Τις περισσότερες φορές, όταν ένα παιδί έχει πυρετό, οι γονείς πανικοβάλλονται. Αναρωτιούνται ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού, μετράνε και ξαναμετράνε το παιδί ανήσυχοι. Στην πραγματικότητα, ο πυρετός είναι το σύμπτωμα και όχι νόσος. Δεν είναι παρά η άμυνα του οργανισμού στη μη φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού, όπου καταλαβαίνει ότι ένα μικρόβιο ή ένας ιός μπαίνει στο σώμα. Σκοπός του είναι να εξολοθρεύσει τον επικίνδυνο εισβολέα. Το θετικό είναι, βέβαια, ότι ο πυρετός μάς προειδοποιεί ότι το παιδί είναι άρρωστο.
Πώς μετράμε τη θερμοκρασία σε ένα παιδί;
Καταρχάς, ένας εύκολος τρόπος για να δείτε η φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού είναι στα επιτρεπτά όρια ή έχει πυρετό, είναι να το ακουμπήσετε ή να το φιλήσετε στο μέτωπο. Αν το βρείτε ζεστό, μάλλον έχετε δίκιο. Συνήθως τα χέρια και τα πόδια του παιδιού με πυρετό είναι κρύα, αισθάνεται κουρασμένο και αναπνέει ταχύτερα.
Μπορείτε να μετρήσετε τη φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού από το ορθό, από το στόμα, από τη μασχάλη, από το αυτί,αλλά και από το δέρμα. Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα βρέφος ή μικρό παιδί, η καλύτερη μέθοδος είναι από το ορθό, ενώ σε ένα μεγαλύτερο παιδί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι παραπάνω τρόποι μέτρησης. Σε παιδιά κάτω των 3 – 4 χρόνων είναι δύσκολο να μετρηθεί η θερμοκρασία από το στόμα, αφού το παιδί αυτής της ηλικίας δυσκολεύεται να κρατήσει κλειστό το στόμα του.
Υπάρχουν νέου τύπου θερμόμετρα, τα οποία μετράνε τη φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού από το αυτί εύκολα και γρήγορα, κάτι πολύ βολικό όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, καλό είναι, όμως, να αποφεύγονται, αν το παιδί παραπονιέται ότι πονάει το αυτί του. Τα θερμόμετρα με υδράργυρο έχουν απαγορευτεί, οπότε αναζητήστε ένα ποιοτικό, σύγχρονο ψηφιακό θερμόμετρο για την ακριβή μέτρηση τη θερμοκρασίας του παιδιού σας.
Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού & Πότε έχει πυρετό;
Πυρετό έχουμε, όταν η θερμοκρασία του σώματος έχει αυξηθεί πάνω από το φυσιολογικό. Η φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού, όμως, εξαρτάται από την ηλικία τους, τη δραστηριότητά τους και την ώρα της ημέρας. Τα νεογέννητα και τα βρέφη, για παράδειγμα, έχουν συνήθως πιο ψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα νήπια και τα μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης, η θερμοκρασία των περισσότερων παιδιών είναι υψηλή το απόγευμα και χαμηλή το πρωί. Κάθε παιδί έχει τα δικό του θερμοστάτη, που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.
Μπορούμε, πάντως, να πούμε πως η φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού κυμαίνεται μεταξύ 36,5 °C και 37,8 °C. Πυρετό θεωρείται ότι έχει ένα παιδί αν η θερμοκρασία του είναι μεγαλύτερη από 38 °C στο ορθό, μεγαλύτερη από 37,6 °C στη μασχάλη ή μεγαλύτερη από 37,8 στο στόμα ή στο αυτί.
Πυρετός και μωρό
Η θερμοκρασία από 38 °C και κάτω είναι φυσιολογική για τα βρέφη. Το νεογέννητο μπορεί να έχει αυξημένη θερμοκρασία σώματος, πάνω από 38 °C, όταν το σκεπάζουμε βαριά, όταν το ντύνουμε με υπερβολικά ζεστά ρούχα ή όταν δεν έχει πάρει αρκετά υγρά, όταν έχει περάσει ώρα, δηλαδή, από το τελευταίο του γεύμα. Όταν συμβαίνει αυτό, βάζουμε πιο ελαφρά ρούχα στο μωρό, του δίνουμε το γάλα του και ξαναμετράμε τη θερμοκρασία του. Ο πιο ακριβής τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας του μωρού είναι από το ορθό.
Ο πυρετός που παρουσιάζεται ως άμυνα σε κάποιον ιό, συνήθως κρατά 3 ημέρες, και δεν δίνεται γι’ αυτόν αντιβίωση, γιατί δεν θα ωφελήσει σε κάτι. Όταν, όμως, ο πυρετός οφείλεται σε μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία ή κάποια άλλη λοίμωξη όπως είναι ο σταφυλόκοκκος, τότε ο παιδίατρος θα χορηγήσει αντιβίωση.
Σε γενικές γραμμές, αν ο πυρετός του μωρού κρατήσει περισσότερες από 3 μέρες, πρέπει να το δει ο παιδίατρός του. Αν το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και ο πυρετός πάνω από 38 °C, πρέπει να επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο και να κάνετε ακριβώς ό,τι σας υποδείξει. Καλύτερα να μην δώσετε στο μωρό αντιπυρετικό πριν τον επισκεφθείτε, για να μην «κοιμίσετε» συμπτώματα που θα είναι χρήσιμα για τη διάγνωση. Αν ο πυρετός οφείλεται σε ιό, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αλλά αυτό δεν θα το καταλάβετε, αν δεν γίνουν πρώτα εξετάσεις αίματος και ούρων.
Μία μη φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού κι ένας υψηλός πυρετός δεν σημαίνει ότι το παιδί είναι βαριά άρρωστο. Δώστε προσοχή στα συμπτώματα και όχι στον πυρετό, ο οποίος, ουσιαστικά, είναι μια υγιής αντίδραση του ανοσοποιητικού, ο σύμμαχος του παιδιού στην καταπολέμηση της ασθένειας. Μπορεί ένα μωρό με πυρετό 39.5 °C να παίζει καλοδιάθετο στην κούνια του, ενώ ένα μωρό με 37.5 °C να γκρινιάζει και να ζητάει συνέχεια αγκαλιά. Αν το μωρό σας κοιμάται ήρεμα, μην το ξυπνάτε για να του δώσετε αντιπυρετικό, αν το βλέπετε ζεστό. Αν το θηλάζετε, προσφέρετέ του γάλα πιο συχνά, για να εμποδίσετε την αφυδάτωσή του.
Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει πυρετό;
- Ελαφρώστε τα ρούχα του παιδιού, αν είναι ντυμένο βαριά.
- Δώστε στο παιδί να πιει πολλά υγρά. Ο υψηλός πυρετός μπορεί να αφυδατώσει τα παιδιά.
- Αν το παιδί έχει θερμοκρασία κάτω από 38,9 °C, αν δεν έχει, δηλαδή, ψηλό πυρετό, συνήθως δεν χρειάζεται να του δώσετε αντιπυρετικό. Θα πρέπει να παρακολουθήσετε τη διάθεση του παιδιού σας, κι από αυτήν να κρίνετε αν θα του δώσετε ή όχι αντιπυρετικό. Καταπολεμούμε τον πυρετό όχι γιατί είναι επικίνδυνος, αλλά όταν εξαντλεί το παιδί.
Εάν το παιδί είναι ζωηρό και έχει όρεξη να παίξει, ακόμα κι αν έχει 39 °C, δεν χρειάζεται αντιπυρετικό. Κάποια παιδιά ανέχονται το μέτριο πυρετό και αισθάνονται σχετικά καλά, ενώ υπάρχουν παιδιά που αισθάνονται δυσφορία ακόμα και με πυρετό ανάμεσα σε 37 και 38 °C. Τα αντιπυρετικά που συνιστώνται περισσότερο από τους παιδιάτρους είναι η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη. Για τη δοσολογία που μπορεί να δοθεί σε κάθε παιδί, η οποία συνήθως εξαρτάται από το βάρος του, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας. - Αν το παιδί έχει πολύ ψηλό πυρετό, εκτός από τα αντιπυρετικά, μπορείτε να του κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο. Αποφύγετε το κρύο νερό, γιατί μπορεί να του προκαλέσει ρίγος. Να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρό σας, αν το παιδί με πυρετό είναι μικρότερο από 3 μηνών, αν το παιδί αρνείται την πρόσληψη υγρών και αν, εκτός από τον πυρετό, το παιδί έχει κι άλλα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσφορία ακόμα και μετά την πτώση του πυρετού, δυνατό κλάμα, υπνηλία ή διανοητική σύγχυση, αδυναμία, σπασμούς, ωχρότητα, δύσπνοια, δυσκολία στην κατάποση, εξανθήματα κάθε είδους, παρατεταμένους εμετούς ή διάρροια, πόνο στην κοιλιά ή στο κεφάλι, ευαισθησία στο φως, αλλά και πυρετό πάνω από 40 βαθμούς, που επιμένει. - Αν ο πυρετός κρατάει πάνω από τρεις μέρες, πρέπει να δει το παιδί οπωσδήποτε ο παιδίατρος.