Η αρθροσκόπηση, είναι η χειρουργική μέθοδος, κατά την οποία γίνονται δύο μικρές τομές και χρησιμοποιείται αρθροσκοπική κάμερα η οποία βοηθάει στη διάγνωση ή θεραπεία κάποιου τραυματισμού. Η συγκεκριμένη μέθοδος, θεωρείται επέμβαση ρουτίνας, όταν αφορά την αρθροσκόπηση γόνατος και την αρθροσκόπηση ώμου. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε αθλητικούς τραυματισμούς όπως είναι τα κατάγματα γονάτου, η ρήξη μηνίσκου, η ρήξη χιαστού κ.α.
Αυτό που πρέπει να έχεις στο νου σου, είναι ότι η αρθροσκόπηση, είναι μία ακίνδυνη χειρουργική μέθοδος που έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας ενώ παράλληλα γίνεται άμεση αποθεραπεία. Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά τα δύο είδη αρθροσκόπησης που επιλέγονται στην πλειοψηφία των τραυματισμών, τα πλεονεκτήματά τους και συμβουλές για το στάδιο της αποθεραπείας.
Τι περιλαμβάνει η αρθροσκόπηση ώμου;
Ο ώμος, είναι μία ευαίσθητη περιοχή του σώματος, κυρίως γιατί κινείται σε μεγάλο εύρος και μπορεί εύκολα να παρουσιάσει κάποιο τραυματισμό, ο οποίος θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενή. Οι συχνότεροι τραυματισμοί που αντιμετωπίζονται με τη χειρουργική μέθοδο της αρθροσκόπησης είναι η κάκωση αρθρικού χόνδρου, το κάταγμα, η αρθρίτιδα, η ρήξη τενοντίου πετάλου, η ρήξη επιχειλίου χόνδρου ή συνδέσμου, τα εξαρθρήματα, το σύνδρομο πρόσκρουσης και πολλοί άλλοι τραυματισμοί.
Διαδικασία
Η διαδικασία που ακολουθεί ο χειρούργος ορθοπεδικός για την αρθροσκόπηση ώμου είναι αρχικά να δημιουργήσει στο δέρμα δύο μικρές οπές περίπου δύο έως πέντε χιλιοστών και να τοποθετήσει το αρθροσκόπιο με την κάμερα. Μέσω της κάμερας, ο ορθοπεδικός έχει τη δυνατότητα:
- Να δει καθαρά τι συμβαίνει στην άρθρωση του ώμου και να κάνει διάγνωση του προβλήματος. Η κάμερα παρέχει ορατότητα και σε <<τυφλά>> σημεία.
- Να θεραπεύσει μέσω λεπτών χειρουργικών εργαλείων και εμφυτεύσιμων υλικών, τον τραυματισμό. Μέσω αυτής του οδού, αποκαθίστανται οι βλάβες που έχουν προκύψει από ρήξη, εξαρθρήματα και τραυματισμούς σε τένοντες.
Η αρθροσκόπηση ώμου έχει διάρκεια μία με δύο ώρες και χρησιμοποιείται τοπική και ελαφριά γενική αναισθησία. Η αναισθησία, επιλέγεται σύμφωνα πάντα με το ιστορικό του ασθενή, ώστε να μην προκύψουν επιπλοκές. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής δε νοσηλεύεται αλλά συνεχίζει την αποθεραπεία στο σπίτι του.
Γιατί θεωρείται πολύ καλή χειρουργική μέθοδος;
Η αρθροσκόπηση ώμου, έχει πολλά πλεονεκτήματα που δεν μπορείς να τα αγνοήσεις όσο και να φοβάσαι. Η λίστα που ακολουθεί θα σε πείσει για τα οφέλη της.
- Ακρίβεια στη διάγνωση
- Ελαφριά επέμβαση, χωρίς τραύματα
- Άμεση και πλήρη αποκατάσταση
- Μικρός βαθμός πόνου μετά την εγχείρηση
- Μικρός βαθμός εμφάνισης επιπλοκών
- Δεν αφήνει σημάδι καθώς οι τομές είναι μικρές
- Δεν απαιτείται νοσηλεία, ο ασθενής γυρίζει αυθημερόν σπίτι
Χρειάζεται φυσικοθεραπεία;
Μετά την αρθροσκόπηση ώμου, ο χειρούργος ορθοπεδικός, συμβουλεύει τον ασθενή σχετικά με τη φυσικοθεραπεία. Η θεραπεία που ακολουθείται περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις για τον ώμο που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή το συστήσει ο γιατρός. Οι ασκήσεις που πρέπει να κάνεις, εξαρτώνται από τον τύπο τραυματισμού που είχε ο ασθενής.
Τι περιλαμβάνει η αρθροσκόπηση γόνατος;
Μια ακόμη περίπτωση αρθροσκόπησης που συχνά επιλέγουν οι χειρούργοι ορθοπεδικοί, είναι εκείνη της αρθροσκόπησης γόνατος. Το γόνατο, εμφανίζει συχνά τραυματισμούς και ειδικά σε άτομα που αθλούνται καθημερινά ή σε άτομα που σηκώνουν αντικείμενα βαρέως τύπου.
Εάν το επάγγελμά σου συνδέεται με τη μεταφορά βαριών αντικειμένων, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τα γόνατά σου. Η αρθροσκόπηση γόνατος, επιλέγεται κυρίως στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται οι εξής βλάβες – ενδείξεις. Ποιες είναι αυτές;
Βλάβες – Ενδείξεις
- Ρήξη χιαστού (πρόσθιου-οπίσθιου)
- Ρήξη μηνίσκου
- Μεταμόσχευση χονδροκυττάρων
- Αρθρίτιδα
- Βλάβη στους χόνδρους
- Κατάγματα
Με το που αποφασίσεις με το γιατρό σου ότι η αποκατάσταση του προβλήματος στο γόνατο θα γίνει με αρθροσκόπηση, τότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την εγχείρηση. Πριν την εγχείρηση, πρέπει να πραγματοποιήσεις μια σειρά από εξετάσεις και να επισκεφτείς έναν φυσικοθεραπευτή. Ο φυσικοθεραπευτής, θα σε συμβουλεύσει για θέματα όπως το πως να περπατάς με πατερίτσες και ασκήσεις για την ενδυνάμωση του γόνατος.
Διαδικασία
Η αρθροσκόπηση γόνατος, μοιάζει με εκείνη της αρθροσκόπησης του ώμου και είναι λογικό. Ο χειρούργος ορθοπαιδικός, πραγματοποιεί τοπική σε συνδυασμό με ελαφριά γενική αναισθησία και κάνει δύο μικρές τομές στο δέρμα του γόνατος. Μέσω των τομών, εισέρχεται τόσο το αρθροσκόπιο όσο και τα χειρουργικά εργαλεία στο εσωτερικό του γόνατος. Η κάμερα που βρίσκεται πάνω στο αρθροσκόπιο, βλέπει όλα τα σημεία της άρθρωσης και κάνει διάγνωση του τραυματισμού ή προχωράει σε αποκατάσταση.
Οι αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις, αποτελούν κομμάτι της εξέλιξης της ιατρικής και μπορούν να διορθώσουν αρκετές βλάβες στα γόνατα, με μεγάλη επιτυχία. Με το πέρας της επέμβασης, μπορείς να επιστρέψεις σπίτι εκτός εξαιρέσεων, όπως είναι οι πολύπλοκες επανορθωτικές επεμβάσεις όπου μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται και ορθοπεδικά βοηθήματα, μέχρι να γίνει επούλωση της άρθρωσης.
Φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία, είναι απαραίτητη στην αρθροσκόπηση γόνατος κι αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και τη σοβαρότητα επέμβασης. Στόχος της φυσικοθεραπείας, είναι να μειώσει τον πόνο, να βελτιώσει την κίνηση και να δυναμώσει τους μύες του ποδιού. Ο αριθμός των συνεδριών, θα εξαρτηθεί κι αυτός από το πόσο γρήγορα θα ανακτήσει ο ασθενής τον πλήρη έλεγχο του γόνατος. Έπειτα, μπορεί να συνεχίσει τις ασκήσεις σπίτι.
Η αρθροσκόπηση όπως καταλαβαίνεις, είναι μία πολύ καλή χειρουργική μέθοδος και δεν θεωρείται επίπονη. Με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου χειρούργου ορθοπεδικού, μπορείς να λύσεις το πρόβλημα στις αρθρώσεις σου και να βελτιώσεις την ποιότητα της καθημερινότητάς σου. Στον Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις τηλέφωνα επικοινωνίας, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης από επαγγελματίες ορθοπεδικούς στην περιοχή σου.
Βρες τον γιατρό που σου αποπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά και προγραμμάτισε την αρθροσκόπηση τώρα!