Η αποτρίχωση σίγουρα είναι ένα «βάσανο» για τη γυναίκα, δυστυχώς όμως είναι απαραίτητη, ιδίως όταν έρχεται η άνοιξη και το καλοκαίρι, που θέλουμε να φορέσουμε κάτι πιο ανάλαφρο. Ακόμη και αν συνηθίζεις να εφαρμόζεις ριζικές μεθόδους, όπως αποτρίχωση με laser, κάποια στιγμή θα ξαναχρειαστείς αποτρίχωση.
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποτρίχωσης σήμερα, σύγχρονες και παραδοσιακές. Το τι θα διαλέξεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από τα χρήματα που θέλεις να διαθέσεις, το χρόνο που μπορείς να διαθέσεις, το πάχος και το χρώμα της τρίχας σου, τη συχνότητα με την οποία επανεμφανίζεται, το πόσο ανεκτική είσαι σε κάθε μία από τις μεθόδους αποτρίχωσης.
Τι πρέπει να ξέρεις για την αποτρίχωση και τις διαθέσιμες μεθόδους
Με την αποτρίχωση με ξυραφάκι, που είναι η πιο κλασική επιλογή, υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουν οι τρίχες προς τα μέσα και να μεγαλώσουν κάτω από την επιδερμίδα σου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μολύνσεις. Μπορεί να πάθεις, επίσης, ευαισθησία, φαγούρα, κόκκινα σπυράκια και κοκκινίλες, αφού το ξυράφι έχει την τάση να ερεθίζει και τα πιο ανθεκτικά δέρματα, ιδιαίτερα στην περιοχή του μπικίνι. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχεις πάντα καινούρια ξυραφάκια, που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί, για να είναι καθαρά και χωρίς μικρόβια.
Πριν το ξύρισμα πρέπει να χρησιμοποιείς ειδική κρέμα ή gel, για να γλιστράει το ξυράφι και να αποφεύγονται τα κοψίματα και οι πληγές. Πάντως αυτή η μέθοδος θέλει σχεδόν καθημερινή συντήρηση (στην καλύτερη περίπτωση διαρκεί 3 μέρες), και, εκτός αυτού, μπορεί να κοπείς και να μην μπορέσεις στο τέλος να φορέσεις το φόρεμα που ήθελες!
Η αποτρίχωση με κερί γίνεται ως εξής: Το απλώνεις κρύο ή ζεστό στην επιδερμίδα και μετά το αφαιρείς, χρησιμοποιώντας ταινίες. Οι τρίχες που κολλήσανε στο κερί αφαιρούνται από τη ρίζα τους κι έτσι απαλλάσσεσαι από αυτές μέχρι και για ένα μήνα. Εξάλλου, πολλές γυναίκες κάνουν αποτρίχωση με κερί λίγο πριν τις διακοπές, για να είναι πιο ανέμελες κατά τη διάρκειά τους.
Εφαρμόζοντας συνεχώς αυτή τη μέθοδο, ο θύλακας της τρίχας εξασθενεί σιγά σιγά, και μακροπρόθεσμα,αποδυναμώνεται η τρίχα. Το κερί πονάει αρκετά, πάντως είναι μια πολύ καλή και οικονομική μέθοδος για εσένα, που δεν μπορείς να επισκέπτεσαι κέντρα αισθητικής συχνά. Το ευαίσθητο δέρμα δεν αντέχει το κερί, γι’ αυτό, προτού ξεκινήσεις, δοκίμασε μόνο σε μια περιοχή, για να δεις αν σου δημιουργεί μεγάλο ερεθισμό.
Η μέθοδος αποτρίχωσης με κρέμες/gel, λειτουργεί ως εξής: Απλώνεις στο δέρμα την κρέμα, περιμένεις κάποια λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης, και μετά αφαιρείς με μια σπάτουλα ή σφουγγαράκι. Επειδή αυτές οι κρέμες περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες «καίνε» την τρίχα, μπορεί να ερεθίσουν και να δημιουργήσουν αλλεργίες σε κάποιες ευαίσθητες επιδερμίδες, οπότε πρέπει να κάνεις δοκιμή σε ένα σημείο του δέρματός σου, για να δεις κατά πόσον σε πειράζει. Η μυρωδιά που αφήνουν αυτές οι κρέμες στο δέρμα δεν είναι πολύ ευχάριστη, αλλά δεν κρατάει πολύ. Θα πρέπει, πάντως, να επαναλάβεις τη διαδικασία σε μια βδομάδα.
Η αποτρίχωση με συσκευή αφαιρεί από τη ρίζα της την τρίχα και έχει ίδια διάρκεια με την αποτρίχωση με κερί. Δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία, εκτός από το να την έχεις φορτισμένη, και μπορείς να την έχεις μαζί σου όπου κι αν πας. Υπάρχουν και κάποιες που μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και σε βρεγμένο δέρμα, στο ντουζ (το νερό χαλαρώνει και μειώνει την αίσθηση του πόνου). Ένα μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα και δεν μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις στο πρόσωπο, ακόμη και με τις μικρές κεφαλές, αφού πονάει αρκετά. Πάντως, τον πόνο στο σώμα τον συνηθίζεις σιγά σιγά, με τη συχνή χρήση.
Στην αποτρίχωση με laser, το μηχάνημα laser εκπέμπει μια δέσμη φωτός, την οποία απορροφάει η μελανίνη της τρίχας, και έτσι καταστρέφεται ο θύλακας της τρίχας, χωρίς να καταστραφούν οι γύρω ιστοί. Άρα, όσο πιο χοντρές και σκούρες είναι οι τρίχες, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το laser, σε σχέση με τις λεπτές και ξανθές τρίχες, οι οποίες χρειάζονται πολλές επαναλήψεις. Δεν υπάρχει, εξάλλου, laser που να εξαφανίζει μόνιμα τις ξανθές τρίχες, αφού τα μηχανήματα αυτά «διαβάζουν» τη χρωστική της τρίχας.
Τέλος, δεν μπορεί να γίνει κάτι για τις λευκές τρίχες. Το αποτέλεσμα, εκτός από το πάχος και το χρώμα της τρίχας, εξαρτάται και από το χρώμα του δέρματος. Συνήθως τα λευκά δέρματα ανταποκρίνονται καλύτερα στο laser, αφού αντέχουν μεγαλύτερες εντάσεις. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείς τον ειδικό, δερματολόγο ή αισθητικό, για να συζητήσετε το πόσο θα αποδώσει το laser στη δική σου περίπτωση και πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να έχεις αποτέλεσμα.
Μπορεί να νομίζεις πως το laser είναι μόνιμη λύση, αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Θα χρειαστείς αρκετές συνεδρίες, ανάμεσα στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις και άλλες μεθόδους αποτρίχωσης. Σε γενικές γραμμές, όταν θα δεις ορατά αποτελέσματα, θα χρειάζεσαι, πλέον, συνεδρίες συντήρησης κάθε 2 χρόνια περίπου. Κάθε συνεδρία διαρκεί από λίγα λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με την περιοχή που θα εφαρμοστεί το laser.
Η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται και από ενδοκρινολογικές παραμέτρους, αφού οι ορμόνες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την τριχοφυΐα. Όταν υπάρχει ορμονική διαταραχή, όπως αυξημένες τιμές ανδρογόνων, είναι αυξημένη η τριχοφυΐα κυρίως στο πρόσωπο, στους γλουτούς, στην κοιλιά και σε άλλα σημεία του σώματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν μπορεί κανείς να υποσχεθεί την εξαφάνιση της τριχοφυΐας, αλλά μόνο τη μείωση. Το καλύτερο είναι να επισκεφθεί η ενδιαφερόμενη ενδοκρινολόγο, για να ρυθμίσει πρώτα το ενδοκρινολογικό της πρόβλημα.
Το IPL (Intense Pulsed Light) είναι μια μέθοδος αποτρίχωσης κατά την οποία οι κεφαλές εκπέμπουν παλμούς έντονου φωτός κατευθείαν στα τριχοθυλάκια, καταστρέφοντας την τρίχα. Μοιάζει με την αποτρίχωση με laser, αφού καταπολεμάει την τρίχα χρησιμοποιώντας φως, δεν «χτυπάει» όμως τις τρίχες μία μία, αλλά εφαρμόζεται σε μεγαλύτερες περιοχές. Είναι λίγο πιο οικονομικό από το laser και προσφέρει ένα αποτέλεσμα μεγάλης διάρκειας, αφού η τρίχα αποδυναμώνεται. Είναι, επίσης, μια γρήγορη μέθοδος και αρκετά ασφαλής, αφού δεν δημιουργεί δυσανεξίες στο δέρμα. Το πιο βολικό είναι ότι δεν χρειάζεται να αφήσεις τις τρίχες να μεγαλώσουν ανάμεσα στις συνεδρίες.
Η αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση γίνεται με μιαβελόνα, η οποία καταστρέφει το θύλακα της τρίχας, με σκοπό να σταματήσουν να αναπτύσσονται οι τρίχες. Χρειάζεται περισσότερες συνεδρίες από την αποτρίχωση με laser, αλλά όταν ο θύλακας καταστραφεί τελείως, δεν θα χρειαστείς άλλες συνεδρίες συντήρησης. Έχει κάποιο κόστος, αλλά είναι πολύ αποτελεσματική για σημεία όπου έχεις έντονη τριχοφυΐα.Μπορείς να την εφαρμόσεις σε όλο το σώμα και σε όλα τα σημεία του προσώπου. Θα σου πάρει, βέβαια, πολλούς μήνες, μέχρι να απαλλαχθείς πλήρως από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σου.
Προετοιμασία και περιποίηση μετά την αποτρίχωση
Πριν την αποτρίχωση, πρέπει το δέρμα σου να είναι καθαρό και στεγνό και να θυμηθείς να μην το ενυδατώσεις την ημέρα της αποτρίχωσης, σε περίπτωση που επιλέξεις το κερί, γιατί δεν θα κολλήσει σωστά το κερί στην τρίχα. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ελαφρύ απολεπιστικό προϊόν 2-3 μέρες πριν την αποτρίχωση. Με την απολέπιση απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και αποκαλύπτονται πιο γρήγορα οι τρίχες που πρόκειται να εμφανιστούν. Απόφυγε να εφαρμόσεις αυτομαυριστικά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες τις μέρες πριν την αποτρίχωση, για να μην δημιουργηθούν «λεκέδες» στο δέρμα σου. Τέλος, καλό είναι η τρίχα σου να έχει ένα επαρκές μήκος, 2-3mm, για να μπορεί να αφαιρεθεί πιο εύκολα.
Μετά την αποτρίχωση, καλό είναι να εφαρμόσεις μια εξειδικευμένη λοσιόν, όπως ένα gel με aloe vera ή ό,τι άλλο σού προτείνει ο γιατρός ή ο αισθητικός σου, η οποία θα καθυστερήσει την ανάπτυξη της τρίχας, θα καλμάρει και θα ενυδατώσει το δέρμα. Τα ρούχα που θα ακουμπήσουν στο αποτριχωμένο δέρμα πρέπει να είναι καθαρά, κατά προτίμηση βαμβακερά και σε φαρδιά γραμμή. Για τουλάχιστον 2 μέρες μετά την αποτρίχωση μην έρθεις σε επαφή με χλώριο ή νερό της θάλασσας, για να μην ερεθιστεί το δέρμα σου, απόφυγε την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποίησε αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Επίσης, για κάποιες μέρες μη χρησιμοποιήσεις αυτομαυριστικά, body spray και άλλα προϊόντα με χημικές ουσίες.
Και τώρα που γνωρίζεις τα πάντα για την αποτρίχωση, ολοκλήρωσε την περιποίηση του εαυτού σου, ακολουθώντας τα tips ομορφιάς που θα βρεις στο άρθρο του xo <<20 Tips Ομορφιάς και Φροντίδας: Ολοκληρωμένος Οδηγός>>.