Η εταιρεία WATERPIK INSTAPURE ATLAS FILTRI – ΚΑΤΣΑΡΟΣ Κ & ΣΙΑ ΙΚΕ, με πολυετή εμπειρία στα φίλτρα νερού, λύνει όλες μας τις απορίες σχετικά με την επιλογή και την εγκατάσταση του κατάλληλη φίλτρου για τον χώρο μας.
Ποια είναι τα καλύτερα φίλτρα νερού;
Δεν υπάρχουν τα καλύτερα φίλτρα νερού, υπάρχουν τα κατάλληλα φίλτρα νερού για τις εκάστοτε ανάγκες. Βασικός παράγοντας για την σωστή επιλογή ενός φίλτρου νερού είναι το πρόβλημα που έχει το νερό που θέλουμε να φιλτράρουμε, παραδείγματος χάρη, άλλο φίλτρο χρησιμοποιούμε για την παρακράτηση στερεών σωματιδίων(χώμα, σκουριά, πέτρες), άλλο φίλτρο χρησιμοποιούμε για την διάσπαση των αλάτων και άλλο για τον χημικό καθαρισμό του νερού(χλώριο, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα κ.λπ.). Φυσικά μπορούμε και να συνδυάσουμε όλες τις παραπάνω παρακρατήσεις επιλέγοντας κάποιο φίλτρο πολλαπλών σταδίων. Οπότε η σωστή ερώτηση είναι ποια είναι τα κατάλληλα φίλτρα για τις ανάγκες μου.
Είναι επικίνδυνα τα φίλτρα νερού;
Εφόσον τα φίλτρα νερού που θα επιλέξουμε προέρχονται από επώνυμο κατασκευαστή που διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά κατασκευής και ασφάλειας υλικών όχι δεν είναι επικίνδυνα. Για αυτό και θα πρέπει να προμηθευτείτε το φίλτρο σας από κάποιο εξιδεικευμένο κατάστημα το οποίο διαθέτει φίλτρα διεθνών και αξιόπιστων οίκων και το οποίο φυσικά θα σας παρέχει και την απαραίτητη εγγύηση για αυτό που αγοράζετε.
Τί είναι η αντίστροφη ώσμωση;
Η αντίστροφη ώσμωση είναι μια συστοιχία φίλτρων που τοποθετείται κυρίως κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας και περιλαμβάνει φίλτρα παρακράτησης στερεών σωματιδίων, φίλτρα ενεργού άνθρακα για την παρακράτηση βλαβερών χημικών ουσιών, μια μεμβράνη υπερδιήθησης η οποία παρακρατεί όλα τα δύσκολα χημικά στοιχεία που δεν μπορούν να παρακρατηθούν από τα φίλτρα ενεργού άνθρακα(πχ νιτρικά), την αλμυρότητα του νερού(σε περιπτώσεις που έχουμε υφάλμυρο νερό) καθώς επίσης και παθογόνους μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς, στο τελευταίο στάδιο υπάρχει μια φύσιγγα εμπλουτισμού, η οποία προσθέτει στο νερό όλα τα χρήσιμα μεταλλικά ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, καθώς αυτά έχουν σχεδόν όλα παρακρατηθεί από την μεμβράνη υπερδιήθησης.
Εν συνεχεία το νερό χωρίζεται σε 2 μέρη, στο καθαρό πόσιμο νερό το οποίο καταλήγει σε ένα δοχείο συστολής και από εκεί με ανεξάρτητο βρυσάκι στην κουζίνα μας και στο “βρώμικο” νερό, το οποίο καταλήγει στην αποχέτευση.
Τί είναι τα φίλτρα νερού άνω πάγκου;
Τα φίλτρα νερού άνω πάγκου είναι συσκευές που τοποθετούνται επάνω στον πάγκο της κουζίνας δίπλα από τον νεροχύτη, διαθέτουν δικό τους ενσωματωμένο βρυσάκι και συνδέονται στη βρύση με έναν διανομέα ο οποίος μας επιτρέπει να επιλέγουμε την ροή του νερού. Στην ουσία ο διανομέας έχει έναν διακόπτη μέσω του οποίου μπορούμε είτε να χρησιμοποιούμε το νερό της βρύσης για το πλύσιμο των πιάτων ή να πλένουμε τον νεροχύτη μας είτε να το στείλουμε στο φίλτρο για να πάρουμε καθαρό φιλτραρισμένο νερό.
Μέσα στην συσκευή τοποθετείτε ένα ανταλλακτικό φίλτρο συμπαγούς ενεργού άνθρακα διαφόρων διατομών που μας παρέχει τον χημικό καθαρισμό του νερού από τα πιο απλά (χλώριο, φυτοφάρμακα, δυσάρεστη γεύση και οσμή) μέχρι τα πιο δύσκολα (βαρέα μέταλλα, κάδμιο, αμίαντο κλπ.). Βεβαίως εάν το νερό μας είναι πολύ επιβαρυμένο και έχει πολλά στερεά υλικά όπως λάσπη, χώμα, πέτρες κλπ. μπορούμε να προμηθευτούμε ένα διπλό φίλτρο άνω πάγκου και να τοποθετήσουμε ένα προφίλτρο πολυπροπυλενίου για την παρακράτηση τους, έτσι προστατεύουμε παράλληλα και το ανταλλακτικό του άνθρακα που λόγω της μικρής του διαπερατότητας μπορεί να βουλώσει από τα στερεά υλικά.
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των φίλτρων άνω πάγκου είναι ο εύκαμπτος σωλήνας μικρής διατομής που συνδέει τον διανομέα με τη συσκευή μήκους 1,5 μέτρου που μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε την συσκευή σε όποια πλευρά του νεροχύτη είναι πιο βολική για εμάς.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η μακρά διάρκεια του ανταλλακτικού, επειδή το χρησιμοποιούμε μόνο για το πόσιμο νερό η αντικατάσταση του μπορεί να γίνει μια φορά τον χρόνο. Τέλος, το πλεονέκτημα της εύκολης εγκατάστασης είναι πολύ βασικό, δεν απαιτείτε εξειδικευμένο προσωπικό ούτε και ειδικά εργαλεία για την τοποθέτηση του παρά μόνο 5 λεπτά από τον χρόνο σας.
Τι είναι τα φίλτρα νερού κάτω πάγκου;
Τα φίλτρα νερού κάτω πάγκου είναι συσκευές που τοποθετούνται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας και υπάρχουν διαθέσιμα σε μονές, διπλές ή και τριπλές. Η επιλογή της συσκευής εξαρτάται από το πόσο επιβαρυμένο είναι το νερό μας όπως και στα φίλτρα νερού άνω πάγκου. Εάν το νερό μας προέρχεται από το δημόσιο δίκτυο που σημαίνει ότι είναι μικροβιολογικά ασφαλές και χρειαζόμαστε μόνο να απαλλαγούμε από το χλώριο, την δυσάρεστη γεύση, την οσμή και τα στερεά σωματίδια τότε η επιλογή μιας μονής συσκευής με ένα ανταλλακτικό συμπαγούς ενεργού άνθρακα είναι η ενδεδειγμένη.
Εάν το νερό μας εκτός από τα παραπάνω έχει και πολλά στερεά σωματίδια όπως λάσπη, χώμα, πέτρες κλπ. τότε μπορούμε να επιλέξουμε μια διπλή συσκευή ώστε να προσθέσουμε ένα προφίλτρο πολυπροπυλενίου για την παρακράτηση τους, έτσι προστατεύουμε παράλληλα και το ανταλλακτικό του άνθρακα που λόγω της μικρής του διαπερατότητας μπορεί να βουλώσει από τα στερεά σωματίδια. Εάν πάλι το νερό μας εκτός από τα παραπάνω έχει και βαρέα μέταλλα ή κάποια πιο δύσκολα χημικά τότε επιλέγουμε την τριπλή συσκευή για να προσθέσουμε ένα ανταλλακτικό συμπαγούς ενεργού άνθρακα μικρής διαπερατότητας που είναι ικανό να παρακρατήσει τα επιπλέον δύσκολα χημικά που προαναφέραμε.
Όσο αφορά την εγκατάσταση στα φίλτρα νερού, εδώ έχουμε 2 τρόπους οι οποίοι έχουν τα πλεονεκτήματα τους και τα μειονεκτήματα τους αμφότερα.
Πρώτος τρόπος εγκατάστασης: Ο πρώτος και ευκολότερος τρόπος εγκατάστασης μπορεί να γίνει κατά κύριο λόγω χωρίς να χρειαστεί κάποιος υδραυλικός ή έμπειρος εγκαταστάτης διότι η συσκευή συνδέεται με το σπιράλ του κρύου νερού της βρύσης μας, στην ουσία ξεβιδώνουμε το σπιράλ που πηγαίνει από την κεντρική βάνα που υπάρχει μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας στη βρύση από την μεριά της βρύσης και το βιδώνουμε στην είσοδο της συσκευής, έπειτα εγκαθιστούμε ένα καινούργιο σπιράλ στην έξοδο της συσκευής και το βιδώνουμε απ’ ευθείας στην είσοδο του κρύου νερού της βρύση μας.
Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι επειδή χρησιμοποιούμε μόνιμα το φιλτραρισμένο νερό, ακόμα και για το πλύσιμο των πιάτων, μειώνουμε την διάρκεια των ανταλλακτικών η αντικατάσταση των οποίων θα πρέπει να γίνεται στην περίπτωση του προφίλτρου κατά μέσο όρο στους 2-3 μήνες και στην περίπτωση του συμπαγούς ενεργού άνθρακα στους 7-9 μήνες.
Δεύτερος τρόπος εγκατάστασης: Ο δεύτερος και πιο περίπλοκος τρόπος εγκατάστασης είναι να τοποθετηθεί η συσκευή με ανεξάρτητο βρυσάκι ώστε να παίρνουμε μόνο από εκεί το καθαρό φιλτραρισμένο νερό. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί κάποιος έμπειρος εγκαταστάτης ή ακόμα και υδραυλικός και αυτό γιατί θα πρέπει να ανοίξουμε μια μικρή τρύπα επάνω στον νεροχύτη δίπλα από την κύρια βρύση της κουζίνας ώστε να τοποθετηθεί το ανεξάρτητο βρυσάκι.
Η υπόλοιπη εγκατάσταση της συσκευής κάτω από τον νεροχύτη παραμένει σχεδόν η ίδια με τον πρώτο τρόπο με τη μόνη διαφορά ότι δεν χρησιμοποιούμε τα σπιράλ της υπάρχουσας εγκατάστασης και της βρύσης αλλά ένα σωληνάκι μικρής διατομής το οποίο παίρνει νερό από την κεντρική βάνα που υπάρχει μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας μέσω ενός διακλαδωτή.
Στον δεύτερο τρόπο λοιπόν, μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης και η ενδεχόμενη βοήθεια από κάποιον υδραυλικό. Το πλεονέκτημα ωστόσο είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε το φιλτραρισμένο νερό για το πλύσιμο των πιάτων με αποτέλεσμα την επιμήκυνση της διάρκειας των ανταλλακτικών η αντικατάσταση των οποίων θα πρέπει να γίνεται στην περίπτωση του προφίλτρου κατά μέσο όρο στους 3-4 μήνες και στην περίπτωση του συμπαγούς ενεργού άνθρακα στους 12 μήνες.
Εναλλακτικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κύρια βρύση της κουζίνας μας με μία τριών οπών η οποία θα μας προσφέρει το κρύο αφιλτράριστο νερό, το ζεστό αφιλτράριστο νερό αλλά και το φιλτραρισμένο νερό όλα σε μια βρύση χωρίς να τρυπήσουμε τον νεροχύτη μας για να εγκαταστήσουμε ανεξάρτητο βρυσάκι. Επίσης η βρύση τριών οπών μας παρέχει και το πλεονέκτημα της επιμήκυνσης της διάρκειας των ανταλλακτικών καθώς χρησιμοποιούμε το φιλτραρισμένο νερό μόνο όταν το επιλέξουμε και όχι σε μόνιμη βάση.
Πώς αλλάζουμε τα φίλτρα νερού;
Όλα τα φίλτρα νερού χρειάζονται αλλαγή των ανταλλακτικών που περιέχουν ούτος ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη απόδοση τους στον χρόνο και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο κατασκευαστής, ακόμα και κάποιες κατηγορίες φίλτρων που δεν λειτουργούν με ανταλλακτικά χρειάζονται μια τακτική περιοδική συντήρηση και σε κάποιες περιπτώσεις από εξιδεικευμένο προσωπικό. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα ανταλλακτικά φίλτρα λειτουργούν στο βέλτιστο της απόδοσης τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νερού που έχει ορίσει ο κατασκευαστής, εφόσον το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο ενδέχεται να χρειάζονται αλλαγή πιο τακτικά από το οριζόμενο διάστημα αλλαγής.
Ως επί το πλείστων, σχεδόν όλες οι κατηγορίες των φίλτρων νερού όπως είναι οι συσκευές που τοποθετούνται στην βρύση, οι άνω και κάτω πάγκου, οι αντίστροφες ωσμώσεις, τα φίλτρα παροχής κ.α. χρειάζονται αλλαγή των ανταλλακτικών τους οι οποίες πραγματοποιούνται τις περισσότερες φορές από τους ίδιους τους καταναλωτές. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αλλαγή από τους καταναλωτές καλό θα είναι να γίνει από εξιδεικευμένο προσωπικό.
WATERPIK INSTAPURE ATLAS FILTRI – ΚΑΤΣΑΡΟΣ Κ. & ΣΙΑ ΙΚΕ
Φίλτρα νερού
https://www.instapure.gr/