Η δισκοκήλη στον αυχένα, είναι κήλη στον μεσοσπονδύλιο δίσκο που εμφανίζεται με πόνο στον αυχένα ή στο χέρι κυρίως σε άτομα ηλικίας τριάντα έως πενήντα ετών. Η πάθηση αυτή, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσκολία στην καθημερινότητα των ατόμων που την εμφανίζουν. Τις περισσότερες φορές ο οξύς πόνος τους αναγκάζει να μένουν στο σπίτι και να μην εκτελούν για μέρες καμία εργασία. Η συγκεκριμένη πάθηση δημιουργεί πολλά ερωτήματα στους ασθενείς. Στο άρθρο που ακολουθεί, προσεγγίζουμε κάθε ερώτημα που μπορεί να σου έχει δημιουργηθεί, με σκοπό να σου δώσουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.
Γιατί εμφανίζεται η δισκοκήλη στον αυχένα;
Τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση της δισκοκήλης, είναι η φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων καθώς το άτομο μεγαλώνει. Με το πέρασμα των ετών, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αφυδατώνονται και δεν κάμπτονται εύκολα. Έτσι, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ρήξη ακόμη κι αν δεν υπάρχει έντονη δραστηριότητα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η δισκοκήλη στον αυχένα, μπορεί να διαγνωστεί από επαγγελματία ορθοπαιδικό με πολλούς μεθόδους, που περιλαμβάνουν:
- Ακτινογραφία
- Μαγνητική Τομογραφία
- Αξονική Τομογραφία
- Δισκογραφία με έγχυση σκιερής ουσίας
Υπάρχουν κι άλλα test, με τα οποία μπορείς να διαπιστώσεις εάν έχει δισκοκήλη στον αυχένα, ωστόσο πρέπει να έχεις στο νου σου ότι πολλές φορές τα κλινικά συμπτώματα δεν αντιστοιχούν με τα ευρήματα των ακτινογραφιών. Αυτό σημαίνει, ότι μπορεί να νιώθεις έντονο πόνο, πονοκέφαλο, ζαλάδες κι άλλα συμπτώματα, όμως αυτά να μην αποτυπώνονται ως αλλοιώσεις στις ακτινογραφίες.
Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική συμβουλή και διάγνωση είναι απαραίτητη για να είσαι σίγουρος για το πώς θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα στον αυχένα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα άτομα που υποφέρουν από δισκοκήλη στον αυχένα, εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα που συνδέονται με την ακριβή θέση της κήλης. Όταν λοιπόν η κήλη εμφανίζεται κοντά στον σπονδυλικό σωλήνα όπου βρίσκονται τα νεύρα, τότε νιώθεις πόνο στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο) ή ακόμη και το χέρι. Επιπλέον, η κήλη μπορεί να εμφανιστεί κεντρικά και να προκαλέσει εκτός από πόνο στον αυχένα, αστάθεια κατά το περπάτημα, πόνο, σπασμούς στα κάτω άκρα και διαταραχές κατά την ούρηση. Τέλος, η εμφάνιση κήλης σε πλάγια θέση, οδηγεί σε πίεση εξερχόμενης ρίζας που με τη σειρά της δημιουργεί πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στα άκρα.
Πέρα από τη θέση, και το μέγεθος της κήλης ευθύνεται για την εκδήλωση συμπτωμάτων. Μία μεγάλη κήλη, μπορεί να προκαλέσει την πάθηση της αυχενικής μυελοπάθειας. Η αυχενική μυελοπάθεια, δημιουργείται όταν πιέζεται ο αυχενικός μυελός και τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα νευρικά κύτταρα και δημιουργούνται νευρολογικές βλάβες.
Η δισκοκήλη στον αυχένα, μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε δυσκολία κίνησης του αυχένα και συσπάσεις στους μύες του ώμου και του αυχένα. Όποιο κι αν είναι το σύμπτωμα της αυχενικής δισκοκήλης, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις την πάθηση και να ξεκινήσεις τη θεραπεία.
Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;
Η θεραπεία της αυχενικής δισκοκήλης, περιλαμβάνει αρχικά ξεκούραση. Εάν απέχεις για κάποιο διάστημα από δραστηριότητες και εργασίες που σου προκαλούν κόπωση, πολύ σύντομα θα δεις διαφορά στον πόνο που νιώθεις. Η ξεκούραση, συνδυάζεται με αντιφλεγμονώδη – αναλγητική αγωγή, η οποία μειώνει πολύ τα έντονα πρώτα συμπτώματα της πάθησης. Πολλοί, επιλέγουν και τις φυσιοθεραπείες ως μέσο αντιμετώπισης. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που η πάθηση, εξελίσσεται έντονα, οι ασθενείς προτιμούν την φαρμακευτική αγωγή.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η πάθηση, ταλαιπωρεί τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να του δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην εργασία του αλλά και στο χρόνο που περνάει με την οικογένεια και τον περίγυρό του. Η λύση τότε μπορεί να είναι η χειρουργική μέθοδος. Η χειρουργική αφαίρεση της κήλης θα εξαλείψει οριστικά το πρόβλημα. Για να προχωρήσει ο ασθενής σε χειρουργείο, πρέπει να έχει εξεταστεί τόσο από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρούργο όσο και από νευρολόγο ή νευροχειρουργό.
Η πρόληψη είναι η θεραπεία!
Η πρόληψη, είναι η καλύτερη θεραπεία ώστε να μην υποφέρεις από καθημερινούς πόνους και ν’ απολαμβάνεις τις καθημερινές σου συνήθειες ανενόχλητος. Μην πιέζεις τον αυχένα σου, σηκώνοντας βάρη ή μένοντας σκυμμένος ατελείωτες ώρες μπροστά σ’ έναν υπολογιστή. Κάνε μικρές ασκήσεις, για να ενεργοποιείς και να δυναμώνεις του μύες σου. Με την πρώτη ενόχληση, επισκέψου τον ορθοπαιδικό για να κάνεις μία προληπτική εξέταση για να διαπιστώσεις το μέγεθος του προβλήματος.
Οι πόνοι στον αυχένα, στην μέση και την πλάτη είναι πολύ συχνοί στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η καθημερινότητα και η τηλεργασία, έχουν αυξήσει τις παθήσεις στην σπονδυλική στήλη. Αυτό παρατηρείται και σε πιο μικρές ηλικίες. Η σκολίωση σε παιδιά, έχει γίνει μία από τις συχνότερες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Μπορείς να μάθεις περισσότερα στο άρθρο <<Σκολίωση σε παιδιά: Τύποι, Συμπτώματα & Θεραπεία!>>.