Επαγγελματικός Κατάλογος

Οστεοπόρωση, Συμπτώματα και Θεραπεία

Η Οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που μας αφορά όλους, είτε άνδρες είτε γυναίκες. Αν και η οστεοπόρωση δείχνει μια προτίμηση στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε αυτές που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε σε εγρήγορση και να κάνουμε τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες, ώστε να προλάβουμε την εκδήλωση της οστεοπόρωσης, αλλά και την αντιμετώπισή της, εφόσον εκδηλωθεί.

Καταρχήν, θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι η οστεοπόρωση, η οποία όπως το φανερώνει και η ίδια η λέξη που προέρχεται από το «οστό» και το «πόρος» σημαίνει την κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός σταματά να παράγει όσο οστό παρήγαγε. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ασθένεια των οστών, η οποία προκαλείται όταν το σώμα μας χάνει πολύ οστό ή όταν δεν παράγει κανονική ποσότητα οστού ή και τα δύο.

Η μειωμένη αυτή οστική αντοχή που οφείλεται στη μείωση της οστικής πυκνότητας έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση και την αυξημένη ευθραυστότητα, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο σπασίματος κάποιου οστού. Όσο το οστό γίνεται λιγότερο πυκνό, άρα και πιο αδύναμο, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος κατάγματος. Σήμερα, η εκδήλωση της νόσου είναι πολύ συχνή και έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Συμπτώματα

Η οστεοπόρωση είναι μια ύπουλη νόσος, αφού μπορεί να υπάρχει και να επιδεινώνεται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα για πολλά χρόνια μέχρι να συμβεί ένα επώδυνο κάταγμα, που θα μας οδηγήσει στη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Η οστική απώλεια συμβαίνει σταδιακά και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα εωσότου συμβεί το πρώτο κάταγμα. Τα πιο συχνά οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στη σπονδυλική στήλη, στα ισχία και στους καρπούς.

Όπως σε όλες τις ασθένειες, έτσι και, κυριότατα, στην οστεοπόρωση το «προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν εστί». Για αυτό και όλοι μας μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιες πρακτικές που θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής μας, μειώνοντας τις πιθανότητες ή και καθυστερώντας την εκδήλωση της οστεοπόρωσης. Προσπαθούμε, με αυτόν τον τρόπο, να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες κινδύνου της οστεοπόρωσης, τους οποίους μπορούμε να επηρεάσουμε, όπως:

  • Η διακοπή καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλει στην καθυστέρηση της οστεοπόρωσης, αφού το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την παραγωγή νέου οστού, καθώς και τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες.
  • Ο περιορισμός του αλκοόλ, ο οποίος μπορεί να επιφέρει μόνο θετικά στα οστά του σώματός μας.
  • Η διατήρηση σταθερού και εντός φυσιολογικού πλαισίου σωματικού βάρους.

Δυστυχώς, η πιθανότητα εκδήλωσης της οστεοπόρωσης δεν κρίνεται μόνο από τους παραπάνω παράγοντες, τους οποίους μπορούμε να επηρεάσουμε, αλλά και από άλλους, που είναι αναπόφευκτοι και έχουν σχέση με την ηλικία, με γενετικούς παράγοντες, με το χαμηλό επίπεδο ορμονών στις γυναίκες, με την ακινησία ή με ασθένειες όπως ο υπερθυρεοειδισμός, η νόσος Cushing ή και άλλες πιο σοβαρές, όπως ο καρκίνος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Θεραπεία της οστεοπόρωσης

Όλοι μας, γυναίκες και άνδρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να έχουμε σωστή ενημέρωση για το τι είναι οστεοπόρωση, πώς μπορούμε να την προλάβουμε, αλλά και πώς θα κάνουμε τη διάγνωση ότι πάσχουμε από αυτή έγκαιρα. Αν και η οστεοπόρωση, κατά βάση, οφείλεται σε κληρονομικές αιτίες, είναι δυνατόν με μέτρα που θα πάρουμε προληπτικά σε νεαρή ηλικία να προλάβουμε τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου αργότερα.

Το κτίσιμο γερών οστών, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό επιτυγχάνεται με σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε γαλακτοκομικά, που είναι η κύρια πηγή πρόσληψης ασβεστίου για τον οργανισμό μας. Επίσης, η συνεχής και καθημερινή σωματική άσκηση σε οποιαδήποτε ηλικία πριν την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες συμβάλλει καθοριστικά.

Η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που περιλαμβάνει περισσότερη φυσική δραστηριότητα, όπως βάδιση, τρέξιμο, κολύμβηση μπορεί να διατηρήσει το σκελετικό μας σύστημα υγιές, να το ενδυναμώσει και να ενισχύσει την υποστήριξή του από τους μυς του σώματος. Τα μέγιστα οφέλη μπορούμε να έχουμε και με την αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ. Σίγουρα, υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο και βιταμίνη D που μπορούν να μας βοηθήσουν και να ενισχύσουν φυσικά την οστική πυκνότητα, σε συνδυασμό μάλιστα με τη θεραπευτική αγωγή που θα δώσει ο κατάλληλος ιατρός σε περιπτώσεις βαριάς οστεοπόρωσης, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο και το ιστορικό μας.

Στόχο έχει η φαρμακευτική θεραπεία να επιβραδύνει, αρχικά, την εξέλιξη της νόσου, να προλάβει τα κατάγματα, να μειώσει τους πόνους και να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική την καθημερινότητα του ασθενούς.

Διάγνωση της οστεοπόρωσης

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρα, για να έχει η ασθένεια τη βέλτιστη πορεία και εξέλιξη. Η διάγνωση γίνεται με μία ειδική εξέταση, που πραγματοποιείται μαζί με άλλες εξετάσεις όπως είναι η ποσοστική αξονική τομογραφία, σε όλα σχεδόν τα διαγνωστικά κέντρα, και μετράει ουσιαστικά την οστική πυκνότητα. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέτρησης της οστικής πυκνότητας, ο πιο διαδεδομένος και, πλέον, αξιόπιστος τρόπος μέτρησης είναι η μέθοδος DEXA, όπου γίνεται με τη χρήση δέσμης φωτονίων διπλής ενέργειας.

Πρόκειται για μια εξέταση σύντομη σε διάρκεια, ανώδυνη και με ελάχιστη ακτινοβολία για τον ασθενή. Η μέτρηση της οστικής μάζας γίνεται τόσο για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης, όσο και για την παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας. Την εξέταση αυτή πρέπει να την κάνουν γυναίκες 65 ετών και άνω  και γυναίκες νεότερες που έχουν ιστορικό καταγμάτων ή κληρονομικότητα, καθώς και όλοι οι ενήλικες και των 2 φύλων που έχουν παθήσεις που σχετίζονται με χαμηλή οστική μάζα ή που παίρνουν φάρμακα που ίσως τη μειώνουν.

Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για την οστεοπόρωση, τόσο καλύτερα μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή, με την επίσκεψη σε ένα διαγνωστικό κέντρο να επιβάλλεται για την έγκαιρη αντιμετώπισή της. Μπείτε τώρα στο Χρυσό Οδηγό και βρείτε όλα τα διαγνωστικά κέντρα που διεξάγουν την μέτρηση οστικής πυκνότητας και κάντε και εσείς το πρώτο βήμα στην αντιμετώπισή της.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ