Η κατάθλιψη, είναι μάστιγα της εποχής κι αυτό γιατί οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, τα άγχη και η πίεση οδηγούν ολοένα και περισσότερο κόσμο σε αδιέξοδο. Η κατάθλιψη, όπως γνωρίζεις είναι ψυχική νόσος, που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Η νόσος, εμφανίζεται ξαφνικά με συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Πολλές φορές ο περίγυρος, αντιλαμβάνεται μια αλλαγή στη συμπεριφορά, αλλά είτε τη δικαιολογεί είτε δεν της δίνει την απαραίτητη σημασία. Ακόμη και στις περιπτώσεις που η οικογένεια ή οι φίλοι ανησυχούν, δύσκολα παραδέχονται ότι ο δικός τους άνθρωπος δεν είναι καλά και ζητούν βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο.
Τα άτομα που υποφέρουν από αυτή τη νόσο, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους κυρίως στις επαγγελματικές και κοινωνικές τους σχέσεις. Είναι δύσκολο ν’ ανταποκριθούν σε δυσκολίες και να διαχειριστούν τις απαιτήσεις που έχουν οι άλλοι από εκείνους.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η κατάθλιψη;
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης εμφανίζονται οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου. Βέβαια, έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να εμφανίσει κάποιος κατάθλιψη μετά την εφηβεία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διανοητικά, ψυχικά και σωματικά. Οι πιο συχνές ενδείξεις της κατάθλιψης είναι η στεναχώρια, η μελαγχολία, η απομόνωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, η μειωμένη μνήμη, οι αυτοκαταστροφικές τάσεις, οι τάσεις αυτοκτονίας, η κούραση, η ατονία, η διαταραχή ύπνου αλλά και οι διατροφικές διαταραχές. Ο συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων, φανερώνει τη νόσο της κατάθλιψης, ωστόσο δεν την επιβεβαιώνει.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ένας επαγγελματίας ψυχίατρος, δίνει σημασία και σε άλλους παράγοντες πέρα από τα συμπτώματα για να κάνει τη διάγνωση. Τέτοιου είδους παράγοντες, είναι το ιστορικό του θεραπευόμενου, η κληρονομικότητα και πρόσφατα σοβαρά γεγονότα της ζωής του. Απαντώντας σε ερωτήματα που φανερώνουν πληροφορίες και λεπτομέρειες της ζωής του θεραπευόμενου, ο ψυχίατρος μπορεί να βρει την αρχή του προβλήματος.
Πέρα από τις ερωτήσεις, ο ψυχίατρος εφαρμόζει κι άλλες μεθόδους για την επίτευξη της σωστής διάγνωσης. Πρέπει ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συνδέονται τα συμπτώματα με κάποια άλλη πάθηση. Έτσι, πραγματοποιεί ειδικά ψυχολογικά και ψυχιατρικά τεστ, τα οποία βοηθούν στην αξιολόγηση των συναισθημάτων του θεραπευόμενου. Ακόμη, πραγματοποιούνται κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες θα κατεδείκνυαν την πάθηση εάν υπήρχε.
Τα αίτια της κατάθλιψης
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να εμφανιστεί η νόσος της κατάθλιψης. Πολλές φορές οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες και άλλες σε κληρονομικότητα, ορμόνες και χημεία του εγκεφάλου. Θα έχεις ακούσει σίγουρα για περιπτώσεις εγκύων ή περιπτώσεις γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν στον οργανισμό της γυναίκας, προκαλούν έντονα συναισθήματα, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε κατάθλιψη.
Από την άλλη μεριά, οι αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ των νευροδιαβιβαστών και του νευρικού συστήματος, μπορεί να προκαλέσουν την ψυχική υγεία του ατόμου και να οδηγήσουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Τέλος, τα γονίδια και η κληρονομικότητα καταδεικνύονται ως αίτια εμφάνισης της νόσου της κατάθλιψης. Ωστόσο, ακόμη πραγματοποιούνται έρευνες για τη σχέση της νόσου με τα γονίδια και την κληρονομικότητα.
Υπάρχουν κι άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν συσχετιστεί με τη νόσο της κατάθλιψης. Ας δούμε μερικούς απ’ αυτούς:
- Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου
Η κατάθλιψη από απώλεια μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα, τα οποία μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια αρκετό καιρό μετά το συμβάν. Αυτό συμβαίνει γιατί το άτομο αργεί να συνειδητοποιήσει την απουσία του αγαπημένου του προσώπου.
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
Το συναίσθημα αυτό προκύπτει όταν το άτομο δεν θεωρεί τον εαυτό του ικανό να καλύψει τις ανάγκες του, νιώθει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του και να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.
- Ξαφνική επιτυχία
Ενώ ακούγεται οξύμωρο, η ξαφνική επιτυχία μπορεί αν επηρεάσει αρνητικά κάποιον. Η πίεση που προκαλεί η έντονη προσοχή προς το πρόσωπό του και η ανάγκη να διατηρήσει την επιτυχία του και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του περίγυρου, μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.
Πώς θεραπεύεται η κατάθλιψη;
Η θεραπεία της κατάθλιψης, γίνεται μόνο με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου ψυχίατρου και συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Η ψυχοθεραπεία, είναι απαραίτητα για κάποιον που έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη. Μέσα από τις συνεδρίες, ο γιατρός μπορεί ν’ ανακαλύψει τα αίτια που προκάλεσαν τη νόσο και τις καταστάσεις που την επιδεινώνουν.
Με τη παράλληλη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, επιτυγχάνεται η μείωση των συμπτωμάτων και η εξισορρόπηση των αλληλεπιδράσεων που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και του προκαλούν αυτά τα έντονα συναισθήματα.
Η μείωση, η αύξηση και η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής που συνήθως είναι αντικαταθλιπτικά χάπια, θα εξαρτηθεί από την πορεία του θεραπευόμενου και από την αξιολόγηση του γιατρού. Ακόμη κι αν αποφασιστεί να σταματήσει ο θεραπευόμενος τα φάρμακα, η διακοπή τους γίνεται με προσοχή και σταδιακά.
Η νόσος της κατάθλιψης, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο μπορεί να συμβαίνει κι ο περίγυρος να μην το αντιλαμβάνεται. Υπάρχουν τρόποι να τονώσεις τη ψυχολογία του ο θεραπευόμενος αρκεί να έχει κάποιον να τον στηρίζει. Είναι σημαντικό, να δίνεις προσοχή στα σημάδια κι αν παρατηρήσεις ότι κάτι τρέχει με τον φίλο, τον συγγενή ή το σύντροφο, να ζητήσεις τη γνώμη ενός ειδικού για να σε κατευθύνει.
Στον Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις τηλέφωνα επικοινωνία εξειδικευμένων ψυχιάτρων, οι οποίοι διαθέτουν την εμπειρία, την εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό να σε κατευθύνουν και να σε συμβουλεύσου.