Επαγγελματικός Κατάλογος

Έχεις κατάθλιψη; Μάθε 6 Τρόπους να τονώσεις θετικά τη ψυχολογία σου!

Κατάθλιψη. Μία λέξη, χίλιες έννοιες. Σίγουρα, όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς μήπως έχουμε περάσει κατάθλιψη και αυτό, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιθανό να έχει συμβεί κάποια στιγμή της ζωής μας στον καθένα από εμάς.

 Η κατάθλιψη (μείζονα καταθλιπτική διαταραχή) είναι μια κοινή και πολύ σοβαρή ιατρική ασθένεια (την πρωτοπεριγράφει ο Ιπποκράτης) που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο σκέψης, αλλά και τις ενέργειές μας. Ευτυχώς είναι, εννοείται, θεραπεύσιμη.

Η κατάθλιψη μπορεί να μας προκαλέσει οδυνηρά συναισθήματα θλίψης, άγχους ή και απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που παλαιότερα μας ευχαριστούσαν. Η κατάθλιψη, με βεβαιότητα, οδηγεί σε σωρεία σωματικών και συναισθηματικών προβλημάτων και μειώνει την ικανότητά μας να λειτουργούμε κανονικά στην εργασία και στο σπίτι μας.

Πολλοί αντιλαμβάνονται ότι έχουν κατάθλιψη καθώς βλέπουν την αλλαγή στη συμπεριφορά τους ή αυτή γίνεται αντιληπτή από τον περίγυρό τους. Η ψυχική υγεία όπως και η σωματική είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο.

Σε οποιοδήποτε στάδιο κατάθλιψης και αν βρίσκεσαι εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, μην αφήνεις το χρόνο να περνά. Αναζήτησε, από νωρίς, στήριξη από την οικογένειά σου, τους φίλους σου και το συγγενικό σου περιβάλλον. Επιβάλλεται να ζητήσεις, άμεσα, βοήθεια από έναν ειδικό, όταν διαπιστώσεις ότι έχεις κάποιο σύμπτωμα κατάθλιψης, το οποίο είναι καθημερινό και επιμένει για διάστημα πάνω από τις 2 εβδομάδες.

Στη συνέχεια του άρθρου, θα μάθεις 6 Τρόπους που θα σε βοηθήσουν για αρχή να τονώσεις τη ψυχολογία σου και ν’ αποκτήσεις θετική διάθεση.

  • Να αγαπάμε τον εαυτό μας

Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με κατανόηση, σε αυτή τη φάση της ζωής μας, να του μιλάμε με ευγένεια και να μην τον κατηγορούμε για τα λάθη του, αλλά αντίθετα να τον τονώνουμε και να του καταπραϋνουμε τους φόβους και τις αγωνίες του, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μια φάση που δεν είναι μόνιμη, αλλά παροδική.

  • Να μην αναμασάμε τα αρνητικά

Είναι σημαντικό αντί να αναμασάμε τα αρνητικά που μας συμβαίνουν και να σκεφτόμαστε τα ίδια και τα ίδια, να εστιάσουμε στην αναζήτηση μίας λύσης και να αποσπάσουμε την προσοχή μας από όλες τις άσχημες σκέψεις, στρεφόμενοι σε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα την ενασχόλησή μας με κάποιο κοινωνικό πρόγραμμα, όπου μπορούμε να περνάμε τον χρόνο μας και να είμαστε χρήσιμοι και στους άλλους.

  • Να εστιάσουμε σε ό,τι κάνουμε καλά

Επειδή η κατάθλιψη θολώνει την κρίση μας, δίνουμε μεγάλη έμφαση στα αρνητικά γεγονότα και ξεχνάμε τα θετικά που έχουμε και τα καλά πράγματα που έχουμε κάνει. Μια καθημερινή καταγραφή, έστω και μιας θετικής σκέψης ή μιας καλής πράξης που κάναμε, μπορεί να βοηθήσει.

  • Να ζούμε το τώρα

Πρέπει να πάψουμε να ζούμε με το παρελθόν και να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα λάθη του. Όμως και το να αγωνιούμε και να καταστροφολογούμε για το μέλλον είναι εξίσου επιβαρυντικό για την ψυχική μας υγεία, όπως και το να ζούμε μονίμως στο παρελθόν. Δεν πρέπει να αφήνουμε, λοιπόν, να μας καταβάλλει ούτε ο φόβος και η αγωνία για το τι θα φέρει το αύριο, ούτε οι ενοχές μας για τα πιθανά λάθη του παρελθόντος. Είναι απαραίτητο να εστιάζουμε την προσοχή μας στο τώρα και σε ό,τι όμορφο και καλό ζούμε, όσο μικρό και αν μας φαίνεται αυτό με μια πρώτη ματιά.

  • Να συζητάμε με τους κοντινούς μας ανθρώπους

Ο άνθρωπος, σαν κοινωνικό ον που είναι, έχει ανάγκη να περιβάλλεται από ανθρώπους που μπορεί να επικοινωνήσει και τον νοιάζονται. Πολύ περισσότερο σε αυτή δύσκολη φάση, είναι σημαντικό να μπορούμε να καταφύγουμε σε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και νιώθουμε καλά μαζί τους, είτε αυτοί είναι από την οικογένειά μας, το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον ή τους φίλους μας. Όσο περισσότερο εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας, τόσο περισσότερο θα τα εκλογικεύουμε και θα είμαστε σε θέση να τα διαχειριζόμαστε καλύτερα.

  • Να ζητήσουμε θεραπεία

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση της κατάστασής μας σηματοδοτεί και την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης, χωρίς να ταλαιπωρηθούμε πολύ και μειώνοντας και τις πιθανότητες υποτροπής. Η επίσκεψή μας σε έναν ειδικό θεραπευτή, ψυχολόγο ή ψυχίατρο, που θα μας στηρίξει και θα μας κατευθύνει, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.

Όπως είπαμε και νωρίτερα, η κατάθλιψη μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά σε συντριπτικό ποσοστό, που φτάνει ως και το 80% με 90%, ενώ στο υπόλοιπο ποσοστό τα συμπτώματα βελτιώνονται πάρα πολύ, πάντα, με την αρωγή ενός ειδικού και με τη συνδυασμένη συμβουλευτική και φαρμακευτική αγωγή, εφόσον κριθεί απαραίτητο.  

Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να προσπαθήσουμε από μόνοι μας να αισθανθούμε καλύτερα, να μειώσουμε τα καταθλιπτικά συμπτώματα, να επανακτήσουμε την ψυχική ηρεμία και να συνεχίσουμε να είμαστε λειτουργικοί. Αρκεί να βρούμε τη δύναμη να κάνουμε μια προσπάθεια για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.

Σε κάθε περίπτωση, η βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχίατρου, είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και την ψυχική υποστήριξη σε όλο το ταξίδι σου. Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις εξειδικευμένους ψυχιάτρους στη γειτονιά σου. Μάθε τηλέφωνα, διευθύνσεις και δρομολόγηση και επικοινώνησε με έναν επαγγελματία ψυχίατρο!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ