Επαγγελματικός Κατάλογος

Έγινα μητέρα, με την δουλειά μου τι κάνω;

Mητέρα λίγων εβδομάδων διάβασα το βιβλίο Lean In: Women, Work, and the Will to Lead  της Σέρυλ Σάντµπεργκ COO του Facebook, θέλοντας να απαντήσω στο περίφημο ερώτημα «συνδυάζεται μητρότητα και καριέρα;».

Στην Ελλάδα το πλαίσιο εργασίας μοιάζει με αυτό της Αμερικής. Δηλαδή,  ενώ οι γυναίκες λαμβάνουν ισάξια του ανδρικού πληθυσμού ακαδημαϊκή εκπαίδευση, στον επαγγελματικό στίβο οι άντρες κρατούν τα πρωτεία και ιδιαίτερα σε επαγγέλματα καινοτομίας και τεχνολογίας.

Η Σαντμπεργκ στις σελίδες του βιβλίου ανάμεσα σε άλλα δίνει δυο άξονες στους οποίους  οι γυναίκες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν καλύτερα:   την επαγγελματική αυτοπεποίθηση και την ισορροπία μεταξύ καριέρας και οικογένειας.

Στο βιβλίο οι γυναίκες ενθαρρύνονται να σκεφτούν «τι θα έκαναν αν δεν φοβούνταν» και να το τολμήσουν, ενώ στις σελίδες του αναφέρονται βιώματα πολύ ισχυρών γυναικών. Μία από αυτές είναι η  Virginia Rometty (η πρώτη γυναίκα chief executive officer της I.B.M).

Η Rometty αναφέρει πως στην αρχή της καριέρας της δέχθηκε πρόταση για μια «big job» για την οποία αρχικά ήταν επιφυλακτική καθώς θεωρούσε  πως δεν είχε την κατάλληλη εμπειρία.

Ζήτησε λοιπόν χρόνο για να σκεφθεί την πρόταση καλύτερα. Όταν συζήτησε με τον σύζυγο της το περιστατικό αυτός απάντησε πως ένας άντρας ποτέ δεν θα ζητούσε χρόνο για να αδράξει μια ευκαιρία. Βλέπουμε λοιπόν πως όταν η κουβέντα πάει στο θέμα της γυναικείας επαγγελματικής αυτοπεποίθησης  και ακόμα και μια Rometty  έχει αδύναμες στιγμές. Συνεπώς ίσως εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάθουμε κρίση ταυτότητας! Και να τολμήσουμε!

 Η Σαντμπεργκ  στη συνέχεια γράφει για τις γυναίκες που «φεύγουν πριν να φύγουν» από τον επαγγελματικό στίβο, εννοώντας πως εγκαταλείπουν  ή μετριάζουν την επιθυμία τους για επαγγελματική ανέλιξη πολλές φορές με το που συλλαμβάνουν την ιδέα δημιουργίας οικογένειας.

Και αυτό όχι διότι στερούνται ικανοτήτων και δεξιοτήτων αλλά γιατί φοβούνται πως η τραμπάλα εργασία-οικογένεια δεν θα τους αντέξει.

Μπορεί λοιπόν μια γυναίκα να αγαπάει την οικογένεια της και ταυτόχρονα να αγαπάει τη δουλειά της? 

Η απάντηση είναι εύκολη: Ναι! 

Μπορεί να μην νοιώθει ένοχη για αυτό;

Η απάντηση της Σερυλ βασίζεται στην κοινή λογική. Ναι!

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο, για ένα πολύ ενδιαφέρον και αμφιλεγόμενο θέμα,  που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση ή θέμα για συζήτηση μεταξύ γυναικών και όχι μόνο!Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα, αναζητήστε το βιβλίο σε ένα βιβλιοπωλείο κοντά σας.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ