Πριν καλέσεις, όμως, είσαι σίγουρος/η ότι έψαξες καλά στις τσέπες σου, στην τσάντα σου ή στο μπουφάν σου; Δε λέμε, είσαι λίγο αφηρημένος/η, αλλά πριν έρθει ο κλειδαράς να σε σώσει, τσέκαρε προσεκτικά μήπως βρεις πού μπορεί να είναι αυτά τα αναθεματισμένα κλειδιά, επιτέλους. Καλά, καλά, μη θυμώνεις, το λάβαμε το μήνυμα. Έχεις ψάξει εκατό φορές, παντού! Πού αλλού να κοιτάξεις; Ε μα πιά! Μη βρίζεις τον εαυτό σου, όλοι μας είχαμε κάποιες στιγμές αφηρημάδας στη ζωή μας. Μην αρχίσουμε τώρα να γράφουμε για ανοιχτούς θερμοσίφωνες και καμένα φαγητά.
Τέλος πάντων, τι στα λέμε τώρα όλα αυτά, τι να σου κάνουν, όταν είσαι στο τσακ να ρίξεις μία κλωτσιά στην πόρτα σου, για να δεις αν θα ανοίξει. Σου έχουμε νέα. Σε αντίθεση με όσα βλέπεις στις ταινίες δράσης, οι πόρτες δεν ανοίγουν με μία κλωτσιά. Γι’ αυτό, κάλεσε κλειδαρά!
Κλειδαράς: O «από μηχανής θεός».
Η φράση «από μηχανής θεός» αναφέρεται στον άνθρωπο που εμφανίζεται από το πουθενά, για να μας δώσει τη λύση που ψάχνουμε τόσο απεγνωσμένα σε ένα σημαντικό πρόβλημα. Η φράση αυτή προέρχεται από την αρχαία ελληνική τραγωδία και, μεταξύ μας, η κατάστασή σου, κλειδωμένος/η γαρ, παραπέμπει σε κάτι το τραγικό (ή μήπως κωμικό;!), άρα, πράγματι, ο κλειδαράς είναι για σένα ο «θεός» που περιμένεις να έρθει καμιά ώρα και να σου ανοίξει επιτέλους. Ο κλειδαράς είναι εκεί, για να σου ανοίξει την πόρτα του σπιτιού σου, αλλά και εκείνη του αυτοκινήτου σου. Ναι, οι κλειδαράδες ανοίγουν και τα κλειδωμένα αυτοκίνητα, οπότε, άμα ψάχνεις κάτω από τα καθίσματα και δεν βρίσκεις το παραμικρό ίχνος των κλειδιών σου, ξέρεις τη λύση.
Πέρα από το άνοιγμα κλειδωμένων σπιτιών ή αυτοκινήτων, όμως, οι κλειδαράδες κάνουν και άλλες δουλειές. Οπότε μη βιαστείς να σκεφτείς ότι αυτό το άρθρο δεν σε αφορά. Μπορεί να μη κλειδώθηκες (ακόμη;), αλλά χρειάζεσαι τον κλειδαρά, προκειμένου να αντικαταστήσεις ένα κλειδί ή μία κλειδαριά. Σκέψου απλά ότι το κλειδί σου ενδέχεται να σπάσει αύριο μεθαύριο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την κλειδαριά σου. Για την ακρίβεια, δε θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, αλλά την κλειδαριά σου υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα να σου τη σπάσουν.
Η εγκληματικότητα είναι πανταχού παρούσα, και ένα κομμάτι αυτής είναι οι διαρρήξεις, η κλοπή των περιουσιακών στοιχείων αξίας που διατηρείς/κρύβεις μέσα στο σπίτι σου. Οι διαρρήκτες, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να σπάσουν την κλειδαριά σου, μπορούν να κάνουν τα ταχυδακτυλουργικά τους κόλπα και να μπουν «σαν κύριοι» στο σπίτι σου. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, χρειάζεσαι τη βοήθεια του κλειδαρά, προκειμένου να αντικαταστήσεις την κλειδαριά που έχεις ήδη και να βάλεις στη θέση της μία νέα, που είναι ασφαλείας.
Πάντως, για να σε καθησυχάσουμε κάπως, η χαλασμένη κλειδαριά δεν συνεπάγεται αυτομάτως και την τέλεση κάποιας εγκληματικής ενέργειας. Οπότε, αν κάποια μέρα γυρίσεις στο σπίτι σου και δεις φθορές πάνω στην κλειδαριά σου, μην πανικοβληθείς! Η χαλασμένη κλειδαριά μπορεί να είναι απλά το αποτέλεσμα του χρόνου που περνάει ο άτιμος και δεν αφήνει τίποτα όρθιο, ούτε καν τις κλειδαριές! Οπότε, στην περίπτωση αυτή, ο κλειδαράς αναλαμβάνει τα καθήκοντα του πλαστικού χειρουργού της πόρτας, του αρμόδιου για να κάνει το λίφτινγκ που είναι απαραίτητο, για να μη μένεις σε σπίτι με ξεχαρβαλωμένη είσοδο.
Ο κλειδαράς είναι, επιπλέον, ο αρμόδιος για να σου φτιάξει κάποιο αντικλείδι. Αν, για παράδειγμα, έχεις αποφασίσει να συγκατοικήσεις με το/τη σύντροφό σου, είναι καλό να απευθυνθείς σε κάποιον κλειδαρά. Όχι για να σε παντρέψει, προφανώς, αλλά για να σου δώσει το κλειδί που θα σου φανεί λίαν χρήσιμο στις περιπτώσεις πιθανών μελλοντικών ερωτικών καυγάδων.
Τέλος, μια εργασία που μπορεί να φέρει εις πέρας ο κλειδαράς της γειτονιάς σου είναι η τοποθέτηση κυλίνδρων ασφαλείας (αφαλών) ή ηλεκτρικών κυπρί στην πόρτα σου. Πρόκειται για συσκευές που προσθέτουν ασφάλεια στην πόρτα και, κατ’ επέκτασιν, στο σπίτι σου. Τα ηλεκτρικά κυπρί, πιο συγκεκριμένα, λειτουργούν βασισμένα στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης (12 volt ή 24 volt), που οδηγεί στην απασφάλιση της πόρτας σου, κάθε φορά που πατάς το κουμπί του θυροτηλεφώνου.
Το κόστος του κλειδαρά
Εντάξει, το ξέρουμε ότι περιγράφουμε τον κλειδαρά ως ένα είδος σούπερ ήρωα μέχρι στιγμής, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο πιο ταπεινή. Ο κλειδαράς, όπως και εσύ άλλωστε, είναι ένας εργαζόμενος που προσπαθεί να κερδίσει τα προς το ζην, δουλεύοντας. Το κόστος των υπηρεσιών ενός κλειδαρά καθορίζεται από μία σειρά παραγόντων. Πρώτα από όλα, καθορίζεται από το είδος της εργασίας του.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
Το κόστος ανοίγματος μίας πόρτας καθορίζεται πρώτον από το είδος της (απλή ή θωρακισμένη) και την κατάστασή της (κλειδωμένη ή τραβηγμένη). Το άνοιγμα μίας κλειδωμένης ή θωρακισμένης πόρτας είναι πιο ακριβό.
Το κόστος ανοίγματος ενός αυτοκινήτου εξαρτάται από την παλαιότητά του, αλλά και από το είδος του κλειδώματος. Τα καινούργια αυτοκίνητα, καθώς και εκείνα με το καινούργιο κλείδωμα, είναι πιο ακριβά στο άνοιγμά τους.
Το κόστος τοποθέτησης ή αντικατάστασης κλειδαριάς καθορίζεται από το κόστος των υλικών. Η αντικατάσταση του κυλίνδρου μίας κλειδαριάς, από την άλλη, τιμολογείται με βάση το είδος του, αν είναι απλός ή ασφαλείας δηλαδή. Η αντικατάσταση των κυλίνδρων ασφαλείας είναι πιο ακριβή.
Μερικοί ακόμη παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος των υπηρεσιών κάποιου κλειδαρά είναι η ώρα που τον καλείς, αλλά και η απόσταση που πρέπει να διανύσει μέχρι να φτάσει στο σπίτι σου. Οι κλειδαράδες χρεώνουν έξτρα τιμές για κάθε υπηρεσία που προσφέρουν εκτός του ωραρίου εργασίας τους.
Το ωράριο εργασίας ενός κλειδαρά είναι συνήθως από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Άρα, αν καλέσεις κάποιον κλειδαρά τα μεσάνυχτα ή αν τον καλέσεις μία μέρα που είναι αργία, θα πληρώσεις κάτι παραπάνω. Η απόσταση παίζει σημαντικό ρόλο, στα μέρη που βρίσκονται στην περιφέρεια πιο πολύ. Ο λόγος είναι προφανής. Ο αριθμός των κλειδαράδων που εργάζονται στις μικρότερες πόλεις ή στα χωριά της Ελλάδας είναι μικρότερος, σε σχέση με τον αριθμό όσων εργάζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ανεξαρτήτως πού μένεις, όμως, δεν μπορείς να σνομπάρεις τις υπηρεσίες του κλειδαρά. Ο Χρυσός Οδηγός σού δίνει τη δυνατότητα να τον βρεις με ένα απλό ιντερνετικό σερφάρισμα , τη στιγμή που τον θες. Αν είσαι κλειδωμένος έξω από την πόρτα σου, λοιπόν, πιάσε το κινητό σου και μπες στην ιστοσελίδα του Χρυσού Οδηγού! Και ναι, για να προλάβουμε την απορία σου, δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε άμα έχεις χάσει και το κινητό σου. Οπότε φρόντισε να έχεις ή το κινητό ή τα κλειδιά (ιδανικά και τα δύο) πάνω σου!