Επαγγελματικός Κατάλογος

Απώλεια Όσφρησης: Πώς να Αντιμετωπίσετε την Ανοσμία

Η απώλεια όσφρησης, για πολλούς είναι σενάριο ταινίας θρίλερ. Μπορεί να σκεφτείς τώρα, ότι είμαστε λίγο υπερβολικοί, όμως σκέψου πώς θα ένιωθες εάν δε μπορούσες να μυρίσεις το φαγητό σου;  Η όσφρηση, είναι η αίσθηση που εξιτάρει τη φαντασία μας, ανακαλεί αναμνήσεις του παρελθόντος και δημιουργεί προσμονή για όλα τα όμορφα που θα έρθουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αίσθηση αυτή μας προστατεύει από άσχημες και επιβλαβείς για τον οργανισμό οσμές. Τι γίνεται λοιπόν όταν εμφανίζεται το σύμπτωμα της ανοσμίας; Από τι προκαλείται και Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;

Θα ξεκινήσουμε με τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια όσφρησης. Πριν δούμε τα πιθανά αίτια, πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου το 2% του πληθυσμού παρουσιάζει είτε μειωμένη όσφρηση είτε ανοσμία. Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύμπτωμα είναι προσωρινό και φεύγει με την κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που η κατάσταση είναι χειρότερη και το πρόβλημα μπορεί να μην ξεπεραστεί.

Αίτια Ανοσμίας

  • Η αντιμετώπιση κάποιας εκφυλιστικής νόσου όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Αλζχάιμερ και το Πάρκινσον, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όσφρησης.
  • Η μεγάλη έκθεση σε επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες όπως για παράδειγμα το τσιγάρο, η αμμωνία, η κοκαΐνη, τα τοξικά χρώματα και τα διαλυτικά, είναι πιθανό να προκαλέσει απώλεια όσφρησης.
  • Διαταραχές όπως είναι ο Υποθυρεοειδισμός, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η κύηση και η Νόσος του Addison.
  • Η εμφάνιση καλοηθών ή κακοηθών όγκων στον εγκέφαλο ή στη μύτη.
  • Παρενέργεια έπειτα από εγχείρηση στο ρινικό διάφραγμα ή στον εγκέφαλο.
  • Ιογενείς λοιμώξεις όπως είναι το κρυολόγημα, η γρίπη και η αλλεργική ρινίτιδα.
  • Ακόμη και ψυχιατρικά νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια όσφρησης. Ένα απ’ αυτά είναι η σχιζοφρένεια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της ανοσμίας, πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος αρχικά παίρνει το ιστορικό του ασθενή. Έπειτα, πραγματοποιείται ενδοκρινολογικός έλεγχος, ώστε να βρεθεί εάν η αίτια της απώλειας σχετίζεται με τον φάρυγγα ή τον λάρυγγα.

Πολύ συχνά, ο ΩΡΛ χρησιμοποιεί οσφρητικά τεστ για ν’ αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Σ’ αυτά τα τεστ χρησιμοποιούνται συνήθως κάποιοι μαρκαδόροι με οσμές από έντονα υλικά. Ο ασθενής σημειώνει ποιο είναι το υλικό που μυρίζει. Ανάλογα, με το αποτέλεσμα ο ωτορινολαρυγγολόγος βγάζει συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, ο ΩΡΛ, μπορεί να συστήσει στον ασθενή τη μαγνητική ή την αξονική τομογραφία ώστε να δει πιο εξονυχιστικά τι συμβαίνει στη ρινική κοιλότητα.

Θεραπεύεται η απώλεια όσφρησης;

Η θεραπεία της ανοσμίας φυσικά και είναι εφικτή αλλά δεν είναι μία. Για να γίνουμε ακόμη πιο ξεκάθαροι, ανάλογα τον τύπο της ανοσμίας και τα ευρήματα των εξετάσεων, ο ωτορινολαρυγγολόγος δίνει και τις απαραίτητες οδηγίες θεραπείας. Στη λίστα που ακολουθεί θα δεις τη θεραπευτική αντιμετώπιση των πιο συνηθισμένων αιτιών ανοσμίας.

Φαρμακευτική αγωγή: Με φαρμακευτική αγωγή, αντιμετωπίζονται συνήθως οι ιογενείς λοιμώξεις όπως είναι η γρίπη, το κρυολόγημα κα η αλλεργική ρινίτιδα. Εάν ο ασθενής τηρεί κατά γράμμα τη φαρμακευτική, τα συμπτώματα υποχωρούν και σύντομα επανέρχεται η όσφρηση.

Χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης: Επιλέγεται ως μέθοδος θεραπείας για πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου ο ασθενής αντιμετωπίζει κάποια ανατομική ανωμαλία. Η ανατομική ανωμαλία μπορεί να είναι ένα στραβό διάφραγμα, κρεατάκια και ρινικοί πολύποδες. Με την εξέλιξη της ιατρικής, τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζονται με απόλυτη επιτυχία και ο ασθενής ανακτά της όσφρησή του.

Αδιευκρίνιστη αιτία: Όταν από τον έλεγχο και τις εξετάσεις δεν βρίσκεται η αιτία του προβλήματος της απώλειας της όσφρησης, ο ωτορινολαρυγγολόγος επιλέγει τη χορήγηση κορτιζόνης από το στόμα, ως μέθοδο θεραπείας.

Η διάγνωση στην απώλεια όσφρησης, πρέπει να γίνεται άμεσα και να μην διογκώνεται το πρόβλημα. Η όσφρηση είναι μία πολύ σημαντική αίσθηση και η απώλειά της μπορεί να οδηγήσει σε πολλά ατυχή συμβάντα. Για παράδειγμα, εάν δε μυρίζεις μπορεί να εισπνεύσεις άθελά σου τοξικές ουσίες πολύ επικίνδυνες για την υγεία σου. Η ανοσμία, μπορεί να έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις στο άτομο που την αντιμετωπίζει. Σκέψου πως είναι να βγαίνεις βόλτα στην εξοχή αλλά να μην μπορείς να μυρίσεις τα λουλούδια ή να είσαι σε ένα ταϋλανδέζικο εστιατόριο και να μη σε συνεπαίρνουν οι μυρωδιές των μπαχαρικών. Τώρα νομίζω πως έχεις πιάσει το νόημα.

Είναι πολύ δύσκολο για όποιον έχει αυτό το σύμπτωμα να το διαχειριστεί. Χρειάζεται τόσο φαρμακευτική όσο και ψυχολογική υποστήριξη από τον περίγυρό του, ειδικά τις φορές που η απώλεια όσφρησης είναι μόνιμη. Όμως, για να δώσουμε μία θετική νότα στο θέμα της ανοσμίας, να τονίσουμε ότι τις περισσότερες φορές το σύμπτωμα οφείλεται σε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Αν και διαρκεί μέρες στις λοιμώξεις το θέμα της ανοσμίας αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και ο ασθενής έχει άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.

Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να στα εξηγήσει ακόμη πιο πολύ ένας επαγγελματίας ωτορινολαρυγγολόγος. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει όλες τις αναγκαίες εξετάσεις και θα δώσει σύντομα λύση στο πρόβλημά σου. Στον Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις επαγγελματίες ωτορινολαρυγγολόγους στην περιοχή σου. Επικοινώνησε με τον γιατρό και κανόνισε το ραντεβού που θα δώσει μία και καλή λύση στην ανοσμία!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ