Επαγγελματικός Κατάλογος

10 Ερωτήσεις που κάνει ένας Ψυχολόγος

Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία, για πολλούς λόγους, αλλά μια από τις μεγαλύτερες αιτίες που τους δημιουργεί άγχος είναι οι ερωτήσεις που κάνει ένας ψυχολόγος.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε άγχος και να αρνείστε την επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο, είτε επειδή είναι η πρώτη φορά που πάτε σε ψυχολόγο και φοβάστε είτε αλλάζετε ψυχολόγο και γνωρίζετε ότι θα σας κάνει προσωπικές ερωτήσεις για ζητήματα ιδιαίτερα ευαίσθητα, στις οποίες πρέπει να δώσετε ειλικρινείς απαντήσεις.

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες γενικές ερωτήσεις που κάνει ένας ψυχολόγος στις πρώτες συνεδρίες, για να σας γνωρίσει καλύτερα. Ο ψυχολόγος θα φροντίσει, μέσα από τις σωστές ερωτήσεις και το διάλογο μαζί σας, να αποκτήσει το πλήρες ιστορικό σας, ενώ η συνέχεια θα εξαρτηθεί από ό,τι επιπλέον πείτε στις επόμενες συνεδρίες, καθώς και από την προσέγγιση του ψυχολόγου σας.

Ποιες είναι οι πιθανότερες ερωτήσεις που κάνει ένας ψυχολόγος;

  • Τι σας ώθησε να αναζητήσετε τη συνδρομή της ψυχοθεραπείας αυτή τη χρονική περίοδο;

Οι ερωτήσεις που κάνει ένας ψυχολόγος έχουν κάποιο σκοπό. Ο ψυχολόγος θέλει να ξέρει αν συνέβη κάτι δραματικό στη ζωή σας, το οποίο σας παρακίνησε να αναζητήσετε τη βοήθειά του. Θα μπορούσε να είναι ένα διαζύγιο, μια προβληματική σχέση με κάποιον συγγενή, ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, υπερβολικό άγχος, το οποίο δεν μπορείτε να διαχειριστείτε, το ότι αλλάξατε δουλειά ή γίνατε γονιός. Αν ο ψυχολόγος γνωρίζει το γεγονός που σας οδήγησε στην ψυχοθεραπεία, θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τη φύση του προβλήματος.

  • Πώς αντιμετωπίζατε μέχρι σήμερα το πρόβλημα που σας έφερε μέχρι εδώ;

Με αυτήν την ερώτηση ο ψυχολόγος σας θέλει να μάθει πώς αντιμετωπίζετε μέχρι τώρα δύσκολες καταστάσεις. Προσπαθείτε να αποφορτιστείτε ασχολούμενος με τη μαγειρική, κάνοντας γυμναστική ή βόλτες στη φύση ή στρέφεστε στο αλκοόλ ή στη χρήση ναρκωτικών; Γνωρίζοντας ο ψυχοθεραπευτής πώς αντιμετωπίζετε τα προβλήματα, ίσως μπορέσει να ενισχύσει τη ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Αν ο θεραπευόμενος χρησιμοποιεί προβληματικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών που βιώνει, που χειροτερεύουν το πρόβλημα και εμποδίζουν τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο ψυχοθεραπευτής για να δει πώς θα το χειριστεί.  

  • Έχετε ξανακάνει συνεδρίες με ψυχολόγο;

Αν πηγαίνατε σε κάποιον ψυχολόγο στο παρελθόν, σίγουρα κάποια πράγματα σε αυτόν σας άρεσαν και άλλα όχι. Ο νυν ψυχοθεραπευτής σας μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις πληροφορίες, για να σας βοηθήσει περισσότερο και να είναι πιο αποτελεσματικός. Θα σας ζητήσει να εξηγήσετε αναλυτικά τις καλές και τις κακές εμπειρίες από τον προηγούμενο ψυχοθεραπευτή και να προτείνετε τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει.

  • Τι αναζητάτε από έναν ψυχοθεραπευτή;

Αν και κάθε ψυχοθεραπευτής έχει υιοθετήσει ένα στυλ ψυχοθεραπείας που τον εκφράζει, καλό είναι να μοιραστείτε μαζί του πώς θέλετε να είναι οι συνεδρίες σας, για να γνωρίζει ποιο είδος προσέγγισης είναι καλύτερο για εσάς. Αν, πάλι, θέλετε καθοδήγηση και δεν είστε σίγουροι για το τι θέλετε να συζητάτε στις συνεδρίες σας, κι αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να το ξέρει ο ψυχοθεραπευτής σας. Με τις ερωτήσεις που κάνει ένας ψυχολόγος, θα αντιληφθεί τι προσέγγισε να χρησιμοποιήσει σε εσάς.

  • Τι αναμνήσεις έχετε από τα παιδικά σας χρόνια;

Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να επισκέπτονται ψυχολόγο για να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους και τις σχέσεις με τους γύρω τους. Οι πληροφορίες για τα παιδικά σας χρόνια και τη σχέση σας με άλλα τα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί να βοηθήσουν τον ψυχοθεραπευτή να καταλάβει την εξέλιξή σας. Μπορεί να μην διαιωνίζουν όλοι οι άνθρωποι τους ρόλους που είχαν στα παιδικά τους χρόνια, πολλές φορές, όμως, οι σχέσεις τους με τους άλλους έχουν επηρεαστεί από τους ρόλους που είχαν από τα παιδικά τους χρόνια στον οικογενειακό τους κύκλο.

  • Ποιο είναι το ιατρικό σας ιστορικό;

Υπάρχουν παθήσεις, χρόνιες και μη, που μπορεί να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική σας υγεία, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνος κ.λπ. Εκτός από αυτό, ο ψυχολόγος θα πρέπει να είναι ενήμερος και για τα τυχόν φάρμακα που παίρνετε σε καθημερινή βάση, γιατί σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι υπεύθυνα για τις ψυχικές σας μεταπτώσεις, αλλά και για συμπτώματα κατάθλιψης. Θα σας κάνει, επίσης, γενικές ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα του ύπνου σας, την όρεξή σας κ.λπ.

  • Έχετε ποτέ σκεφτεί να βλάψετε τον εαυτό σας ή να τερματίσετε τη ζωή σας;

Αν όντως έχετε κάνει τέτοιες σκέψεις, αυτή η ερώτηση θα σας φέρει σε δύσκολη θέση. Πρέπει, όμως, ο ψυχοθεραπευτής να το γνωρίζει αυτό από την αρχή των συνεδριών, για να μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη φροντίδα για την περίπτωσή σας. Αν η απάντηση στην ερώτηση είναι «ναι», πιθανότατα θα ερωτηθείτε αν και αυτήν την περίοδο σκέφτεστε να αυτοκτονήσετε.

  • Ποια είναι η σχέση σας με τους ανθρώπους γύρω σας;

Η μοναξιά δημιουργεί προβλήματα στην ψυχική και στη σωματική υγεία. Ο ψυχοθεραπευτής θα ήθελε να γνωρίζει αν έχετε φίλους ή συγγενείς γύρω σας να σας υποστηρίζουν. Αν ο ψυχοθεραπευτής σας γνωρίζει λεπτομέρειες για τον κοινωνικό κύκλο σας, θα μπορέσει να βρει τρόπο να τον χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας ή να και προσπαθήσει να ενισχύσει τον κοινωνικό σας κύκλο και τις σχέσεις σας με τους άλλους, αν υστερείτε σε αυτό το κομμάτι.

  • Ποια προβλήματα ή στρεσογόνοι παράγοντες υπάρχουν στη ζωή σας αυτόν τον καιρό;

Ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει περισσότερο, αν γνωρίζει με ακρίβεια κάθε τι που σας απασχολεί τη συγκεκριμένη περίοδο.Εκτός από το κύριο πρόβλημα που σας ώθησε να πάτε στον ψυχοθεραπευτή, αν έχετε κι άλλα προβλήματα που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα, που σας εμποδίζουν να αποδώσετε στις σπουδές, στη δουλειά ή στις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας, εξαιτίας των οποίων δυσκολεύεστε να χαρείτε τη ζωή, μοιραστείτε το με τον ψυχοθεραπευτή σας και θα σας βοηθήσει πιο αποτελεσματικά.

  • Τι ελπίζετε να πετύχετε με τη ψυχοθεραπευτική διαδικασία;

Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση, καλό θα ήταν να είσαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται σχετικά με το τι θα θέλατε να βελτιωθεί στη ζωή σας. Αντί να πείτε απλώς ότι θα θέλατε να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, για παράδειγμα, σκεφτείτε πώς θα καταλαβαίνατε αυτήν την αλλαγή. Πώς θα καταλαβαίνατε, δηλαδή, ότι έχετε αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και τι θα κάνατε διαφορετικά, αν είχατε περισσότερη αυτοπεποίθηση; Όταν έχετε μετρήσιμους στόχους, μπορείτε κι εσείς και ο ψυχοθεραπευτής να δείτε πιο εύκολα την πρόοδό σας στους τομείς που σας ενδιαφέρουν και να βεβαιωθείτε για την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας.

Και να θυμάστε, η ψυχοθεραπεία είναι ένας χώρος για να σας ακούσουν, όχι για να σας κρίνουν. Δεν πρέπει να αισθάνεστε ότι ο ψυχοθεραπευτής  θα σας κρίνει για αυτά που πιστεύετε ή νιώθετε. Οι ερωτήσεις που κάνει ένας ψυχολόγος διαφέρουν και ο σκοπός είναι να σας κάνει να αισθάνεστε άνετα, για να μπορείτε να εκμυστηρευθείτε το καθετί και όχι να κρύβετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Λαμπρινή Γρίβα
H Λαμπρινή είναι Quality controller - Copywriter στο xo.gr. Σπούδασε Φιλολογία, γιατί πάντα της άρεσε να ασχολείται με τις λέξεις και να ξεκλειδώνει τα κείμενα. Εργάζεται στο Χρυσό Οδηγό από το 2002.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ