Έχεις ακούσει για το μικροβίωμα εντέρου; Τον τελευταίο καιρό, έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση γύρω από την επίδραση του μικροβιώματος στην υγεία του οργανισμού και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η επιρροή του ξεκινά από την παιδική ηλικία και εξελίσσεται καθώς αναπτύσσεται το άτομο. Πολλοί συνδέουν το μικροβίωμα εντέρου με την διατροφή και την παχυσαρκία. Μάλιστα, η δίαιτα μικροβιώματος, είναι μία εναλλακτική μέθοδος διατροφής που ακούγεται στον τομέα της διαιτολογίας.
Πριν πάμε να δούμε αναλυτικά πως συνδέεται το μικροβίωμα με τη διατροφή και την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, θα ξεκινήσουμε με το βασικό ερώτημα ‘‘Τι είναι το μικροβίωμα εντέρου;’’.
Τι είναι το μικροβίωμα εντέρου;
Το μικροβίωμα εντέρου, είναι ένα σύνολο μικροοργανισμών και συγκεκριμένα βακτηρίων, μικροβίων, πρωτόζωων και μυκήτων, που ζουν στο έντερο και για την ακρίβεια στον γαστρεντερικό σωλήνα. Στο εντερικό μικροβίωμα, συναντά κανείς εκατομμύρια μικροοργανισμούς και καθένας μπορεί να επηρεάσει με το δικό του τρόπο τα ανθρώπινα όργανα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το μικροβίωμα εντέρου, όπως ήδη αναφέρθηκε, εμφανίζεται στον ανθρώπινο οργανισμό από τη στιγμή της γέννησης και με τα χρόνια τροποποιείται και παρουσιάζει μια ποικιλομορφία. Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς μεγαλώνουμε, κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη περισσότερα είδη μικροβίων. Τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, αποδεικνύουν ότι η ποικιλομορφία είναι θετική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των μικροοργανισμών του μικροβιώματος, που μόλις το 1% έχει ταυτοποιηθεί και μελετηθεί από τους επιστήμονες.
Πώς συνδέεται το μικροβίωμα εντέρου με το βάρος;
Η αυξομείωση του βάρος, είναι ζήτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και συνεχώς γίνονται μελέτες για να δοθούν απαντήσεις, στις περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας και δεν μπορούν να ελέγξουν το βάρος τους, με μία απλή διατροφή. Τα βακτήρια και οι υπόλοιποι μικροοργανισμοί του μικροβιώματος, μπορούν να επιδράσουν σε διάφορες διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού όπως είναι η πέψη, η αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας, η ρύθμιση της σύνθεσης του λιπώδους ιστού κ.α. Πολλές φορές, το μικροβίωμα μπορεί να είναι το αίτιο για δυσανεξία σε διάφορα τρόφημα. Για να εξακριβωθεί λοιπόν σε τι οφείλ Άρα, γίνεται αντιληπτό ότι τα βακτήρια και οι μύκητες που υπάρχουν στο έντερο, μπορούν να επηρεάσουν τις τροφικές διεργασίες.
Εδώ, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι διάφοροι τύποι μικροοργανισμών που εμφανίζονται στο σώμα, συνδέονται με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Σ’ αυτή την παραδοχή, έχει στηριχθεί η δίαιτα του μικροβιώματος και στη συνέχεια θα δούμε μερικές συμβουλές για την ενίσχυση της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος εντέρου.
Τι περιλαμβάνει η δίαιτα μικροβιώματος;
Η δίαιτα μικροβιώματος, προωθεί μία διατροφή πλούσια σε προβιοτικά και πρεβιοτικά που βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου. Τα προβιοτικά, είναι ζωντανά βακτήρια, τα οποία τα συναντούμε σε τρόφιμα όπως είναι τα γιαούρτια, σε λαχανικά όπως είναι το τουρσί και το λάχανο. Ακόμη, η δίαιτα περιλαμβάνει βιολογικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής με ψευδάργυρο και βιταμίνη D. Οι οπαδοί της συγκεκριμένης διατροφής, θεωρούν ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων εξαλείφει τις τοξίνες και τις ορμόνες που είναι επιβλαβείς για το έντερο. Γενικά, η δίαιτα μικροβιώματος, υποστηρίζει ότι με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου και την εξισορρόπηση φιλικών και εχθρικών βακτηρίων, μπορεί να βελτιωθεί τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία και να μειωθεί το άγχος.
Οι Τρεις Φάσεις της Δίαιτας Μικροβιώματος…
Πρώτη Φάση: Η πρώτη φάση της δίαιτας μικροβιώματος, είναι η πιο σκληρή, διαρκεί 21 μέρες και χρειάζεται αποφασιστικότητα. Σ’ αυτή τη φάση, ο βασικός στόχος είναι να βελτιωθεί η υγεία του εντέρου, με την απομάκρυνση των εχθρικών βακτηρίων και των οξέων. Αφού απομακρυνθούν τα βακτήρια, το έντερο ενισχύεται με προβιοτικά και πρεβιοτικά που κάνουν καλό στη λειτουργία του.
Για να επιτευχθεί ο στόχος, η διατροφή ενισχύεται με βιολογικά τρόφιμα, συμπληρώματα, μπαχαρικά και βότανα ενώ αποφεύγονται τοξίνες και χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονές ή αύξηση των εχθρικών βακτηρίων στο έντερο. Επιπλέον, δεν πρέπει να καταναλώνονται γαλακτομικά, τροφές με σπόρια, όσπρια, τηγανητά και γλυκαντικές ουσίες.
Δεύτερη Φάση: Η δεύτερη φάση, διαρκεί περίπου 28 μέρες και εδώ η διατροφή χαλαρώνει ελαφρά και είναι επιτρεπτό να καταναλωθούν τροφές που απαγορεύονταν στην πρώτη φάση. Τέτοιους είδους τροφές είναι τα γαλακτομικά, τα όσπρια καθώς και κάποια φρούτα και λαχανικά. Επιτρέπεται ακόμη η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη. Το έντερο, έχοντας αποτοξινωθεί από τροφές πλούσιες σε τοξίνες και χημικές ουσίες, μπορεί πλέον να λειτουργήσει καλύτερα.
Τρίτη Φάση: Η Τρίτη φάση, είναι η φάση της ολοκλήρωσης στη δίαιτα μικροβιώματος. Το έντερο έχει επανέλθει και επιτρέπεται πλέον η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων όμως με ένα όριο. Η φάση αυτή διαρκεί έως ότου φτάσει κανείς στο επιθυμητό σημείο. Η κατανάλωση τροφών παντός τύπου επιτρέπεται μόνο μία φορά τη μέρα, δηλαδή σε ένα από τα τέσσερα γεύματα. Η φάση αυτή, βοηθάει στη διατήρηση του βάρους σε ένα σταθερό επίπεδο.
Μικροβίωμα εντέρου και απαγορευμένες τροφές
Η διατροφή που συστήνεται στη δίαιτα μικροβιώματος, όπως ήδη αναφέραμε περιέχει τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνονται. Οι πιο γνωστές είναι οι γλυκαντικές ουσίες, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα με πολλά λίπη, φρούτα και λαχανικά με πολύ άμυλο, ότι περιέχει γλουτένη, γαλακτοκομικά και όσπρια. Εφόσον, αποφεύγεται η κατανάλωση των παραπάνω απαγορευμένων τροφών, το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο και δεν θα υπάρχει αυξομείωση του βάρους.
Το μικροβίωμα εντέρου, είναι ένας νέος κόσμος για εκείνους που εξερευνούν τον τομέα της υγείας του εντέρου και το πως συνδέεται το έντερο με τη διατροφή. Τα μικροβιολογικά εργαστήρια, εξετάζουν ολοένα και περισσότερο τους μικροοργανισμούς του εντέρου και ανακαλύπτουν νέα δεδομένα που δεν γνωρίζαμε έως σήμερα. Η δίαιτα μικροβιώματος, είναι κάτι καινούργιο και όπως και καθετί καινούργιο έχει υποστηρικτές αλλά και αρνητές. Μόνο με μια δοκιμή, μπορεί κανείς να καταλάβει την αποτελεσματικότητά της.