Επαγγελματικός Κατάλογος

Αλωπεκία από άγχος: Πώς αντιμετωπίζεται;

Το άγχος, έχει αποδειχθεί ότι είναι η βασική αιτία για πολλές ψυχοσωματικές διαταραχές και μία από αυτές είναι και η αλωπεκία. Η αλωπεκία, είναι μία συνηθισμένη διαταραχή των τριχών που φανερώνεται με την μερική ή ολική απώλεια τριχών σε διάφορα σημεία του σώματος και ιδιαίτερα στο κεφάλι. Η αλωπεκία που εμφανίζεται από άγχος, δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες.

Εμφανίζεται ξαφνικά και τις περισσότερες φορές επιδεινώνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες βλέποντας να χάνουν τρίχες ειδικά μετά το καλοκαίρι νιώθουν έντονο στρες, κι αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Πέρα από την απώλεια τριχών, ακόμη ένα σύμπτωμα της αλωπεκίας από άγχος είναι και οι δερματικές αλλοιώσεις. Σίγουρα, τέτοιου είδους συμπτώματα επηρεάζουν τη ψυχολογία καθώς είναι ορατά στο γυμνό μάτι.

Στρεσογόνοι παράγοντες

Το άγχος, μπορεί να προκληθεί από πολλά αίτια. Συγκεντρώσαμε κάποιους στρεσογόνοι παράγοντες για άνδρες και γυναίκες. Δες τη λίστα και θα καταλάβεις!

  • Εγκυμοσύνη – Τοκετός: Η γέννα επιφέρει αλλαγές στο σώμα της γυναίκας, μία απ’ αυτές είναι και η μείωση των οιστρογόνων η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τριχόπτωσης και της αραίωσης.
  • Η φάση της εμμηνόπαυσης: Έχει παρατηρηθεί ότι σε εκείνη τη φάση οι γυναίκες χάνουν μεγάλη ποσότητα τριχών κι αυτό τους δημιουργεί άγχος.
  • Τραυματικό γεγονός: Οι δυσκολίες είναι στη ζωή και όπως είναι λογικό σε επηρεάζουν. Οι άνθρωποι που βιώνουν κάποιο τραυματικό γεγονός όπως είναι ένα δυστύχημα, μία απώλεια ή μία αρρώστια.

Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να δημιουργήσουν έντονο στρες και υπάρχουν τρία είδη αλωπεκίας που συσχετίζονται με το στρες. Παρακάτω, θα δούμε ποια είναι αυτά και τι προκαλούν.

Τριχοτιλλομανία

Προκαλείται από τη συνήθεια του ατόμου να τραβάει τις τρίχες των μαλλιών, των φρυδιών και άλλων σημείων του σώματος. Αυτή η κακή συνήθεια είναι ένδειξη έντονου στρες, στεναχώριας, απογοήτευσης και έκφρασης οποιουδήποτε άλλου αρνητικού συναισθήματος. Σκέψου, σίγουρα έχει γνωρίσει κάποιον που ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει αυτή την κίνηση.

Διάχυτη Αλωπεκία

Είναι η κατάσταση κατά την οποία οι τρίχες των μαλλιών, χάνουν τη δύναμή τους σταδιακά, σταματά η ανάπτυξή τους και αρχίζουν και πέφτουν. Παρατηρείται ειδικά σε εκείνες τις τρίχες που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Ο κύκλος ζωής τους μικραίνει απότομα και πέφτουν με το χτένισμα των μαλλιών. Πέρα από το άγχος, η διάχυτη αλωπεκία μπορεί να προκληθεί από αναιμία, μετεγχειρητικό στρες, ασθένεια, εξαντλητικές δίαιτες και θυροειδή.

Γυροειδής αλωπεκία

Είναι είδος αυτοάνοσου νοσήματος που εμφανίζεται στο ένα με δύο τοις εκατό του πληθυσμού. Αυτό που συμβαίνει είναι το ανοσοποιητικό να επιτίθεται στα θυλάκια των τριχών με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν τη δύναμή τους και οι τρίχες να λεπταίνουν και να πέφτουν. Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι κνησμός, γραμμώσεις στα νύχια αλλά και η εμφάνιση στρογγυλών σημείων δέρματος που δεν έχουν καθόλου τρίχες. Τα σημεία που εμφανίζονται συχνότερα είναι οι τρίχες στο κεφάλι και το μούσι των ανδρών.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της αλωπεκίας, γίνεται με κλινική εξέταση και με την αξιολόγηση του ιστορικού του ασθενή από έναν εξειδικευμένο δερματολόγο. Ο δερματολόγος θα σου ζητήσει να κάνεις και εξετάσεις αίματος ώστε να δει και τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σου. Για να κάνει μία ολοκληρωμένη και αξιόπιστη διάγνωση, είναι πιθανό να γίνει φωτοτριχόγραμμα, η βιοψία δέρματος αλλά και η μικροσκοπική εξέταση της τρίχας, είναι εξετάσεις που θα βοηθήσουν στην έγκυρη διάγνωση.

Με τα πρώτα συμπτώματα αλωπεκίας, είναι σημαντικό να απευθυνθείς στον γιατρό σου γιατί μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας πάθησης. Εάν λοιπόν δεις κουβάρι με τρίχες στο σιφόνι μετά το καθημερινό σου μπάνιο, πολλές τρίχες στη βούρτσα σου ή κενά δέρματος, επικοινώνησε με το γιατρό. Καλό θα ήταν να παρακολουθήσεις τα συμπτώματα για ένα διάστημα ώστε να είσαι σίγουρος ότι πράγματι κάτι συμβαίνει και δεν είναι ιδέα σου.

Πώς να τα βάλεις με την αλωπεκία που προκαλείται από άγχος;

Δεν θα σου πούμε το προφανές, δηλαδή ότι πρέπει να περιορίσεις το στρες και το άγχος στη ζωή σου. Θεωρούμε ότι αυτό το γνωρίζεις ήδη. Θα σου πούμε τις λύσεις που τις περισσότερες φορές προτείνει ο δερματολόγος. Η λίστα περιλαμβάνει γενικές μεθόδους αντιμετώπισης της αλωπεκίας, ωστόσο κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Με την εξειδικευμένη συμβουλή του δερματολόγου, θα ακολουθήσεις μία εξατομικευμένη θεραπεία για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

  1. Κορτιζόνη: Η ένεση κορτιζόνης είναι μία θεραπεία που επιλέγεται και έχει δείξει ότι έχει άμεσα αποτελέσματα σε διάστημα τεσσάρων έως έξι εβδομάδων.
  2. Κορτικοστεροειδή: Η χορήγησή τους γίνεται σε περιπτώσεις με έντονο πρόβλημα αλωπεκίας, όπου παρατηρούνται μεγάλα κενά στο δέρμα.
  3. Μινοξιδίλη: Είναι ειδικό φαρμακευτικό διάλυμα το οποίο αυξάνει την τριχοφυΐα στην περιοχή και έχει αποτέλεσμα σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
  4. Αλοιφή ανθραλίνης: Εφαρμόζεται τοπικά για είκοσι με εξήντα λεπτά και έχει αποτελέσματα σε διάστημα έξι μηνών.
  5. Μεταμόσχευση μαλλιών: Η μεταμόσχευση είναι από τις πιο δημοφιλείς θεραπείας της αλωπεκίας και προσφέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα.

Η αλωπεκία που προκαλείται από άγχος, είναι συχνή πάθηση της εποχής κυρίως λόγω των γρήγορων ρυθμών, του ανταγωνισμού και της πίεσης που δημιουργούν οι καθημερινές απαιτήσεις. Σε περίπτωση που βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τα συμπτώματα της αλωπεκίας, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σ’ ένα δερματολόγο, που μπορείς να τον βρεις πολύ εύκολα στον Χρυσό Οδηγό!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ