Η κύστη ωοθήκης, είναι συχνό πρόβλημα των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Πρόκειται για μικρό σάκο που σχηματίζεται στις ωοθήκες και περιέχει υγρό ή ιστό. Τις περισσότερες φορές, η κύστη ωοθήκης είναι καλοήθης και αποβάλλεται μέσω της περιόδου. Υπάρχον όμως και κύστες που δεν αποβάλλονται και μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση για να καταπολεμηθούν.
Όπως, είπαμε τις περισσότερες φορές η κύστη ωοθήκης, δεν είναι επικίνδυνη, ωστόσο πρέπει να γίνει αξιολόγηση των συμπτωμάτων για να σιγουρευτείς. Τα σημάδια που μαρτυρούν την παρουσία κυστών στις ωοθήκες διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό. Οι γυναικολόγοι, εφιστούν την προσοχή σε εκείνα που είναι έντονα, φανερά και πολλές φορές προκαλούν πόνο.
Για παράδειγμα, η αύξηση βάρους κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την εμφάνιση κύστης στις ωοθήκες. Παρακάτω, θα μάθεις πώς συνδέεται η κύστη ωοθήκης με την αύξηση του βάρους και σε ποια άλλα σημάδια πρέπει να δώσεις σημασία;
Νιώθεις φούσκωμα στην κοιλιά.
Η κύστη ωοθήκης, συνήθως δε ξεπερνά το μέγεθος των δέκα εκατοστών. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το μέγεθός της και να προκαλέσει έντονο φούσκωμα στην κοιλιά. Οι γυναίκες που εμφανίζουν το συγκεκριμένο φούσκωμα, μπορεί να θεωρήσουν ότι οφείλεται σε αύξηση βάρους. Το σωστό είναι, εάν νιώθεις φούσκωμα χαμηλά στην κοιλιά, να απευθύνεσαι σ’ έναν επαγγελματία γυναικολόγο για μία ιατρική διάγνωση.
Το φούσκωμα, μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία, όπως είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, για το οποίο μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ. Μόνο ένας επαγγελματίας γιατρός, μπορεί ν’ αξιολογήσει εάν το σύμπτωμα εντέλει οφείλεται σε κύστη. Όπως και να έχει, η υγεία είναι πάνω απ’ όλα, γι’ αυτό μην αγνοείς τα συμπτώματα.
Νιώθεις δυσκοιλιότητα και βάρος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
Η κύστη στις ωοθήκες, είναι όπως είπαμε ένας σάκος με υγρό, άρα μία μάζα που εμφανίζεται στις ωοθήκες και μεγαλώνει. Όσο μεγαλώνει καταλαμβάνει χώρο και δημιουργεί μία αίσθηση δυσκοιλιότητας. Εάν υπάρχει κύστη στη μία από τις δύο ωοθήκες, τότε την πίεση και την αίσθηση του βάρους, τη νιώθεις στην πύελο. Εάν υπάρχει και στις δύο, τότε νιώθεις βάρος σε όλο το κάτω μέρος της κοιλιάς.
Η αίσθηση του βάρους, αυξάνεται όταν κάνεις κάποια αθλητική δραστηριότητα και κατά τη σεξουαλική επαφή. Ο λόγος είναι, ότι οι μεγάλες κύστες, πιέζουν όργανα όπως ο τράχηλος και η μήτρα και δημιουργούν πόνο. Όταν προκαλείται πόνος και ο πόνος έχει διάρκεια, τότε πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσεις με το γιατρό σου.
Άλλα συμπτώματα;
Φυσικά, τα φουσκώματα και η αύξηση του βάρους δεν είναι τα μόνο συμπτώματα της εμφάνισης κύστης ωοθήκης. Συγκεντρώσαμε, μία λίστα με σημάδια που φανερώνουν την εμφάνιση κύστης στις ωοθήκες. Σε περίπτωση που έχεις κάποιο από τα παρακάτω, συμβουλεύσου τον γυναικολόγο σου, άμεσα!
- Συχνοουρία
- Δυσκοιλιότητα
- Πόνος στην έμμηνο ρύση
- Κορεσμός ενώ έχεις καταναλώσει μικρή ποσότητα φαγητού
- Διαταραχές στο βάρος
- Ενόχληση-Πίεση-Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
- Πόνος σε μέση ή και πόδια
Πώς μπορεί να εντοπίσει ο γυναικολόγος την κύστη;
Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει ο γυναικολόγος για να εντοπίσει την παρουσία κυστών στις ωοθήκες. Με την χρήση ιατρικού εξοπλισμού, μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για το μέγεθος αλλά και το σημείο που βρίσκεται η κύστη. Συγκεκριμένα, οι γυναικολόγοι πραγματοποιούν τις παρακάτω εξετάσεις:
- Εξέταση με υπέρηχο
- Υπολογιστική τομογραφία
- Μαγνητική απεικόνιση
- Ορμονολογικές εξετάσεις αίματος
Οι παραπάνω εξετάσεις, θα προσφέρουν έγκαιρη διάγνωση και ο γυναικολόγος θα σου δώσει απαντήσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης της κύστης. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς, είναι η πρόληψη και η παρατήρηση των σημαδιών. Ο οργανισμός, μας ειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας. Μην αγνοείς λοιπόν τα σημάδια, άρχισε να τα παρατηρείς κι αν νιώσεις ότι δεν υποχωρούν και αυξάνονται, τότε επικοινώνησε με τον γιατρό.
Στον Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις τηλέφωνα, διευθύνσεις και οδηγίες δρομολόγησης, εξειδικευμένων γυναικολόγων της περιοχή σου. Επικοινώνησε μαζί τους και ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών!