Επαγγελματικός Κατάλογος

Ενδικοφανής προσφυγή: «Nα το ξαναδούμε λίγο κύριε εφοριακέ;»

Μεταξύ μας, έχεις μπλέξει άσχημα. Η Εφορία σου έκανε έλεγχο και βρήκε ότι για τον ένα ή τον άλλο λόγο πρέπει να πληρώσεις πρόστιμο. Πριν αρχίσεις να πανικοβάλεσαι, να ξέρεις υπάρχει λύση. Η ενδικοφανής προσφυγή, είναι το δικό σου όπλο απέναντι στην εφορία.

Αφού λοιπόν σε προλάβαμε στο τσακ, με τα χίλια ζόρια, λίγο πριν πας να κάνεις φασαρία στο γκισέ της Εφορίας και αφού δεν πήρες τηλέφωνο τα κανάλια, όπως χαλούσες τον κόσμο ότι θα κάνεις, σου βρήκαμε τη λύση. Διάβασε το άρθρο, για να δεις τι είναι η ενδικοφανής προσφυγή και θα καταλάβεις.

Τι είναι η ενδικοφανής προσφυγή

Η ενδικοφανής προσφυγή είναι η διαδικασία που οφείλει να ακολουθήσει κάθε φορολογούμενος όταν  αμφισβητεί μία απόφαση της φορολογικής αρχής. Πρόκειται για μία διαδικασία που ορίζεται ως  υποχρεωτική για τους «άπιστους Θωμάδες» (εκτός από λίγες εξαιρέσεις που περιγράφονται από τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 6 της Διοικητικής Δικονομίας)  και προηγείται χρονικά της δικαστικής προσφυγής.

Εν ολίγοις  και για να γίνουμε  πιο ξεκάθαροι, άμα σου έβαλε πρόστιμο η Εφορία και θεωρείς πως έπραξε άδικα, μην κάνεις τον κόπο να πας στο δικαστήριο. Ο νόμος 4174/2013 (άρθρο 63) λέει πως πρέπει να κάνεις ενδικοφανή προσφυγή, πρώτα, έτσι ώστε να ζητήσεις την τροποποίηση ή την ακύρωση της απόφασης που σε «χαλάει». Η ενδικοφανής προσφυγή οδηγεί στη συνολική επανεξέταση της υπόθεσης σου, οπότε που ξέρεις καμιά φορά.

Πως θα κάνεις ενδικοφανή προσφυγή

«Ναι ρε φίλε καλά μας τα λες αυτά τα δικηγορίστικα, αλλά μου φαίνονται λίγο μπέρδεμα, δεν τα ξέρω ετούτα εδώ τα κόλπα»  θα μας πεις και δεν έχεις άδικο. Το φορολογικό δίκαιο είναι πολύπλοκο και σαν να μη φτάνει αυτό, έχεις και ένας πλήθος υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων να κάνουν το όλο εγχείρημα της προσφυγής να θυμίζει ειδική αποστολή, από αυτές που αναλαμβάνουν οι σκληροί του αμερικάνικου κινηματογράφου στις ταινίες δράσης. Άσε που δεν το έχεις και με το πολύ μπλα μπλα… και τι πολυλογάδες είναι αυτοί οι εφοριακοί βρε παιδί  μου! Το κρέας ψάρι μπορούν να  σου βαπτίσουν!

Αφού βρεις το δικηγόρο που ψάχνεις λοιπόν (μην τολμήσεις να ρωτήσεις που θα τον βρεις!) πήγαινε μαζί του στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μην «κολλάς» με το όνομα. Το Ελληνικό Δημόσιο  έχει παράδοση στο να διαλέγει τα πιο μακρόσυρτα ονόματα που μπορεί να σκεφτείο ανθρώπινος νους, για να «βαπτίζει» τους  οργανισμούς του. Έχει και παράδοση, όμως, δικαιολογημένα εν μέρει, να ζητάει αποδείξεις για την τεκμηρίωση κάθε ισχυρισμού και αξίωσης. Οπότε θα πρέπει να «οπλιστείς» με τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι η Εφορία έκανε λάθος.

Πέραν τούτου, το Δημόσιο δενείναι stand by, 24/7, όλο το χρόνο, υπάρχουν και προθεσμίες για το κάθε τι. Οπότε στην περίπτωσή μας, πρέπει να καταθέσεις προσφυγή το αργότερο 30 ημέρες από τότε που σου κοινοποιήθηκε η απόφαση της Εφορίας. Η συγκεκριμένη προθεσμία μεταβάλλεται για τους κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τη  προσφυγή εντός 60 ημερών από την κοινοποίηση της προαναφερθείσας απόφασης. Τονίζεται πως το δικαίωμα κατάθεσης μίας ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλεται για το διάστημα 1-31 Αυγούστου. Επίσης, σε περίπτωση που καταφέραμε να σε αγχώσουμε, πρέπει να σε ενημερώσουμε πως μπορείς να εκτελέσεις τις προβλεπόμενες ενέργειες ηλεκτρονικά.

Μερικά SOS ακόμη….

Νομικές συμβουλές χωρίς τα απαραίτητα «σοσάκια»  δε γίνονται. Πολύ απλά! Οπότε πάμε να γράψουμε  και εμείς μερικά, ξεκινώντας από το τι πρέπει να αναφέρει γραπτώς ή ηλεκτρονικώς  μία ενδικοφανής προσφυγή:

  • Ακριβή προσωπικά στοιχεία του αιτούντα
  • Στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντα
  • Λόγος / Λόγοι προσφυγής
  • Αποδεικτικά έγγραφα

Η κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής οδηγεί αυτομάτως στην αναστολή καταβολής του 50% του αμφισβητούμενου ποσού, εφόσον έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 50% αυτού. Η νομοθεσία, πάντως, δίνει το δικαίωμα να κάνεις αίτημα αναστολής και για το «υπόλοιπο» 50%.

Η αρμόδια για την εξέταση αυτού του αιτήματος, όπως και της ενδικοφανούς Προσφυγής, είναι η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η εν λόγω Διεύθυνση μπορεί να σου ζητήσει εξηγήσεις, έγγραφες ή προφορικές, στις περιπτώσεις όπου προκύπτουν νέα στοιχεία ή περιστατικά. Στην περίπτωση αυτή, έχεις 5 εργάσιμες ημέρες προθεσμία για να ανταποκριθείς στην κλήση της Διεύθυνσης.

Και πάμε στα σπουδαία τώρα! Η πολυπόθητη τελική απόφαση της ΔΕΔ  βγαίνει εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, που δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τις 90 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής.

Αν άρχισες ήδη το μέτρημα, βγάλε το διάστημα 1-31 Αυγούστου εκτός. Ο νόμος λέει πως η προθεσμία έκδοσης της απόφασης αναστέλλεται για αυτό το διάστημα. Αν, πάλι, έχουν περάσει οι μέρες και δεν έχεις καμία ενημέρωση, ακόμα, σου έχουμε άσχημα μαντάτα.. Η προσφυγή σου έχει απορριφθεί. Αλλά μη «μασάς». Ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα να πας την υπόθεση σου στα διοικητικά δικαστήρια, αρκεί να σεβαστείς δύο πράγματα. Πρώτον, τη χρονική προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση της αρνητικής απόφασης της ΔΕΔ ή της σιωπηρής της απόρριψης. Δεύτερον, την υποχρέωση σου να ενημερώσεις τη ΔΕΔ, με την επίδοση σε αυτήν του αντιγράφου της δικαστικής προσφυγής.

Η επίδοση αυτή πρέπει να γίνει οπωσδήποτε στο χρονικό διάστημα που ορίζεται, δηλαδή το πολύ 20 μέρες μετά τη  λήξη της περιόδου που ορίζεται για την άσκηση της δικαστικής προσφυγής. Οι προθεσμίες, όπως μπορείς να καταλάβεις, είναι ασφυκτικές. Η προσφυγή σου πρέπει να γίνει γρήγορα και με γνώμονα πάντοτε την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Το γράψαμε, ήδη, θέλεις τη βοήθεια κάποιου δικηγόρου. Και επειδή συνεχίζεις να ρωτάς πεισματικά που θα τον βρεις, σου έχουμε την απάντηση! Ο Χρυσός Οδηγός σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις τον δικηγόρο που θες, όταν τον θες! Μπορείς να απευθυνθείς σε εκείνον για ποινική-πειθαρχική προστασία, υποβολή μήνυσης ή αγωγής και για άλλα σημαντικά νομικά ζητήματα.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ