Σε αγχώνει η φορολογική δήλωση του 2020; Η διαδικασία υποβολής της μπορεί να σε προβληματίζει γιατί σε γενικές γραμμές ο φορολογικός κώδικας είναι μια περίπλοκη υπόθεση, αφού μεταβάλλεται διαρκώς. Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιοκτήτης επιχείρησης, καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιο λογιστή, για να μην γίνουν λάθη που μπορεί να σου δημιουργήσουν πρόβλημα. Αν είσαι, όμως, μισθωτός, συνταξιούχος ή άνεργος, η φορολογική δήλωση είναι αρκετά απλή υπόθεση και μπορείς να συμπληρώσεις τα στοιχεία και να την υποβάλεις μόνος σου, χωρίς να απαιτούνται οι υπηρεσίες λογιστή.
Το TAXISnet δίνει αυτή τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα. Η όλη διαδικασία είναι εύκολη, αφού τα περισσότερα στοιχεία είναι συμπληρωμένα εκ των προτέρων στους αντίστοιχους κωδικούς. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δες αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, για να συμπληρώσεις και να υποβάλεις τη φορολογική σου δήλωση.
Φορολογική δήλωση σε 10 Βήματα!
- Μπαίνεις στο TAXISnet με τους κωδικούς σου και, στη συνέχεια, στις «Εφαρμογές». Επιλέγεις «Φορολογική δήλωση φυσικών προσώπων». Βλέπεις το όνομά σου, μπαίνεις στο Ε1, ελέγχεις και επιβεβαιώνεις τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση και ΑΜΚΑ, καθώς και τα στοιχεία του/της συζύγου, αν κάνετε κοινή φορολογική δήλωση. Θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα, εκτός από το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας σου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Ταυτότητας, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου και ένα e-mail. Αν κάποιο από αυτά τα στοιχεία δεν έχει συμπληρωθεί σωστά, θα πρέπει να το διορθώσεις, ενώ αν κάποιο δεν είναι καν γραμμένο, θα πρέπει να το συμπληρώσεις.
- Ελέγχεις, αν έχεις προστατευόμενα μέλη, να είναι τα στοιχεία τους καταχωρημένα σωστά. Θα πρέπει να αναγράφεται, για κάθε παιδί, το όνομα, το έτος γέννησης, η βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία βρίσκεται (αν είναι 5 ετών ή μεγαλύτερο), το ΑΜΚΑ, το εάν είναι ή όχι ανήλικο και το εάν έχει υποχρέωση ή όχι να υποβάλει δική του δήλωση. Για κάθε ενήλικο τέκνο σου το οποίο έκλεισε τα 18 έτη ηλικίας, θα πρέπει, επιπλέον, να αναγράψεις και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του.
- Στη συνέχεια, κοιτάς τα τα ποσά των εισοδημάτων της χρονιάς, τα οποία είναι προσυμπληρωμένα, και τα επιβεβαιώνεις, ελέγχεις τα έσοδα τα δικά σου και του/της συζύγου (αν κάνετε μαζί φορολογική δήλωση), ελέγχεις το φόρο που πληρώθηκε από τον/την σύζυγο και το φόρο που αναλογεί στον/την σύζυγο (αναλογούντες και παρακρατηθέντες φόροι εισοδήματος). Ελέγχεις το φόρο αλληλεγγύης που πληρώθηκε από τον καθένα σύζυγο (παρακρατηθείσα ειδική εισφορά αλληλεγγύης). Εάν τα προσυμπληρωμένα αυτά ποσά είναι σωστά, συνέχισε με τη συμπλήρωση των υπολοίπων στοιχείων της δήλωσης.
- Κατοικία: Δηλώνεις ποια είναι η μόνιμη κατοικία σου, τη διεύθυνση, τα τετραγωνικά και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. Αν έχεις δευτερεύουσα κατοικία (π.χ. εξοχικό), πρέπει να είναι συμπληρωμένα και τα στοιχεία της δευτερεύουσας. Έλεγξε τα ήδη καταχωρημένα στοιχεία για τις κατοικίες σου (κύρια και μία ή περισσότερες δευτερεύουσες). Αν τα στοιχεία αυτά δεν έχουν αλλάξει, συνέχισε, ώστε τα στοιχεία αυτά να μεταφερθούν αυτόματα στο τρέχον έτος και να ολοκληρωθεί άμεσα η δήλωση των κατοικιών σου. Εάν κάποια από τα στοιχεία αυτά έχουν αλλάξει, ή άν είναι λάθος, μπορείς να επέμβεις στον αναλυτικό πίνακα, προσθέτοντας, διορθώνοντας ή αφαιρώντας στοιχεία, και στη συνέχεια να οριστικοποιήσεις τα νέα στοιχεία. Συμπληρώνεις, επίσης, αν είσαι εκμισθωτής ακινήτου.
- Συμπληρώνεις σε άλλη στήλη τα αυτοκίνητα/σκάφη αναψυχής που είναι στο όνομά σου (αν τα έχεις από προηγούμενα έτη, θα είναι συμπληρωμένα, οπότε ελέγχεις τα στοιχεία τους). Αν διαπιστώσεις ότι δεν αναγράφονται σωστά τα στοιχεία για ένα ή περισσότερα ΙΧ/σκάφη, μπορείς να κάνεις τις ανάλογες διορθώσεις. Συμπληρώνεις, επίσης, τυχόν αγορές αυτοκινήτων/ σκαφών αναψυχής που έχεις κάνει (ποσά που έδωσες).
- Ελέγχεις τα έσοδα από τόκους καταθέσεων (προσυμπληρωμένο).Σουεμφανίζεται ένας πληροφοριακός πίνακας, στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του έτους σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό σας. Αναγράφεται, επίσης, το άθροισμα όλων των ποσών των τόκων ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο.
- Ελέγχεις τα έξοδα των οικογενειακών δαπανών μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.
- Για τους εκμισθωτές ακινήτων, υπάρχει ειδική στήλη με τα στοιχεία του ενοικιαζόμενου ακινήτου και του ενοικιαστή.
- Δίνεις το IBAN ενός λογαριασμού καταθέσεων που έχεις ανοίξει σε κάποια τράπεζά σου, για τυχόν επιστροφή φόρου, που μπορεί να προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσής σου.
- Συμπληρώνεις τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση.
Τι γίνεται εάν πρέπει να συμπληρώσεις το Ε2 και το Ε3;
Θα πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου πως τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 συνυποβάλλονται. Άρα, αν έχεις ακίνητα με πλήρη κυριότητα/επικαρπία (έντυπο Ε2) ή δική σου επιχείρηση (έντυπο Ε3), θα πρέπει να συμπληρώσεις πρώτα αυτά τα έντυπα και τελευταίο το Ε1.
Ε2 – Για αυτούς που έχουν ακίνητα με πλήρη κυριότητα/επικαρπία: Συμπληρώνεις όλα τα ακίνητα που έχεις στην κατοχή σου, εκτός από αυτά που έχεις ήδη δηλώσει στο Ε1 σου σαν πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία. Σε αυτά τα ακίνητα εντάσσονται και εκείνα που νοικιάζεις (εκμισθώνεις) σε κάποιον. Εκεί θα πρέπει να αναφέρεται το όνομα του ενοικιαστή και τα λοιπά του στοιχεία.
Σ’αυτό το σημείο, είναι καλό να έχεις στο νου σου ότι για τα ακίνητα που έχεις στην κατοχή σου, έχεις να πληρώσεις και ΕΝ.Φ.Ι.Α. Εάν θες να είσαι έτοιμος και υπολογίσεις τις δόσεις του, στο άρθρο του XO, <<Πώς υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ(2020)>>, θα μάθεις τα πάντα για τις δόσεις και τις φετινές ελαφρύνσεις.
Ε3 – Οικονομικά στοιχεία/έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα: Στην περίπτωση παντρεμένων, αν και η σύζυγος είναι επιτηδευματίας, πρέπει να υποβάλει το εντυπο Ε3 με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με αυτούς του συζύγου, με τους οποίους υποβάλλει κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1. Αν πρέπει να υποβληθεί Ε3, αυτό πρέπει να γίνει πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), ακόμα και αν είναι μηδενικό.
Αφού συμπληρώσεις όλα τα παραπάνω στοιχεία, επίλεξε «Συνέχεια». Αμέσως θα δεις σε αναλυτικό πίνακα τα στοιχεία που δήλωσες και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, το οποίο δεν είναι το οριστικό. Εάν είσαι βέβαιος ή βέβαιη ότι είναι σωστά τα στοιχεία που δήλωσες, επίλεξε «οριστική υποβολή». Θα μπορέσεις τότε να «κατεβάσεις» σε pdf, και να εκτυπώσεις την ίδια τη δήλωση (έντυπο Ε1 – Ε2 – Ε3), το τελικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.