Ο εμετός του σκύλου, είναι σίγουρα ένα όχι τόσο ευχάριστο θέαμα. Σε περίπτωση που δούμε το σκύλο μας να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, όπως είναι ο εμετός και τα γαστρεντερικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι μπορεί να τα έχει προκαλέσει, τι πρέπει να κάνουμε και τι επιβάλλεται να αποφύγουμε. Το να έχουμε κατοικίδιο, και ιδιαίτερα ένα σκύλο, σημαίνει αυτόματα ότι έχουμε και υποχρεώσεις απέναντί του τόσο για τη σωστή διατροφή του, όσο και για τη διατήρηση της συνολικής του υγείας.
Όλο και περισσότεροι από εμάς σήμερα έχουμε σπίτι μας, πλέον, κατοικίδιο, όπως έναν πιστό και αφοσιωμένο σκύλο, που μας περιμένει να παίξουμε μαζί του κάθε φορά που μας βλέπει να γυρίζουμε σπίτι. Και όλοι μας ξέρουμε ότι ο εμετός του σκύλου, είναι σημάδι προς παρακολούθηση. Πράγματι, ο σκύλος είναι πάντα εκεί για να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία μας, να μας διασκεδάσει ή και να μας προφυλάξει ακόμη από κάθε κακόβουλη επίθεση. Είναι υποχρέωσή μας λοιπόν, να παρατηρούμε όλα τα σημάδια και να τον πηγαίνουμε για εξετάσεις στον κτηνίατρο.
Συχνές Γαστρεντερικές Διαταραχές
Καταρχήν, πρέπει να πούμε ότι τα γαστρεντερικά προβλήματα, συνδέονται με τις στομαχικές διαταραχές στους σκύλους και είναι αρκετά συχνά, με τα πιο συχνά εμφανιζόμενα να είναι τα ακόλουθα:
- Οξεία Γαστρίτιδα. Είναι η φλεγμονή του στομάχου που μπορεί να έχει προκληθεί επειδή ο σκύλος έφαγε κάποια αλλοιωμένη ή ακατάλληλη για αυτόν τροφή. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε δηλητηρίαση ή και σε κάποια κατάσταση, όπως ο παρασιτισμός. Ο εμετός του σκύλου και η διάρροια, είναι σίγουρα σ’ αυτή την περίπτωση.
- Χρόνια Γαστρίτιδα. Είναι η φλεγμονή του στομάχου που οφείλεται σε χρόνιες καταστάσεις και επιμολύνσεις, όπως είναι το ελικοβακτηρίδιο, και στην υπεροξύτητα του στομάχου, στην παραγωγή δηλαδή παραπάνω υγρών. Επίσης, όταν η οξεία γαστρίτιδα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, τότε μετατρέπεται σε χρόνια κατάσταση που ταλαιπωρεί τον σκύλο σας για μια ζωή. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να το προκαλεί είναι και η ύπαρξη κάποιου όγκου.
- Οξεία ή Χρόνια Γαστρεντερίτιδα. Πρόκειται για γενικευμένη φλεγμονή όλου του γαστρεντερικού σωλήνα, που μπορεί να οφείλεται σε όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και σε κάποιες ιώσεις. Και σ’ αυτή την περίπτωση εμφανίζεται ο εμετός του σκύλου.
- Εξωκρινής Παγκρεατική Ανεπάρκεια. Σε αυτήν την παθολογική κατάσταση, η πέψη είναι ατελής και δεν γίνεται απορρόφηση όλων των απαραίτητων συστατικών των τροφών. Οφείλεται πιθανότατα σε χρόνια παγκρεατίτιδα σε συνδυασμό και με την ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη και έχει σαν κύρια συμπτώματα τη διάρροια, την απώλεια βάρους και την κακή ποιότητα του τριχώματος.
- Κολίτιδα. Είναι η οξεία ή χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου, που μπορεί να οφείλεται σε λόγους κληρονομικότητας, σε μικροβιακούς παράγοντες και σε παρασιτισμό. Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζει είναι η επώδυνη αφόδευση, η δυσκοιλιότητα που εναλλάσσεται με διάρροια.
- Εντερική Δυσαπορρόφηση. Πρόκειται για φλεγμονή του λεπτού εντέρου που δεν επιτρέπει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής.
Συμπτώματα
Όλες οι προαναφερθείσες γαστρεντερικές διαταραχές έχουν ως συνηθέστερα συμπτώματα, ο εμετός του σκύλου, τη διάρροια, την ανορεξία ή την αφύσικη αύξηση της όρεξης, την αφυδάτωση, την κατάπτωση, τα αιματηρά ή βλεννώδη κόπρανα και τα αέρια.
Τρόποι αντιμετώπισης
Όσον αφορά την αντιμετώπιση όλων των γαστρεντερικών προβλημάτων του σκύλου σας, πρέπει, πρώτα από όλα, να έχετε υπόψη σας ότι η σωστή αιτιολογική διάγνωση οδηγεί σε αποτελεσματικότερη και μόνιμη θεραπεία. Κάποια προληπτικά μέτρα, όπως ο συχνός και σωστός αποπαρασιτισμός και ο απαραίτητος εμβολιασμός, καθώς και η σωστή ποιότητα και ποσότητα τροφής συντελούν ώστε να μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης των γαστρεντερικών διαταραχών. Έπειτα, υπάρχει η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ο εμετός του σκύλου, αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιεμετικών και η διάρροια με τη χορήγηση αντιδιαρροϊακών ή αντιβίωσης, καθώς και ορού ενυδάτωσης.
Σε περίπτωση, τώρα, που βλέπουμε τον σκύλο μας να αντιμετωπίζει ένα οξύ πεπτικό πρόβλημα, πρέπει, πρώτιστα, να απομακρύνουμε την τροφή και το νερό, ώστε να αφήσουμε για λίγο το πεπτικό του σύστημα να ξεκουραστεί. Θα πρέπει, επίσης, να επικοινωνήσουμε πάραυτα με τον κτηνίατρό μας, να του αναφέρουμε τα συμπτώματα και να ακολουθήσουμε τις ειδικές οδηγίες που θα μας δώσει. Παράλληλα, θα πρέπει να δώσουμε βάση και στην τροφή που θα δώσουμε στον σκύλο μας, αφού ηρεμήσουν τα συμπτώματά του, ώστε να μην τον πειράξει και να επανέλθει σταδιακά.
Εάν ο σκύλος μας ταλαιπωρείται από χρόνιο γαστρεντερικό πρόβλημα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματά του (εμετός του σκύλου, διάρροια, αδιαθεσία) και να κατανοούμε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του. Αυτό σημαίνει ότι δεν παραμελούμε τις συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο, όπου του αναλύουμε όλες τις παρατηρήσεις μας σχετικά με τον σκύλο μας, του παραθέτουμε το ιστορικό του και φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για το διαγνωστικό πλάνο που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Σημαντικό είναι, επίσης, να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα εκείνα προληπτικά μέτρα που θα μας συστήσει ο κτηνίατρός μας.
Τέλος, αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι να θυμάστε ότι ο σκύλος σας είναι μοναδικός, όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, για αυτό και δεν επιτρέπεται να δίνετε στον σκύλο σας σκευάσματα και φάρμακα που δίνει ο φίλος ή ο γείτονάς σας στον δικό του σκύλο. Παράλληλα, δεν πρέπει να δοκιμάζετε θεραπείες που δεν έχουν την έγκριση του κτηνιάτρου σας και, φυσικά, δεν πρέπει να αναζητάτε λύσεις, με μόνο κριτήριο το οικονομικό.
Ο σκύλος σας είναι ο καλύτερος φίλος σας και για να παραμείνει υγιής για πολλά χρόνια, θα πρέπει να θυμάστε πάντα ότι έχει ανάγκες που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης και φροντίδας, ακριβώς όπως έχετε και εσείς. Για αυτό, βρείτε σήμερα κιόλας έναν κτηνίατρο κοντά σας που θα μπορεί να βοηθήσει και σας υποστηρίξει οποτεδήποτε και αν τον χρειαστεί ο σκύλος σας.