαρτοκιβώτια ειδικού τύπου που έχουν κρεμάστρες! Θέλεις να αποφύγεις το τσαλάκωμα, έτσι δεν είναι;
Κι επειδή υπάρχουν κι άλλα μυστικά για εύκολη μετακόμιση, στο << Χρήσιμες συμβουλές μετακόμισης>> μπορείς να τ’ανακαλύψεις!
Αν όλα τα παραπάνω σού φαίνονται δύσκολα και απαιτητικά ή αν δεν έχεις το χρόνο, τελικά, να ασχοληθείς με το πακετάρισμα των οικοσκευών και των αντικειμένων σου, μην αγχώνεσαι! Υπάρχουν μεταφορικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τα πάντα για σένα… Εξειδικευμένο προσωπικό τους έρχεται στο χώρο σου και πακετάρει, επιμελώς, όλο το νοικοκυριό σου! Παρέχουν, δε, και τη δυνατότητα ασφαλούς αποθήκευσης των οικοσκευών σου, μέχρι να πας στον καινούριο σου χώρο.
Στον Χρυσό Οδηγό θα βρεις τις περισσότερες μεταφορικές εταιρείες της Ελλάδας, απλώς, με ένα κλικ! Επίλεξε εκείνη που θα καλύψει τις ανάγκες σου και θα συνάδει με το budget σου και… άρχισε να σιγοτραγουδάς: «Παμ παράμ… παράμ παράμ… μια μετακόμιση θα κάνω απ’ το σπίτι το παλιό…» J