Ο Αλεξάνδρου Μ. Παντελεήμων αποτελώντας μια σημαντική φυσιογνωμία στον κλάδο της Ιατροδικαστικής αναλύει τους τρόπους αποκάλυψης και αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας.
Μορφές ενδοοικογενειακής βίας
Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας παγκοσμίως. Αφορά κυρίως σωματική κακοποίηση (γροθιές, λακτίσματα, ραπίσματα, τραύματα, απωθήσεις, έλξη μαλλιών κ.ά.) και σεξουαλική κακοποίηση, που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα του θύματος, αλλά και τις υπόλοιπες μορφές βίας: λεκτική, ψυχολογική, και οικονομική, που δεν αφήνουν ορατά σημάδια στο σώμα, αλλά «τραυματίζουν» εξίσου.
Η αυτεπάγγελτη διαδικασία αφορά την καταγγελία και μήνυση από την πλευρά του θύματος για ενδοοικογενειακή βία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και την παραπομπή του από την εντολοδόχο αρχή για ιατροδικαστική εξέταση από ιατροδικαστή του Δημοσίου. Το θύμα, αφού εξεταστεί και γίνει η καταγραφή των τραυματισμών (κακώσεων), λαμβάνει την έκθεση της κλινικής ιατροδικαστικής εξέτασης, η οποία, με τη βοήθεια του δικηγόρου του θύματος, θα καταλήξει σε ένα ποινικό ή/και αστικό δικαστήριο, για την απονομή της δικαιοσύνης.
Όμως, θα πρέπει το θύμα πλέον να γνωρίζει ότι για την καταγραφή των τραυματισμών (κακώσεων) δεν είναι απαραίτητο να ασκήσει μήνυση, αφού πολλές φορές «φοβάται» τον θύτη και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η κίνηση στη ζωή του υστερογενώς. Επομένως, μπορεί να έρθει στον ιδιώτη ιατροδικαστή, όπου θα εξεταστεί, θα λάβει την αντίστοιχη έκθεση κλινικής ιατροδικαστικής εξέτασης και, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του,θα ασκήσει αγωγή εντός 5 ετών από το συμβάν.
Panic Button
Επίσης, για την προστασία των θυμάτων υπάρχει το «panic button» μια δωρεάν εφαρμογή. Με το πάτημα ενός απλού κουμπιού στο κινητό του τηλέφωνο, ένα θύμα που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μπορεί να ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την αστυνομία. Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας από το θύμα.
Αλεξανδρου Μ. Παντελεημων , Ιατροδικαστής.