Η κρυψορχία, είναι παθολογική κατάσταση στα νεογέννητα αγοράκια, κατά την οποία είτε ο ένας είτε και οι δύο όρχεις απουσιάζουν από την οσχεϊκή κοιλότητα. Η οσχεϊκή κοιλότητα, είναι το σακουλάκι που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να βρίσκονται. Αυτό που συμβαίνει με απλά λόγια, είναι ότι οι όρχεις του εμβρύου αδυνατούν να κατέβουν από την κοιλιά ή την βουβωνική περιοχή στο όσχεο.
Περίπου το 1% των αρσενικών εμβρύων, έχει διαγνωσθεί με κρυψορχία κατά την οποία έχει παρουσιαστεί πρόβλημα με τον έναν όρχι κι ένα μικρό ποσοστό παρουσιάζει πρόβλημα και στους δύο όρχεις. Με βάση αυτή τη διαφορά, η κρυψορχία χωρίζεται σε δύο τύπους. Στην συνέχεια του άρθρου, θα μάθεις ποιοι είναι αυτοί οι τύποι κρυψορχίας, τα αίτια εμφάνισής της και μεθόδους θεραπείας.
Τύποι Κρυψορχίας
Η κρυψορχία μπορεί να διαχωριστεί σε Ετερόπλευρη ή Αμφόπλευρη. Η ετερόπλευρη κρυψορχία, είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία, ο ένας από τους δύο όρχεις απουσιάζει από τη θέση στην οποία έπρεπε να είναι, δηλαδή το σάκο. Στο συγκεκριμένο τύπο, ο σάκος είναι ασύμμετρος από τη μία πλευρά και ο γιατρός μπορεί ψηλαφίζοντας να αντιληφθεί μόνο τον ένα όρχι.
Στην αμφόπλευρη κρυψορχία, έχουμε απουσία και των δύο όρχεων από τον σάκο. Σ’ αυτή την περίπτωση, η διάγνωση γίνεται με απλή εξέταση μέσω της ψηλάφησης μετά τη γέννηση. Έπειτα, ο γιατρός πραγματοποιεί περισσότερες εξετάσεις ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη μέθοδος θεραπείας.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γενικά στην κρυψορχία, γίνεται μέσω διαφόρων εξετάσεων. Ο εξειδικευμένος ουρολόγος – ανδρολόγος, έχει στη διάθεσή σου πολλά εργαλεία ώστε να διαπιστώσει την ακριβή θέση των όρχεων. Έτσι, μπορεί να επιλέξει τις παρακάτω μεθόδους:
- Λαπαροσκόπηση: Πρόκειται για έναν λεπτό σωλήνα με κάμερα που εισέρχεται στο εσωτερικό της κοιλιάς και φανερώνει την ακριβή θέση του όρχι. Μέσω της λαπαροσκόπησης, μπορεί να γίνει και αποκατάσταση του προβλήματος.
- Εγχειρητικός έλεγχος: Γίνεται σε δύσκολες περιπτώσεις όπου δεν είναι ορατή η θέση του όρχι και απαιτείται μεγαλύτερη τομή για να εντοπιστεί.
- Υπερηχοτομογραφία, Αξονική ή Μαγνητική: Είναι μη επεμβατικές εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον ουρολόγο.
Μετά τη διάγνωση της κρυψορχίας έρχεται η θεραπεία. Οι εξειδικευμένοι ουρολόγοι χειρουργοί, συνιστούν την άμεση αντιμετώπισή της, κυρίως για να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα υγείας στο παιδί. Τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν μελλοντικά είναι:
- Καρκίνος στους όρχεις: Έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες για καρκίνο αυξάνονται όταν υπάρχει η πάθηση της κρυψορχίας.
- Συστροφή του όρχι: Πρόκειται για πάθηση κατά την οποία ο όρχις στρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Η συστροφή αυτή, οδηγεί σε διακοπή της ροής του αίματος στο σπερματικό τόνο (κορδόνι που συνδέεται με τον όρχι) με κίνδυνο την ατροφία, νέκρωση ή και ισχαιμία του όρχι.
- Υπογονιμότητα: Υπάρχει κίνδυνος για μόνιμη βλάβη και καταστροφή του όρχι που βρίσκεται στην κοιλιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπογονιμότητα.
- Βουβωνοκήλη: Είναι από τα πιο γνωστά είδη κήλης, της οποίας η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται άμεσα. Το ζήτημα με αυτή την κήλη είναι ότι μπορεί μόνο να χειροτερεύσει και να δημιουργήσει προβλήματα.
Όπως καταλαβαίνεις, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την κρυψορχία είναι σοβαροί, γι’ αυτό και η θεραπεία πρέπει να γίνεται στα πρώτα δύο έτη μετά τη γέννηση του παιδιού. Για τη θεραπεία, ακολουθούνται διαφορετικοί μέθοδοι, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.
Μέθοδοι Θεραπείας
Για τη θεραπεία της κρυψορχίας ακολουθείται είτε η φαρμακευτική οδός είτε η χειρουργική. Όταν η θέση του όρχι είναι κοντά στο όσχεο, τότε με ειδική φαρμακευτική αγωγή, είναι δυνατόν να μετακινηθεί στον σάκο, δηλαδή στη θέση που έπρεπε να είναι. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που τα πράγματα είναι δυσκολότερα και αναγκαστικά ο χειρούργος ουρολόγος επιλέγει την χειρουργική μέθοδο. Συγκεντρώσαμε τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με τη θεραπεία της κρυψορχίας.
- Η θεραπεία της κρυψορχίας μέσω της χειρουργικής αντιμετώπισης, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι και 18 μήνες μετά τη γέννηση και το ανώτερο έως τα δύο έτη.
- Στις περιπτώσεις που οι όρχεις δεν είναι ορατοί μέσω της ψηλάφησης, η χειρουργική μέθοδος της λαπαροσκόπησης, θεωρείται η πιο επιτυχημένη καθώς ο χειρούργος ιατρός μπορεί να βρει την ακριβή θέση του όρχι και να τον αφαιρέσει, εφόσον χρειάζεται, ή να τον τοποθετήσει στη σωστή θέση.
- Για αγόρια που έχουν φτάσει τα δέκα έτη και διαθέτουν ετερόπλευρη κρυψορχία (δηλ. έχουν έναν όρχι στη σωστή θέση και έναν στην κοιλιά), συνήθως επιλέγεται η αφαίρεση του όρχι που βρίσκεται στην κοιλιά. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι για να προστατευτεί το παιδί από τον κίνδυνο της εμφάνισης καρκίνου.
- Για τα μωρά, που οι όρχεις είναι ορατοί μέσω της ψηλάφησης, πρέπει να πραγματοποιούνται σε βάθος χρόνου ειδικές εξετάσεις και να αξιολογείται η σεξουαλική τους ανάπτυξη.
- Η θεραπείας μέσω ορμονών γίνεται ωστόσο επιλέγεται ως μέθοδος σε λίγες περιπτώσεις.
- Εάν ο ένας όρχις λείπει ή υπάρχει στην κοιλιά υπόλειμμα του ιστού του, τότε μπορεί να γίνει και αισθητική αποκατάσταση, με ειδικό μόσχευμα σιλικόνης που τοποθετείται στο όσχεο μέσω μιας μικρής τομής. Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο μετά από ένα εικοσιτετράωρο.
Η κρυψορχία λοιπόν, είναι μια πάθηση που μπορεί μελλοντικά να έχει άσχημες συνέπειες, αλλά με την εξέλιξη της ιατρικής υπάρχουν μέθοδοι θεραπείας που διασφαλίζουν την υγιή σεξουαλική ανάπτυξη του αγοριού. Ακόμη μια πάθηση που ταλαιπωρεί ενήλικες και παιδιά είναι η φίμωση, για την οποία όμως δίνεται λύση μέσω της περιτομής με laser που έχει πολλά οφέλη. Οι χειρούργοι ουρολόγοι, είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπισης αυτών των παθήσεων και στον Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις τον έμπειρο επαγγελματία που ψάχνεις.