Επαγγελματικός Κατάλογος

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022: “Ο πλανήτης, η υγεία μας”

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει θεσπιστεί για να περνάει, κάθε χρόνο, ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο μήνυμα, ώστε να ευαισθητοποιεί σχετικά την ανθρωπότητα. Έτσι, για το 2022 στο επίκεντρο είναι η άρρηκτη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον πλανήτη και στην υγεία μας.

Έχουμε συνηθίσει όλοι μας, όταν αναφερόμαστε στην κλιματική αλλαγή, να σκεφτόμαστε μόνο τον αντίκτυπο που αυτή έχει στο περιβάλλον. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιβλαβείς επιδράσεις της στην υγεία του ανθρώπου είναι πολλές, σοβαρές και, ήδη, κάποιες αυτές είναι ορατές σε όλους μας. Πρόσφατη δημοσίευση σε ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας ότι τον 21ο αιώνα η κλιματική αλλαγή θα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία, παγκοσμίως.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει με ποικίλους τρόπους τα φυσικά φαινόμενα, προκαλώντας έτσι πολλαπλές συνέπειες σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας.

Αύξηση της θερμοκρασίας και προβλήματα παγκόσμιας υγείας

Πιο συγκεκριμένα, έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών επισημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό αναμένεται να επιφέρει αύξηση της θνησιμότητας κατά 1% έως 4%. Οι όλο και πιο συχνοί, πιο έντονοι και παρατεταμένοι καύσωνες θα είναι υπεύθυνοι για πολλούς θανάτους που θα οφείλονται σε θερμοπληξία, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και εγκεφαλοαγγειακά νοσήματα.

Προβλήματα υγείας λόγω καύσωνα και υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και εγκεφαλοαγγειακά νοσήματα.
Προβλήματα υγείας λόγω καύσωνα και υπερθέρμανσης του πλανήτη

Επίσης, ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η υπέρμετρη χρήση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και η κτηνοτροφία προσθέτουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας την αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας αυξάνουν τον κίνδυνο ερημοποίησης της γης. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μείωση τόσο της ποσότητας, όσο και της ποιότητας της αγροτικής παραγωγής. Όσο αυξάνεται η συγκέντρωση CO² στην ατμόσφαιρα, τόσο η θρεπτική αξία των τροφίμων θα μειώνεται και οι άνθρωποι θα αναγκάζονται να τρέφονται με τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας.

Παράλληλα με τις παρατεταμένες ξηρασίες, θα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία θα δημιουργυούν μια σειρά δυσμενών συνθηκών για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Οι πλημμύρες μπορούν να μολύνουν τα συστήματα πόσιμου νερού, με άμεσο αποτέλεσμα την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, όπως η ελονοσία και η σαλμονέλωση.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει, τόσο σε μείωση των υδάτινων πόρων και σε λειψυδρία, όσο και σε χειροτέρευση της ποιότητας του νερού, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη και αναπαραγωγή επικίνδυνων και ρυπογόνων βακτηρίων και μικροβίων, με ολέθριες συνέπειες σε όλη την χλωρίδα και πανίδα της γης, δηλαδή σε όλη την τροφική αλυσίδα, άρα και στη διατροφή του ανθρώπου.

Οι θάνατοι, λόγω πνιγμών, κατολισθήσεων και τραυματισμών είναι πέρα από βέβαιο ότι θα αυξηθούν αλματωδώς, ενώ τα ποσοστά υγρασίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις, θα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση διάφορων και σοβαρών λοιμωδών νόσων, λόγω του πολλαπλασιασμού εντόμων, όπως τα κουνούπια, σε χώρες κυρίως του Τρίτου Κόσμου.

Την ίδια στιγμή, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές σε παρθένα δάση, ανά την υφήλιο, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για την αναπνευστική λειτουργία των ανθρώπων, είτε επιβαρύνοντας υπάρχοντα προβλήματα υγείας είτε δημιουργώντας καινούρια. Η αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων και της ποσότητας του όζοντος ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων, αλλά και διά βίου σοβαρά προβλήματα, λόγω αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων που εμφανίζονται.

Τέλος, η αύξηση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τα υψηλά ατμοσφαιρικά επίπεδα CO², έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ποσότητας της γύρης των αλλεργιογόνων φυτών στην ατμόσφαιρα. Η αύξηση αυτή, κατ’ επέκταση, επιφέρει την κατακόρυφη αύξηση των επεισοδίων άσθματος και των αλλεργικών αντιδράσεων του αναπνευστικού συστήματος, καθιστώντας πιο ευάλωτες μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Ακραία καιρικά φαινόμενα και ψυχική υγεία

Πέρα από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω για τις συνέπειες των ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την επίδραση αυτών και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έχει παρατηρηθεί ότι, μετά από την εκδήλωση φυσικών καταστροφών, αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας στους ανθρώπους, ανεξαρτήτως προηγούμενου ιστορικού ή όχι. Επίσης, βάσει μελετών που έχουν γίνει, έχουν συσχετιστεί τα ποσοστά αυτοκτονιών με τις ανώτατες θερμοκρασίες που «χτυπά» ο υδράργυρος, πλέον, όλο και πιο συχνά.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι η κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, λόγω της ρύπανσης, της ξηρασίας, των πυρκαγιών και, γενικά, της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν, επιδρούν αρνητικά ακόμη και στον ύπνο των ανθρώπων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών διαταραχών και δυσκολιών. Η κακή ποιότητα ύπνου δυσχεραίνει την  καθημερινότητα των ανθρώπων, επιβαρύνοντας άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας και ενισχύοντας τα επίπεδα άγχους και τα ψυχολογικά προβλήματα που υπάρχουν ήδη ή υποβόσκουν.

Ρύπανση περιβάλλοντος και διατροφή

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πόσο πλαστικό τρώμε από το φαγητό μας καθημερινά, αφού το πλαστικό έχει εισβάλλει στα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που έχουν εισέλθει στο περιβάλλον, καθώς ξεκόβονται από μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού, καταλήγοντας στο φαγητό μας, στο νερό και στον αέρα που αναπνέουμε.

Είναι σοκαριστικό πόσα κοινά τρόφιμα και ποτά,καλλυντικά και άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, εμπεριέχουν τα μικροπλαστικά και τα, ακόμη μικρότερα, νανοπλαστικά, τα οποία εν ευθέτω χρόνω περνάνε στο αίμα και στο λεμφικό μας σύστημα, καταλήγοντας, τελικά, σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Τρόποι αντιμετώπισης

Εάν η μέση θερμοκρασία της γης συνεχίσει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα, ορισμένα είδη φυτών και ζώων θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Ανταποκρινόμενοι στις νέες προκλήσεις της εποχής, τόσο η Πολιτεία, όσο και ο καθένας από εμάς, στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να υιοθετήσει νέες συνήθειες που θα οδηγήσουν στον μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ξεκινώντας από το ατομικό επίπεδο, επιβάλλεται να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, για να προστατεύσουμε και αναγεννήσουμε τη φύση και να διαφυλάξουμε τους πολύτιμους φυσικούς πόρους και για τα παιδιά μας. Για να είμαστε και να παραμείνουμε υγιείς, πρέπει, πρώτα από όλα, να φροντίζουμε να παραμένει υγιές και το περιβάλλον, με συνήθειες, όπως η ανακύκλωση, η μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και πολλά άλλα.

Η αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής μας είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει σήμερα, κιόλας. Η περισσότερη επαφή μας με τη φύση, η καθημερινή σωματική άσκηση, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, ο αυτοέλεγχος και τα συχνότερα check up μπορούν να συντελέσουν στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας, στη διατήρηση της καλής υγείας μας και στην ενδυνάμωσή μας, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ