Αποφάσισες να πάρεις κoυνέλι. Γνωρίζεις για τις ασθένειες κουνελιών και πώς αντιμετωπίζονται; Το κουνέλι, είναι χαριτωμένο, η εικόνα του σε κάνει να το συμπαθήσεις μεμιάς. Δε χρειάζεται να το βγάζεις βόλτα, σαν τον σκύλο, καθημερινά, άσε που δε γαυγίζει κιόλας. Τα παιδιά θα το λατρέψουν αμέσως και, ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο βασικός λόγος που θέλεις κατοικίδιο είναι γιατί σου το ζητάνε τα παιδιά. Όμως τί γίνεται εάν ασθενίσει;
2 Βασικές ασθένεις κουνελιών
Τα κουνέλια είναι ζωντανός οργανισμός, με τις ανάγκες τους, τα χούγια τους και, το πιο σημαντικό, με τις ασθένειές τους. Φυσικά, οι ασθένειες κουνελιών αντιμετωπίζονται, πρώτα και κύρια, με την επίσκεψη σε κάποιο κτηνίατρο. Αλλά, ας δούμε τις πιο συχνές ασθένειες από τις οποίες μπορεί να προσβληθεί το κουνέλι σας.
Μυξωμάτωση – Αιμορραγική Νόσος
Πρόκειται για δυο από τις σοβαρότερες παθήσεις των κουνελιών. Το κοινό τους σημείο είναι ότι προκαλούνται από ιούς. Στην περίπτωση της μυξωμάτωσης, ο ιός μεταδίδεται, μέσω εντόμων, όπως οι ψύλλοι και τα κουνούπια. Η αιμορραγική νόσος, από την άλλη μπορεί να προκληθεί από την επαφή του κουνελιού με τους ψύλλους, τους ανθρώπους ή από την παραμονή του σε κάποιο μολυσμένο κλουβί.
Τα συμπτώματα της μυξωμάτωσης μπορούν να εκδηλωθούν μέσα σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που το κουνέλι προσβάλλεται από τον ιό. Περιλαμβάνουν την τύφλωση του κουνελιού και την παραμόρφωση του σχήματος του κεφαλιού. Το κουνέλι, που πάσχει από μυξωμάτωση, δυσκολεύεται να φάει ή να πιεί νερό, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία με τη σειρά της πρόκειται να οδηγήσει στην πνευμονία και τον θάνατο. Η καλύτερη πρόληψη απέναντι στη μυξομάτωση είναι τα εμβόλια. Πρέπει να πηγαίνεις το κουνέλι στον κτηνίατρο μια φορά τον χρόνο ή το εξάμηνο για εμβολιασμό.
Τα συμπτώματα της αιμορραγικής νόσου δεν εμφανίζονται άμεσα και είναι εξίσου σημαντικά και βλαβερά με εκείνα της μυξομάτωσης. Πιο συγκεκριμένα, το κουνέλι, που πάσχει από αιμορραγική νόσο, υποφέρει από δύσπνοια, σπασμούς, κατάπτωση, υπερθερμία και ληθαργικότητα. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε γρήγορο θάνατο που μπορεί να επέλθει ακόμα και μετά από 12 ώρες. Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των κουνελιών, που προσβάλλονται από
την αιμορραγική νόσο, πεθαίνουν. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την περίπτωση της μυξομάτωσης, θα πρέπει να πηγαίνεις το κατοικίδιό σου στο κτηνίατρο, μια φορά το εξάμηνο ή μια φορά το έτος.
Ασθένειες κουνελιών που προκαλούνται από μικρόβια
Πέρα από τη μυξομάτωση και την αιμορραγική νόσο, υπάρχουν και άλλες ασθένειες, από τις οποίες μπορεί να προσβληθεί ένα κουνέλι, όπως είναι:
Η Κενούρωση, πουχωρίζεται στην κενούρωση σώματος, που προκαλεί όγκο στο λαιμό του κουνελιού, και στην κενούρωση εγκεφάλου, που προκαλεί στραβισμό, αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.
Η Κυστικέρκωση οδηγεί στο αδυνάτισμα του κουνελιού, την εξόγκωση της κοιλιάς του και σε πυρετό και αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.
Η Λαμβλίωση προσβάλλει, κατά κύριο λόγο, τα ηλικιωμένα κουνέλια. Συνδέεται με την άρνηση τροφής και μπορεί να οδηγήσει πολύ σύντομα (1-2 μέρες) στο θάνατο.
Ο Μετεωρισμός μπορεί να προκληθεί από παράσιτο στο πεπτικό σύστημα και έχει ως συμπτώματά του την ανορεξία, τη δύσπνοια, την ακινησία και την ανόρθωση τρίχας.
Παθολογικές ασθένειες κουνελιών
Η πρώτη ασθένεια, που μπορούμε να κατατάξουμε στη συγκεκριμένη κατηγορία, είναι η δηλητηρίαση. Προκαλείται από μολυσμένες τροφές, αλλά και από την κατανάλωση φαρμάκων, όπως το ¨φιδάκι» για τα κουνούπια, το θειάφι για τα φίδια και τα δολώματα για τα ποντίκια. Εκδηλώνεται με διάρροια και, κάποιες φορές, με εμετό.
Η εντερίτιδα προκαλεί διάρροια, ανορεξία και φούσκωμα του στομαχιού. Μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα και, για αυτόν το λόγο, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, το συντομότερο δυνατόν.
Η πνευμονία συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως ο υψηλός πυρετός, η ανορεξία και η εξάντληση, και προκαλείται από την έκθεση του κουνελιού σε ρεύματα αέρος.
Η αβιταμίνωση συνδέεται με την ανυπαρξία των βιταμινών Α, B, C, D, E στον οργανισμό του κουνελιού ή την ύπαρξή τους σε χαμηλότερες από το απαραίτητο επίπεδο τιμές. Κάποια συνήθη συμπτώματα της αβιταμίνωσης είναι το αδυνάτισμα, οι αποβολές και οι σπασμοί, ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί με το πρόγραμμα διατροφής που θα προτείνει ο κτηνίατρος.
Δερματικές ασθένειες κουνελιών
Η συνηθέστερη δερματική πάθηση των κουνελιών είναι η αλωπεκία. Συνεπάγεται πτώση των τριχώματος και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα νοσήματα, όπως οι ορμονικές διαταραχές, ενώ μπορεί να οφείλεται και σε διατροφικές ελλείψεις ή σε κάποιο δάγκωμα / τραυματισμό που προκαλεί ουσιαστική βλάβη στο δέρμα του ζώου.
Η ψωρίαση αυτιών οφείλεται σε ένα πολύ μικρό παράσιτο, το Άκαρι, που αναπτύσσεται σε συνθήκες ακαθαρσίας και προκαλεί εκκρίσεις, ανορεξία, έντονες κινήσεις του κεφαλιού και, σε προχωρημένο στάδιο, τρύπημα του τυμπάνου του αυτιού. Μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, για αυτό και απαιτείται η συμβουλή ενός κτηνίατρου για τη θεραπεία.
Η ψωρίαση κεφαλής και σώματος οφείλεται σε μια μικρή αράχνη που εισχωρεί στα αυτιά, τα μάτια και τη μύτη του κουνελιού. Είναι μεταδοτική και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, ενώ συνοδεύεται από παραμόρφωση του δέρματος, αδυνάτισμα και νευρικότητα.
Ανακεφαλαιώνοντας, το κουνέλι, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, αλλά και εμείς οι άνθρωποι, αντιμετωπίζει αρρώστιες. Οι σωστοί τρόποι πρόληψης, αλλά και η εφαρμογή των σωστών μεθόδων θεραπείας επιβάλλονται, για να μπορείς να χαρείς το αγαπημένο σου κουνελάκι για πολλά χρόνια. Μην περιμένεις, λοιπόν, βρες έναν κτηνίατρο στο Χρυσό Οδηγό και κάλεσέ τον.