Η βάπτιση του μωρού σας είναι ένα πολύ σημαντικό μυστήριο και μια ξεχωριστή μέρα στη ζωή του, αλλά εξίσου σημαντική είναι και για εσάς, που πέρα από την τελετή, θέλετε να διοργανώσετε μια μέρα που θα σας μείνει αξέχαστη.
Η τάση που επικρατεί τελευταία είναι αυτή του DIY, do-it-yourself, καν’ το μόνος σου ελληνιστί, ή τουλάχιστον τα μισά από αυτά ή ότι προλαβαίνεις, γιατί με ένα μωρό οι ώρες που απομένουν στη μέρα είναι λιγότερες και πολυτιμότερες. Για το λόγο αυτό η σωστή και έγκαιρη οργάνωση είναι απαραίτητη. Έγκαιρη εννοώντας τουλάχιστον 3 μήνες πριν ή ακόμα νωρίτερα, αν λήγει η άδεια μητρότητάς και πρέπει να γυρίσετε στη δουλειά στο ενδιάμεσο και μειωθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος σας.
Θεωρώντας ότι έχετε βρει τους νονούς που θα αναλάβουν να βαπτίσουν το μικρό σας και έχετε αποφασίσει το όνομα, τα επόμενα που πρέπει να φροντίσετε είναι τα εξής:
- Ημερομηνία βάπτισης: Αν σκοπεύετε να κάνετε το μυστήριο τους μήνες αιχμής (Άνοιξη – Καλοκαίρι), καλό είναι να προνοήσετε να κλείσετε από νωρίς την εκκλησία (αρχές του έτους ή νωρίτερα σε κάποιες περιπτώσεις), που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι της βάπτισης
- Τραπέζι βάπτισης ή κέρασμα στην εκκλησία; αν θέλετε να κάνετε τραπέζι καλό θα είναι να βρείτε εστιατόριο ή ταβέρνα κοντά στην εκκλησία ή ακόμα καλύτερα αν το επιτρέπει το budget σας να διαλέξετε να γίνει το μυστήριο σε κάποιο κτήμα με εκκλησία μέσα για να γλιτώσετε τις περιττές μετακινήσεις εκείνη την μέρα. Αν δεν θέλετε να διοργανώσετε κάτι τόσο μεγάλο, ένα απλό κέρασμα ή ένας μπουφές γλυκών από κάποιο ζαχαροπλαστείο μετά το μυστήριο είναι υπέρ αρκετό και το συνηθέστερο.
- Φωτογράφος: η επιλογή και έγκαιρο κλείσιμο του φωτογράφου που θα αποθανατίσει το μυστήριο είναι εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω γιατί τους μήνες αιχμής είναι συνήθως κλεισμένοι από νωρίς (και είναι το μόνο που θα σας μείνει να θυμάστε για πάντα).
Σε δεύτερη μοίρα, αλλά εξίσου σημαντικά είναι τα εξής:
- Θέμα βάπτισης: Αφιερώστε λίγο χρόνο και κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο, για να πάρετε ιδέες και να σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε ως προς το θέμα βάπτισης ή έστω τα χρώματα που θα επικρατούν για να σας καθοδηγήσουν και να σας διευκολύνουν στις αγορές που θα κάνετε.
- Προσκλητήριο βάπτισης: εφόσον αποφασίσετε ως προς το θέμα/χρώματα, το που και το πότε, θα πρέπει να βρείτε κάποιο τυπογραφείο που θα σας βοηθήσει να το σχεδιάσετε
- Μπομπονιέρες: αν πιάνει το χέρι σας μπορείτε να προμηθευτείτε τα υλικά από μαγαζί με είδη γάμου-βάπτισης και να τα φτιάξετε εσείς όπως τα έχετε σκεφτεί, ή πιο εύκολα τα παίρνετε έτοιμα, αφού και οι τιμές έχουν πέσει αλλά και πληθώρα επιλογών υπάρχει
- Βαπτιστικά ρούχα-παπούτσια, σταυρός και κουτί βάπτισης (με λαδόπανα, μαρτυρικά, λαμπάδα, σετ λαδιού κλπ.): αυτό είναι στις υποχρεώσεις του νονού, ωστόσο αν έχετε την άνεση μπορείτε να βοηθήσετε στην επιλογή τους ή ακόμα και να φτιάξετε εσείς κάποια από αυτά αν πιάνει το χέρι σας (τα μαρτυρικά, το κουτί και τη λαμπάδα) όπως και τις μπομπονιέρες και να ρίξετε έτσι το κόστος κατά πολύ.
- Στολισμός εκκλησίας: αυτό γίνεται συνήθως με μπαλόνια ή λουλούδια και είναι πιο δύσκολο να το κάνετε εσείς καθώς δεν μπορεί να προετοιμαστεί από πριν. Κάντε μια αναζήτηση στον Χρυσό Οδηγό για να βρείτε το κατάστημα που σας ενδιαφέρει.
- Αν έχετε καλέσει πολλά παιδάκια στο τραπέζι, αξίζει να έχετε ανιματερ για να τα απασχολήσει για 1-2 ώρες. Είναι κάτι που θα το εκτιμήσουν ιδιαιτέρως οι γονείς τους και δεν θα περιφέρονται άσκοπα δεξιά αριστερά μην έχοντας τι να κάνουν.
- Μην ξεχάσετε ότι στις υποχρεώσεις σας είναι και το δώρο των κουμπάρων.