Τι κι αν μένουμε σπίτι; Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες δεν καταλαβαίνουν από εγκλεισμό και θα κάνουν ούτως ή άλλως την εμφάνισή τους. Πέρα από το άνθισμα των λουλουδιών, η άνοιξη έχει συνδεθεί και με τις αλλεργίες. Τα φτερνίσματα, η φαγούρα και η μύτη που τρέχει είναι σημάδια που φανερώνουν ότι μπορεί να αντιμετωπίζεις συμπτώματα αλλεργίας. Η συχνότητα και η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί να είναι μικρή οπότε και να μην απαιτεί φαρμακευτική αγωγή ή και μεγάλη οπότε και θα χρειαστείς την εξειδικευμένη άποψη ενός αλλεργιολόγου.
Στην Ελλάδα, οι συχνότερες ανοιξιάτικες αλλεργίες οφείλονται σε αλλεργιογόνα όπως είναι η γύρη, οι μύκητες και τα οικιακά ακάρεα, στα οποία παρατηρείται αύξηση που συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Συγκεντρώσαμε απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν όσους υποφέρουν από ανοιξιάτικες αλλεργίες. Ξεκινώντας παρακάτω θα βρεις μία λίστα με τις ανοιξιάτικες αλλεργίες που κάνουν πάρτι αυτή την περίοδο. Διάβασε και μάθε τα είδη των αλλεργιών καθώς και τα συμπτώματά τους!
Κατακτά την πρώτη θέση στο βάθρο των ανοιξιάτικων αλλεργιών και εμφανίζεται κυρίως με φτερνίσματα, βουλωμένη μύτη, φαγούρα στο σώμα και πονοκέφαλο. Σε σοβαρές περιπτώσεις η συγκεκριμένη αλλεργία μπορεί να οδηγήσει σε ιγμορίτιδα ή και ωτίτιδα.
Μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία εάν εμφανιστεί καθώς το βασικό του σύμπτωμα είναι ο έντονος βήχας και ο ξερόβηχας. Πολλοί παρουσιάζουν και δύσπνοια και σ ’αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να γίνεται εξέταση από έναν αλλεργιολόγο ώστε να αποκλείσεις το ενδεχόμενο εμφάνισης μόνιμου προβλήματος στην αναπνοή.
- Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Εμφανίζεται με έντονη φαγούρα στα μάτια, κοκκίνισμα και ασταμάτητα δάκρυα. Για την αντιμετώπισή της χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγω κολλύρια.
- Ατοπική δερματίτιδα
Είναι μία δερματική νόσος που εμφανίζεται με τη μορφή έντονου κνησμού που προκαλεί την ανάγκη για ξύσιμο του δέρματος. Τα εκζέματα που δημιουργούνται στο δέρμα γίνονται πύλες εισόδου για άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες. Σε ακραίες περιπτώσεις το δέρμα εμφανίζει φουσκάλες και σκασίματα. Για την θεραπεία της πρέπει να συμβουλευτείς τον αλλεργιολόγο.
Κι αν νομίζεις ότι δε μπορείς να αποφύγεις τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, κάνεις λάθος. Υπάρχουν τρόποι να αποφύγεις την αλλεργία που σε ταλαιπωρεί κάθε χρόνο, ακολουθώντας έξι απλές συμβουλές:
4 Απλές συμβουλές για να αποφύγεις τις ανοιξιάτικες αλλεργίες!
- Κάνε καλό και τακτικό καθάρισμα του σπιτιού ώστε να μην δημιουργείται σκόνη.
- Φόρεσε γυαλιά ηλίου και μάσκα εάν βγεις στην εξοχή έτσι ώστε να προστατέψεις το στόμα και την μύτη από τα αλλεργιογόνα.
- Να αερίζεις την οικία και τα κλινοσκεπάσματα τις πολύ πρωινές ώρες και έπειτα να κλείνεις τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες για να μην εισέρχεται σκόνη και γύρη.
- Μην κυκλοφορείς τις μέρες που έχει δυνατό αέρα γιατί ο αέρας μεταφέρει τη σκόνη και τη γύρη και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την εμφάνιση συμπτωμάτων αλλεργίας.
Εφόσον ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, η πιθανότητα να εμφανίσεις συμπτώματα αλλεργίας είναι μικρή. Εάν σταθείς άτυχος παρότι ακολούθησες τα μέτρα πρόληψης, η επίσκεψη στον αλλεργιολόγο είναι η πιο φρόνιμη λύση. Πριν σου χορηγηθεί κάποια είδους αγωγή, πρέπει να γίνει διάγνωση της αλλεργίας.
Πώς γίνεται διάγνωση της αλλεργίας;
Μην φοβάσαι! Η διαδικασία της διάγνωσης είναι απλή και σύντομη. Οι βασικοί τρόποι για την διάγνωση του είδους της αλλεργίας είναι η εξέταση αίματος, οι δερματικές δοκιμασίες και το ιστορικό των συμπτωμάτων.
Στις εξετάσεις αίματος ανιχνεύονται τα αντισώματα του οργανισμού απέναντι σε συγκεκριμένες ουσίες. Στο ιστορικό, ο γιατρός ακολουθώντας το ιστορικό και τα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, καταφέρνει να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το είδος της αλλεργίας. Τέλος, στις δερματικές δοκιμασίες τοποθετείται στο δέρμα η ουσία που είναι πιθανό να προκαλεί την αλλεργία και μέσα στο διάστημα του ενός τετάρτου εμφανίζεται κάποια αντίδραση κι έτσι εξακριβώνεται το είδος της αλλεργίας.
Νομίζουμε ότι απαντήσαμε στα βασικά σου ερωτήματα σχετικά με τις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Εάν έχεις κι άλλα ερωτήματα καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία αλλεργιολόγο. Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις στο << πι και φι>> τηλέφωνα, διευθύνσεις και χάρτη δρομολόγησης για τα ιατρεία εξειδικευμένων αλλεργιολόγων σε όλη την Ελλάδα!