Επαγγελματικός Κατάλογος

Παιδοδοντίατρος: 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Παιδοδοντίατρος είναι ο οδοντίατρος που εξειδικεύεται στα παιδιά.

Στην πραγματικότητα, ο παιδοδοντίατρος είναι για τη στοματική υγεία των παιδιών ότι και ο παιδίατρος στην γενική ιατρική, δηλαδή κάτι παραπάνω από απαραίτητος.

Πιο συγκεκριμένα, ένας παιδοδοντίατρος έχει κάνει μετεκπαίδευση για 3 έτη σε προγράμματα ειδίκευσης στην παιδοδοντιατρική, ώστε να είναι σε θέση να ασχολείται αποκλειστικά με τα οδοντιατρικά προβλήματα σε παιδιά και εφήβους έως την ηλικία των 18 ετών, αλλά και σε άτομα με αναπηρίες, παιδιά με οδοντιατρική φοβία ή με αυξημένο άγχος και φόβο για τον οδοντίατρο και παιδιά με ιατρικά προβλήματα ή ιατρικά σύνδρομα.

Παιδοδοντίατρος VS Γενικός Οδοντίατρος

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένας γενικός οδοντίατρος μπορεί να αναλάβει το παιδί σου και να συνεργαστεί άψογα μαζί του, είναι σαφώς προτιμότερο όμως να επιλέξεις έναν παιδοδοντίατρο.

Προτίμησε να επισκεφθείς κάποιον παιδοδοντίατρο ειδικά, για τα παιδιά μικρής ηλικίας και οπωσδήποτε για την πρώτη επαφή του παιδιού στον οδοντίατρο, μιας και η εμπειρία της πρώτης επίσκεψης θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Ο παιδοδοντίατρος διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορεί να χειριστεί όχι μόνο τις φοβίες των παιδιών, αλλά και τις πρακτικές δυσκολίες που συνοδεύουν τη διαχείρισή τους. Για παράδειγμα, η διαχείριση ενός παιδιού 3 – 4 ετών, ώστε να μείνει ακίνητο, προκειμένου να του γίνει με ασφάλεια η ένεση για αναισθησία και να πραγματοποιηθεί σφράγισμα ή απονεύρωση, χωρίς να κλαίει και χωρίς να κινείται, είναι σαφέστατα μια πρόκληση στην οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι οι οδοντίατροι με επιτυχία.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία για την ψυχολογία των παιδιών έχει και ο χώρος του παιδοδοντιατρείου που είναι κατάλληλα διαμορφωμένος, ώστε να αποτελεί έναν ευχάριστο και χαλαρωτικό χώρο, μειώνοντας το στρες τους και προϊδεάζοντάς τα θετικά για την επαφή με τον παιδοδοντίατρο.

Τι πρέπει να ξέρεις για την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνει, ιδανικά, στον πρώτο χρόνο της ζωής του, με την «ανατολή» του πρώτου του δοντιού.

Εκεί, ο παιδοδοντίατρος θα αξιολογήσει την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού, θα εντοπίσει τυχόν προβλήματα στην ανάπτυξη των δοντιών και θα σε ενημερώσει σχετικά με τη διαφύλαξη των νεογιλών δοντιών μέχρι την εμφάνιση των μόνιμων και τη διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής.

Παράλληλα, θα σε συμβουλεύσει για τη διακοπή βλαβερών για τα δόντια συνηθειών, όπως η χρήση πιπίλας και ο θηλασμός του δακτύλου, ενώ θα σε εκπαιδεύσει στο σωστό βούρτσισμα για την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Ο επόμενος έλεγχος καλό είναι να προγραμματιστεί όταν το παιδί είναι στην ηλικία των 3 ετών, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η νεογιλής οδοντοφυΐα.

Συχνότητα επισκέψεων στον παιδοδοντίατρο

Η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο δεν είναι υποχρέωση που την κάνεις μια φορά και τέλος. Και προκειμένου να επεμβαίνεις διορθωτικά σε καταστάσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί και θα ταλαιπωρούν τα παιδιά και στην ενήλικη ζωή τους, είναι αναμφίβολα προτιμότερο να είσαι τυπικός στα ραντεβού που θα συστήσει ο παιδοδοντίατρος και να μην αμελείς τον ετήσιο έλεγχο των δοντιών των παιδιών σου.

Ο παιδοδοντίατρος έχει ως έργο, πέρα από την προαγωγή της στοματικής υγείας των παιδιών, την αντιμετώπιση τυχόν τραυματισμών των δοντιών, λόγω ατυχημάτων, και τη συμβουλευτική για την αποφυγή τους. Επίσης, ο παιδοδοντίατρος συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών, καθώς και στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση ορθοδοντικών ανωμαλιών και προβλημάτων με τις γνάθους.

Ο παιδοδοντίατρος μπορεί να φέρει εις πέρας, φυσικά, όλες τις κλασικές οδοντιατρικές εργασίες, αλλά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της τερηδόνας, παρέχοντας αποτρύγωση (καθαρισμο), φθορίωση και προληπτικές εμφράξεις (τα λεγόμενα sealants) και εμμένοντας στην εκπαίδευση των παιδιών για σωστό βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ