Επαγγελματικός Κατάλογος

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση με Διατροφή

Πέρα από κάθε αμφιβολία, όλοι μας γνωρίζουμε τι είναι η γαστρεντερίτιδα και σίγουρα κάποια στιγμή έχουμε βιώσει τις δυσάρεστες επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό μας. Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη που προκαλεί διάρροια και εμετό και προσβάλλει τόσο ενήλικες, όσο και παιδιά. Η μετάδοση του ιού είναι ευκολότερη σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους  χώρους, για αυτό και είναι πιο συχνή η εμφάνισή της, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η γαστρεντερίτιδα προκαλείται από διάφορους ιούς, με κυριότερους τον ροταϊό στα βρέφη και τα παιδιά και τον νοροϊό στους ενήλικες. Η συχνότητα της εμφάνισης της γαστρεντερίτιδας οφείλεται πρώτιστα στην ευκολία μετάδοσής της. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται όταν κάποιος αγγίξει ένα μολυσμένο από τον ιό άτομο ή μια μολυσμένη επιφάνεια πάνω στην οποία υπάρχει ο ιός και, στη συνέχεια, δεν πλύνει τα χέρια του και τα χέρια του καταλήξουν στο στόμα.

Επίσης, αν καταναλώσει κάποιος τροφές ή υγρά που δεν είναι συντηρημένα καλά και τα αγγίζει με άπλυτα χέρια, μπορεί να μεταφέρει τον ιό μέσα στο οργανισμό του και, έτσι, να εκδηλώσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας,

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι εξαιρετικά ενοχλητικά, ποικίλουν και περιλαμβάνουν, κυρίως, εμετό και διάρροια. Αυτά τα δύο συμπτώματα, μάλιστα, είναι τα πιο κοινά και, συνήθως, τα πιο έντονα όταν βιώνει κάποιος γαστρεντερίτιδα. Η γαστρεντερίτιδα ξεκινάει συνήθως απότομα, με έντονη αδιαθεσία και πόνο στο στομάχι, ναυτία ή και πυρετό. Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαρκέσουν από μία μέρα έως μία εβδομάδα.

Λόγω αυτής της κατάστασης και της έντονης απώλειας υγρών, είναι δυνατόν να επέλθει στον οργανισμό αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι η πιο επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα όταν κάποιος έχει γαστρεντερίτιδα και έχει ως ενδείξεις την έντονη ζαλάδα, τη μεγάλη δίψα, την κόπωση, την ξηροστομία, την ξηροφθαλμία ή και ξηροδερμία.

Αντιμετώπιση

Προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιος αποτελεσματικά τη γαστρεντερίτιδα και να μειώσει ή και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αφυδάτωσης, οφείλει, καταρχήν, να ξεκουράζεται επαρκώς. Όπως σε όλες τις καταστάσεις όπου ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται επίθεση από παθογόνους εισβολείς, ο οργανισμός χρειάζεται ξεκούραση και καλό ύπνο, για να ανταπεξέλθει καλύτερα το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Κύριο μέλημα όλων, εφόσον εκδηλωθεί το πρώτο σύμπτωμα γαστρεντερίτιδας, είτε αυτό είναι πόνος στην κοιλιά, είτε εμετός, είτε διάρροια, είναι να περιοριστεί η πρόσληψη τροφής, ει δυνατόν να διακοπεί και εντελώς για κάποιες ώρες, ώστε να μην επιβαρύνεται επιπλέον το στομάχι και να μην προκαλούνται τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα. Επίσης, καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι η επαναφορά των τροφών θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και ελεγχόμενα, με πρόσληψη μικρών ποσοτήτων φαγητού.

Οι τροφές που θα καταναλώσετε πρέπει να είναι συγκεκριμένες, κατάλληλες και ελαφριές, όπως ξηρά τροφή, κρακεράκια, παξιμάδια, ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφύγετε τα γαλακτομικά, το αλκοόλ, τα βαριά, λιπαρά και τηγανητά φαγητά, αλλά και τα λαχανικά. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ταχύτερη και με λιγότερα ενοχλητικά συμπτώματα αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας, για αυτό και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση αυτών των μικρών συμβουλών.

Στη συνέχεια και για να αποτραπεί η αφυδάτωση, θα πρέπει να φροντίζετε να ενυδατώνετε διαρκώς τον οργανισμό σας. Μικρές, επαναλαμβανόμενες λήψεις νερού μπορεί να βοηθήσουν, αλλά προτιμότερο θα ήταν να λάβετε πιο στοχευμένα  κάποια σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή στα φαρμακεία με ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες όχι μόνο θα ενυδατώσουν τον οργανισμό σας, αλλά θα τον τονώσουν, προσδίδοντάς του όλα τα ωφέλιμα στοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, που η ισορροπία τους στον οργανισμό ίσως έχει διαταραχθεί.

Έπειτα, σε περιπτώσεις που η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται με διάρροιες είναι σημαντικό να βοηθάμε ώστε να αποκατασταθεί η εντερική χλωρίδα. Τα προβιοτικά συμβάλλουν ενεργά στην εξισορρόπηση της διαταραχής αυτής και βοηθούν το έντερό σας  να επανέλθει γρηγορότερα στο φυσιολογικό, προστατεύοντάς το παράλληλα. Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που ωφελούν με ποικίλους τρόπους το έντερο. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γαστρεντερίτιδας στο έντερο και για την ενίσχυση των καλών μικροοργανισμών του εντέρου, είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε, ειδικά τα παιδιά και τα βρέφη, με την εκδήλωση των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας, τα προβιοτικά.

Η γαστρεντερίτιδα είναι, όπως προείπαμε, πολύ συχνή σε όλες τις ηλικίες, με μια προτίμηση στα μικρά παιδιά, αλλά, πέρα από τα ενοχλητικά συμπτώματα που έχει, δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην εμφάνισή της. Εντούτοις, είναι αναγκαίο, όταν μας συμβεί, να έρθουμε σε επικοινωνία με τον γαστρεντερολόγο μας, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα μας κατευθύνει με τις συμβουλές του ανάλογα, ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη αφυδάτωση, που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στον οργανισμό μας.

Πρέπει, πάντα, να θυμάστε ότι η κυριότερη και καλύτερη αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας είναι η πρόληψή της και αυτό επιτυγχάνεται με το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ