Στις μέρες μας, είναι, σχεδόν, απίθανο να μην βιώνετε ή να μην είχατε, κάποια στιγμή, εμφανίσει στη ζωή σας μία αλλεργία εσείς ή κάποιο άλλο πρόσωπο του οικογενειακού σας περιβάλλοντος. Βέβαια, ο όρος αλλεργία είναι πολύ ευρύς και περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη.
Κατ’ αρχήν, με τον όρο αλλεργία εννοούμε κάθε αντίδραση του οργανισμού, πέρα από το φυσιολογικό, σε ουσίες και παράγοντες που υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι επικίνδυνες για αυτόν. Οι ουσίες αυτές ορίζονται ως αλλεργιογόνες και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα, που μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρά και εν δυνάμει επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή. Οι τρόποι με τους οποίους επιδρούν οι αλλεργιογόνες αυτές ουσίες στον οργανισμό μας ποικίλλουν, ανάλογα με τον τρόπο που εισέρχονται στον οργανισμό μας, όπως για παράδειγμα μέσω του δέρματος, μέσω της τροφής κ.ο.κ., προκαλώντας, έτσι, και τα αντίστοιχα είδη αλλεργίας.
Σημαντικό ρόλο, σίγουρα, στην εκδήλωση μιας αλλεργίας διαδραματίζουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Σε ένα άτομο με αλλεργία η ανοσολογική του απόκριση είναι πάρα πολύ ευαίσθητη, πράγμα που σημαίνει ότι όταν αναγνωρίζεται αλλεργιογόνο, τότε εκκρίνονται χημικές ουσίες, όπως οι ισταμίνες, για την καταπολέμησή του, προκαλώντας έτσι στον παθόντα από κνησμό, τοπικό πρήξιμο, μυικούς σπασμούς, εξανθήματα έως και δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία και διάρροια.
6 είδη αλλεργίας
Οι αλλεργίες που μπορεί να εκδηλώσει ένας άνθρωπος χωρίζονται σε 6 είδη:
- Αναπνευστικές Αλλεργίες: Εκδηλώνονται ως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα.
- Τροφικές Αλλεργίες: Προκαλούνται από κατανάλωση κάποιας τροφής και εκδηλώνονται με διάφορα συμπτώματα και έντονη δυσανεξία.
- Φαρμακευτικές Αλλεργίες: Προκαλούνται από κατανάλωση κάποιων φαρμάκων, με πιο συνηθισμένα τα αντιβιοτικά και τα αναλγητικά.
- Δερματικές Αλλεργίες: Προκαλούνται από την επαφή αλλεργιογόνων με το δέρμα.
- Αλλεργίες σε Υμενόπτερα: Προκαλούνται από το δήγμα εντόμων, όπως η μέλισσα ή η σφήκα.
- Αλλεργικό Σοκ: Πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη και πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τον ανθρώπινο οργανισμό που εκδηλώνεται σε πολλά συστήματα ταυτόχρονα και οφείλεται σε τροφή, φάρμακο ή τσίμπημα εντόμου.
Συμπτώματα
Η αλλεργία τείνει να εκδηλώνεται μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που το υπεύθυνο αλλεργιογόνο έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο και εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, των οποίων η ένταση και η σοβαρότητα ποικίλει.
- Τα αλλεργιογόνα που προσλαμβάνονται με την αναπνοή, συνήθως, προκαλούν συμπτώματα, όπως ο κνησμός της μύτης, το φτάρνισμα, η καταρροή, αλλά και ο βήχας, η δύσπνοια και το άσθμα.
- Τα αλλεργιογόνα που έρχονται σε επαφή με τα μάτια μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, δακρύρροια, αίσθηση καψίματος και κοκκινίλα στα μάτια και επιπεφυκίτιδα.
- Η κατανάλωση κάποιας τροφής στην οποία είμαστε αλλεργικοί μπορεί να επιφέρει ναυτία, εμετό, διάρροια ή πόνο στην κοιλιά.
- Τα αλλεργιογόνα που αγγίζουν το δέρμα μπορεί να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα, κνίδωση, κνησμό, οίδημα ή φλύκταινες.
- Η αλλεργία μας σε κάποια φαρμακευτική ουσία μπορεί, με την κατανάλωσή της, να προκαλέσει οποιοδήποτε σύμπτωμα από όλα τα παραπάνω που προαναφέρθηκαν.
Σε σοβαρότερες καταστάσεις είναι δυνατόν να προκληθεί ακόμη και αλλεργικό σοκ και αναφυλαξία, καταστάσεις δηλαδή άκρως απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς, για αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να απευθυνθούμε άμεσα σε αλλεργιολόγο ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο σε περίπτωση που εμφανίσουμε συμπτώματα αλλεργίας. Σε περίπτωση που γνωρίζουμε σε τι είμαστε αλλεργικοί, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πάντα μαζί μας τα φάρμακα που μας έχει συστήσει ο γιατρός.
Αντιμέτωπιση Αλλεργίας
Η διάγνωση της αλλεργίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό, ταυτόχρονα με την εκδήλωση κάποιου συμπτώματος, να απευθυνθούμε άμεσα στον ειδικό ιατρό, ώστε, μέσω των ειδικών αλλεργικών τεστ και των ειδικών αιματολογικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται, να διαγνωστεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Η βασική αρχή στις αλλεργίες που πρέπει να ακολουθούμε, ώστε να αποφεύγουμε την εκδήλωση των δυσάρεστων, ενοχλητικών ή και επικίνδυνων συμπτωμάτων, είναι, καταρχήν, η απομάκρυνσή μας από την πηγή της αλλεργίας, όπου φυσικά αυτό είναι εφικτό. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη γύρη στην οποία είμαστε αλλεργικοί, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όμως μπορούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση καρυδιών που ξέρουμε ότι μας προκαλούν αλλεργική αντίδραση.
Πολλές φορές, αφού εντοπιστεί η αιτία της αλλεργίας, ο υπεύθυνος ιατρός συστήνει να ακολουθήσουμε θεραπευτική αγωγή με φάρμακα, που στόχο έχει να μειώσει την εμφάνιση και την ένταση των συμπτωμάτων και να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Τα φάρμακα που ενδείκνυνται για αυτές τις περιπτώσεις είναι, κυρίως, τα αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά ή, σε πιο σοβαρές καταστάσεις, τα βρογχοδιασταλτικά. Επίσης, η ανοσοθεραπεία είναι μια συνήθης μέθοδος αντιμετώπισης των έντονων συμπτωμάτων των αλλεργιών, όπου χορηγείται, μέσω ενέσεων, στο ασθενή σε μικρές δόσεις το υπαίτιο αλλεργιογόνο, μαθαίνοντας με αυτό τον τρόπο τον οργανισμό να μην υπεραντιδρά σε αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι ο ιατρός είναι αυτός που θα επιλέξει το είδος της θεραπείας και το φάρμακο που είναι καταλληλότερο για την περίπτωσή σας, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη το ιστορικό σας, την ηλικία σας, αλλά και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Μη χάνετε, λοιπόν, καιρό και αντιμετωπίστε τώρα τα συμπτώματα που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής σας, αναζητώντας στον Χρυσό Οδηγό τον πλησιέστερο σε εσάς αλλεργιολόγο αλλά και μικροβιολογικό εργαστήριο που θα πραγματοποιήσετε το τις ειδικές εξετάσεις για να βρείτε τον τύπο αλλεργίας.