Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον διαβάζεις βιβλία αλλά η ιστορία που ακολουθεί έχει πολλά να σε διδάξει για το πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη για απολύμανση. Στα μέσα του 14ου αιώνα ξέσπασε, στις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, μια πολύ θανατηφόρα επιδημία που ονομάστηκε «Μαύρος Θάνατος». Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των Ευρωπαίων που ζούσαν εκείνη την εποχή πέθαναν από το «Μαύρο Θάνατο». Η προέλευση της ασθένειας δεν είναι ξεκαθαρισμένη, παρόλα αυτά, οι περισσότεροι σύγχρονοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλεται στη δράση μικροοργανισμών οι οποίοι διαβιούν στο σώμα των ψύλλων.
Οι ψύλλοι μετέδωσαν τους μικροοργανισμούς στο σώμα των αρουραίων και αυτοί, με τη σειρά τους, στο σώμα των ανθρώπων. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, με δεδομένο αυτό το κάπως ακραίο ιστορικό παράδειγμα, ότι ορισμένα ζώα/έντομα είναι φορείς μικροοργανισμών, και κατ’ επέκτασιν ασθενειών. Η αντιμετώπιση αυτών των ζώων/ εντόμων, όσο κυνικό και αν φαίνεται, είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
Τι είναι και πώς γίνεται η απολύμανση;
Η απολύμανση είναι η διαδικασία κατά την οποία καταστρέφονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί (όχι όμως και οι ανθεκτικές τους μορφές, όπως οι κύστεις π.χ.) με τη χρήση χημικών ουσιών ή φυσικών μεθόδων (π.χ. υψηλές θερμοκρασίες) που εφαρμόζονται σε αντικείμενα, εργαλεία και επιφάνειες. Η απολύμανση υλοποιείται συνδυαστικά με την απεντόμωση, που έχει ως στόχο την εξόντωση των «βλαπτικών» εντόμων, όπως οι κατσαρίδες, οι ψύλλοι, οι κοριοί, αλλά και άλλων «ενοχλητικών», όπως οι μύγες και τα μυρμήγκια. Επιπλέον, η υλοποίηση της απολύμανσης μπορεί να συνδυαστεί και με τη μυοκτονία, την εξόντωση των ποντικιών και των υπόλοιπων τρωκτικών, δηλαδή.
Η απολύμανση στα σπίτια και στις πολυκατοικίες πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Οι εμπορικοί χώροι είναι απαραίτητο να απολυμαίνονται πιο συχνά. Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος που απολυμαίνεται πρέπει να σφραγίζεται για 2 ώρες, αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της απολύμανσής του.
Η διαδικασία της απολύμανσης εκτελείται με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος τρόπος αφορά την εκτόξευση ειδικού απολυμαντικού υγρού στον αέρα. Το υγρό αυτό εκτοξεύεται με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού και σε μορφή νέφους, με απώτερο σκοπό την εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών. Ο δεύτερος τρόπος απολύμανσης αφορά τη χρήση ειδικών απολυμαντικών φαρμάκων, που βοηθούν, μεταξύ άλλων, στην απομάκρυνση της δυσοσμίας που μπορεί να προκαλείται από την ύπαρξη ορισμένων βακτηρίων ή μυκήτων στο χώρο.
Πώς γίνεται η απεντόμωση;
Η διαδικασία της απεντόμωσης μπορεί να εκτελεστεί με τρεις βασικούς τρόπους. Η επιλογή του κατάλληλου τρόπου απεντόμωσης εξαρτάται από το είδος του εντόμου που έχει «εισβάλλει» στο χώρο σου, αλλά και από τον τύπο αυτού του χώρου.
Έτσι, λοιπόν, έχουμε την απεντόμωση με ψεκασμό χαμηλής πίεσης, η οποία αφορά τον ψεκασμό ορισμένων χώρων του σπιτιού, όπου ζουν ή κινούνται τα «έντομα-στόχοι». Τέτοιοι χώροι μπορούν να είναι οι γωνίες των δωματίων ή οι μικρές σχισμές των επιφανειών τους. Η απεντόμωση με ψεκασμό χαμηλής πίεσης χρησιμοποιείται, κατά κύριο λόγο, για να μειωθούν οι πληθυσμοί των μυρμηγκιών, των ψύλλων, αλλά και των κατσαρίδων.
Η απεντόμωση με ψεκασμό υψηλής πίεσης συνιστάται για τον ψεκασμό υπαίθριων χώρων μεγάλης έκτασης ή για τον ψεκασμό βιομηχανικών χώρων. Όπως προδίδει και το όνομά της, η απεντόμωση με ψεκασμό υψηλής πίεσης προϋποθέτει τη χρήση μεγάλου όγκου ψεκαστικού διαλύματος, κάτι που σημαίνει ότι στοχεύει στην εξάλειψη συγκεκριμένων ειδών εντόμων, που ζουν στους προαναφερόμενους χώρους και μπορούν να καταστρέψουν τα όποια αποθηκευμένα τρόφιμα – προϊόντα.
Τέλος, έχουμε την απεντόμωση με gel, η οποία βασίζεται στη τεχνική του δολώματος. Το δόλωμα, στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι σταγόνες ειδικού διαλύματος gel, που μεταφέρεται από τα έντομα στις φωλιές τους, με αποτέλεσμα τη μετάδοσή του, που οδηγεί στην εξόντωση πολλών εντόμων ταυτόχρονα. Η απεντόμωση με gel στοχεύει, κατά κύριο λόγο, στην εξάλειψη των κατσαρίδων και των μυρμηγκιών.
Πώς γίνεται η μυοκτονία;
Η μυοκτονία πραγματοποιείται με δύο, κατά κύριο λόγο, μεθόδους. Η βασική λογική πίσω από κάθε μέθοδο μυοκτονίας έχει να κάνει με την εξαπάτηση και, εντέλει, με την παγίδευση ή τη δηλητηρίαση των τρωκτικών, όπως τα ποντίκια ή οι αρουραίοι.
Οι δολωματικοί σταθμοί είναι μία γνωστή και δημοφιλής μέθοδος μυοκτονίας, η οποία μπορούμε να πούμε ότι είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού τα χρησιμοποιούμενα δολώματα είναι ιδιαιτέρως ελκυστικά στα τρωκτικά. Τα δολώματα αυτά μπορούν να είναι αιμολυτικά ή απωθητικές πάστες. Μία άλλη, συχνά εφαρμοσμένη, μέθοδος μυοκτονίας είναι οι κολλητικές παγίδες, οι οποίες οδηγούν στην εύκολη παγίδευση και εν συνεχεία στην εξόντωση των τρωκτικών.
Τονίζουμε ότι, κατά τη διάρκεια της μυοκτονίας, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια παιδιών ή κατοικιδίων ζώων. Για αυτό το λόγο, ακριβώς, είναι απαραίτητο τα οποιαδήποτε δολώματα να τοποθετούνται στους προαναφερόμενους δολωματικούς σταθμούς.
Η μυοκτονία, όπως αντίστοιχα και η απεντόμωση ή η απολύμανση του χώρου σου,αποτελούν αντικείμενο εργασίας των εξειδικευμένων συνεργείων απολύμανσης.Οπότε, άμα θες να μειώσεις, ακόμη και να εξαφανίσεις τα ενοχλητικά και επικίνδυνα έντομα ή τρωκτικά που περιδιαβαίνουν τους χώρους του σπιτιού σου, του καταστήματός σου ή της αποθήκης σου, πρέπει να καλέσεις τους ειδικούς. Δεν θα δυσκολευτείς να τους βρεις. Ο Χρυσός Οδηγός σού δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσεις και να βρεις τους επαγγελματίες που ψάχνεις, γρήγορα και εύκολα!!