Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας, έρχονται αντιμέτωποι με την κρίση πανικού και τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν αυτό που τους συμβαίνει. Η αίσθηση του υπερβολικού άγχος και ο έντονος φόβος, είναι σημάδια ότι μπορεί να παθαίνεις κρίση πανικού. Οι κρίσεις πανικού, μπορούν να δυσκολέψουν πολύ την καθημερινότητά σου και να σε αναγκάσουν ν’ απομακρυνθείς από τον περίγυρο και τις αγαπημένες σου δραστηριότητες. Γι’ αυτό και κανείς πλέον δεν αντιμετωπίζει τη κρίση πανικού επιπόλαια.
Το άτομο που εμφανίζει συμπτώματα, πρέπει να απευθύνεται σε έναν εξειδικευμένο ψυχίατρο. Υπάρχουν σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας αυτών των επεισοδίων και με τη βοήθεια της ιατρικής καθοδήγησης, μπορείς σύντομα ν’ αποκτήσεις μία ήρεμη καθημερινότητα.
Εάν βίωσες πρόσφατα κάποιο επεισόδιο που δεν μπορείς να εξηγήσεις και θες να πάρεις μια πρώτη ιδέα για τις κρίσεις πανικού, στο άρθρο αυτό θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις τόσο για τα συμπτώματα όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισης.
Τι είναι η κρίση πανικού;
Η κρίση πανικού, είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου ή άγχους που σωματοποιείται. Εκείνος που παθαίνει κρίση πανικού, νιώθει ότι βιώνει κάποιο επεισόδιο εμφράγματος και ότι μπορεί και να πεθαίνει. Ο φόβος και ο πόνος είναι τόσο μεγάλος που το άτομο, φοβούμενο ότι μπορεί να του ξανασυμβεί, κλείνεται στον εαυτό του και απομακρύνεται από τις δραστηριότητές του. Οι κρίσεις πανικού, μπορεί να δίνουν την αίσθηση ότι είναι απειλητικές για τη ζωή του ανθρώπου που τις αντιμετωπίζει, ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Η συχνή επανάληψη των επεισοδίων, μπορεί να δείχνει ότι πρόκειται για κάποια διαταραχή άγχους και όχι για κρίση πανικού. Ο διαχωρισμός της κρίσης πανικού με τη διαταραχή άγχους, μπορεί να γίνει μόνο από έναν επαγγελματία ψυχίατρο.
Δεν μπορείς δηλαδή απλά διαβάζοντας τα συμπτώματα ν’ αντιληφθείς τι σου συμβαίνει. Η ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για να γίνει διάγνωση. Μόνο εάν βρεις τι ακριβώς είναι αυτό που αντιμετωπίζεις, μπορείς να βρεις και τη λύση του.
Πώς εμφανίζεται η κρίση πανικού;
Η κρίση πανικού, δεν σε προειδοποιεί με κάποιο καμπανάκι, αλλά εμφανίζεται ξαφνικά. Πολλοί παθαίνουν κρίση στη δουλειά, ενώ οδηγούν, σε μέσα μεταφοράς, στο δρόμο ή στο σπίτι. Το επεισόδιο ξεκινάει με αίσθημα κόπωσης, σαν ξαφνική αδιαθεσία και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι περισσότεροι εμφανίζουν ρίγη, πόνο στο στομάχι, στο στήθος ή στο κεφάλι, ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος, εφίδρωση, ζαλάδα, ναυτίες, μούδιασμα, λιποθυμία και φόβο θανάτου.
Το τελευταίο σύμπτωμα, δηλαδή ο φόβος του θανάτου, είναι και εκείνο που αναγκάζει τους περισσότερους που έχουν βιώσει ένα επεισόδιο να αποξενώνονται και να φοβούνται ότι θα βιώσουν ξανά αυτή την εμπειρία. Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την κρίση πανικού είναι αρκετοί και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Βέβαια, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που βιώνουν μια απώλεια, κατάθληψη, μια ξαφνική αλλαγή στη ζωή τους όπως είναι η γέννηση ενός παιδιού, μία κακοποίηση ή ένα διαζύγιο, είναι πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κρίσης πανικού.
Διάγνωση
Η διάγνωση στις κρίσεις πανικού, όπως ήδη αναφέραμε, γίνεται από εξειδικευμένο ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Συνήθως, ο γιατρός ξεκινάει με το να αποκλείσει ότι οι κρίσεις πανικού οφείλονται σε κάποια άλλη πάθηση που σχετίζεται με θυροειδή ή την καρδιά. Γίνεται κλινική εξέταση με αιματολογικές εξετάσεις και ελέγχου της μονάδας TSH. Παράλληλα, γίνονται ψυχομετρικά τεστ και ψυχανάλυση. Ο γιατρός, προσπαθεί να καταλάβει εάν υπάρχει κάποιο περιστατικό που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον ασθενή και μπορεί να είναι η αιτία των επεισοδίων.
Θεραπεία
Η θεραπεία που γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η ψυχοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή αλλά και ο συνδυασμός τους. Η επιλογή εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, εάν είναι συχνές οι κρίσεις και εμποδίζουν το άτομο από το να ζει φυσιολογικά, εάν υπάρχει ιστορικό κι αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνει ο ασθενής ψυχανάλυση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν έρθει αντιμέτωποι με επεισόδια κρίσης πανικού, έχουν μάθει να αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα στο αρχικό τους στάδιο και να σταματούν την εξέλιξη του επεισοδίου. Πολλοί, έπειτα από χρόνια παρακολούθησης και ψυχοθεραπείας έχουν ξεπεράσει το πρόβλημά τους. Ωστόσο, συνεχίζουν τη ψυχανάλυση καθώς τους έχει βοηθήσει να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα, τα άγχη και τους φόβους που νιώθουν.
Πώς να βοηθήσεις κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού;
Είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή σου, να γίνεις μάρτυρας κάποιου τέτοιου επεισοδίου σε ένα κοντινό σου πρόσωπο. Η λύση σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι να ζητήσεις στον άλλο να ηρεμήσει. Πρέπει να έχεις στο νου σου, ότι το άτομο περνάει ένα σοβαρό επεισόδιο άγχους και φόβου και δεν μπορεί να ηρεμήσει.
Ο καλύτερος τρόπος να χειριστείς μία τέτοια κατάσταση, είναι να του ζητήσεις να πάρει βαθιές αναπνοές για να κατεβάσει τους παλμούς του, να σου μιλήσει ώστε να εξωτερικεύσει δηλαδή τα συναισθήματά του και να του δώσεις να καταλάβει ότι βρίσκεσαι εκεί για να τον βοηθήσεις να ξεπεράσει αυτό που νιώθει.
Οι κρίσεις πανικού, όπως καταλαβαίνεις είναι σοβαρά επεισόδια που αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχιάτρου. Στον Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις αξιόπιστους ψυχιάτρους και να μιλήσεις ελεύθερα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις!