Έχεις ακούσει τον όρο αγχώδης διαταραχή; Όπως καταλαβαίνεις ο όρος αυτός σχετίζεται με τον άγχος αλλά δεν είναι ταυτόσημος. Πολλοί μπερδεύουν το άγχος με την αγχώδη διαταραχή επειδή δε γνωρίζουν τις διαφορές τους, ωστόσο πρέπει να γνωρίζεις ότι τα συμπτώματα του άγχους και τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής είναι διαφορετικά.
Ουσιαστικά, υπάρχει ένα κομβικό σημείο που το άγχος παύει να είναι απλό και διαχειρίσιμο και αρχίζει να επιδρά αρνητικά στην καθημερινότητά σου, παραλύοντας πολλούς τομείς της ζωής σου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το άγχος σωματοποιείται , εμφανίζονται συμπτώματα ταχυκαρδίας, δύσπνοιας, έντονου φόβου, πόνου στο στήθος ή το κεφάλι. Τότε μιλάμε για μια αγχώδη διαταραχή.
Η αγχώδης διαταραχή, δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία αλλά μπορεί να προκαλέσςι μεγάλο πρόβλημα στις καθημερινές σου δραστηριότητες και να σε απομακρύνει από γονείς, φίλους και συντρόφους. Επειδή, οι γραμμές μεταξύ άγχους και αγχώδους διαταραχής είναι λεπτές, παρακάτω θα δούμε τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται τα διάφορα είδη αγχώδους διαταραχής.
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις αγχώδη διαταραχή;
Όπως είπαμε, το άγχος και η αγχώδης διαταραχή έχουν διαφορές ως προς τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται. Τα συμπτώματα στην αγχώδη διαταραχή, είναι αρκετά έντονα και γι’ αυτό θα τα δούμε ένα προς ένα.
- Έντονη ανησυχία
Η ανησυχία, σαν συναίσθημα υπάρχει κι όταν νιώθεις απλό άγχος αλλά στην αγχώδη διαταραχή υπάρχει έντονη ανησυχία, η οποία έχει και μεγάλη διάρκεια. Η ανησυχία είναι τόσο μεγάλη που δεν σ΄ αφήνει να ολοκληρώσεις τις καθημερινές σου δουλειές ή να συγκεντρωθείς σε κάτι που θέλεις να κάνεις. Η ανησυχία φυσικά προέρχεται από σκέψεις που κάνεις για θέματα που σε αγχώνουν όμως το μέγεθος της ανησυχίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος του προβλήματος.
- Μόνιμη επιφυλακή
Τι εννοούμε μ’ αυτό; Ο οργανισμός μπαίνει σε μία φάση όπου νιώθει ότι απειλείται και για να επιβιώσει πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή. Αυτή η κατάσταση γίνεται πιο φανερή από τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν. Αυτά είναι η εφίδρωση, το τρέμουλο στα άκρα και η ξηροστομία. Η συχνότητα αυτών των συμπτωμάτων, είναι που κάνει την κατάσταση ανησυχητική. Τις περισσότερες φορές ο οργανισμός έχει αυτά τα συμπτώματα καθημερινά για μήνες.
- Νευρικές κινήσεις
Το σύμπτωμα αυτό, εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά αυτά νιώθουν ότι δεν μπορούν να μείνουν στο ίδιο σημείο για πολύ ώρα, νιώθουν ταραχή και κάνουν νευρικές κινήσεις.
- Κούραση & Διαταραχή ύπνου
Η κούραση, χαρακτηρίζεται ως παράδοξο σύμπτωμα, κυρίως γιατί εμφανίζεται ενώ το άτομο δεν έχει κάνει κάποια δραστηριότητα που να το εξαντλήσει. Έτσι, η αίσθηση της κόπωσης είναι παράλογη. Ακόμη, πολλοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ύπνο τους. Ο ύπνος είτε διακόπτεται τακτικά είτε διαρκεί για πολύ λίγο.
- Κρίσεις πανικού
Σίγουρα, έχεις ακούσεις για τις κρίσεις πανικού και μπορεί να έχεις βιώσει και κάποιο επεισόδιο. Η κατάσταση που βιώνει ο οργανισμός σε μία κρίση πανικού είναι πολύ έντονη όπως και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει. Εκείνοι που ταλαιπωρούνται από κρίσεις πανικού, δηλώνουν ότι πολλές φορές νιώθουν ότι πεθαίνουν. Όμως, αυτό είναι στο μυαλό τους, καθώς δεν μπορεί να πεθάνει κάποιος από κρίση πανικού.
- Αποστασιοποίηση από τον κοινωνικό περίγυρο
Τα άτομα που έχουν αγχώδη διαταραχή, αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές από φόβο μην εκτεθούν ή βρεθούν σε μία πολύ αγχωτική κατάσταση που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν. Η απομόνωση, λειτουργεί ως μέθοδο προστασίας κι ας έχει το αρνητικό αποτέλεσμα της απομάκρυνσης από αγαπημένα πρόσωπα.
- Μεγάλος φόβος
Οι μεγάλες φοβίες, που ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού είναι σύμπτωμα της αγχώδους διαταραχής. Οι φοβίες που εκδηλώνουν οι άνθρωποι με αγχώδη διαταραχή μπορεί να αφορούν πρόσωπα, αντικείμενα, μέρη κ.α. Το πρόβλημα είναι ότι ο φόβος είναι τόσο μεγάλος που παραλύει το άτομο που τον νιώθει.
Πώς αντιμετωπίζεται η αγχώδης διαταραχή;
Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η αγχώδης διαταραχή, είναι μέσα από φαρμακευτική αγωγή ή και με ψυχοθεραπεία. Εκείνος που αποφασίζει φυσικά για την μέθοδο θεραπείας είναι ένας εξειδικευμένος ψυχίατρος. Ο ψυχίατρος, εξετάζει τον θεραπευόμενο να κάνει τη διάγνωση και αποφασίζει για τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.
Η φαρμακευτική αγωγή, συνήθως περιλαμβάνει ειδικά αγχολυτικά φάρμακα και πολλές φορές και αντικαταθλιπτικά. Η χρονική διάρκεια που θα λάβει ο θεραπευόμενος τα συγκεκριμένα φάρμακα, εξαρτάται από την πορεία της θεραπείας. Ακόμη, κι αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν οριστικά, ο θεραπευόμενος δεν κόβει μονομιάς τα φάρμακα. Είναι απαραίτητο να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του για να ολοκληρωθεί η θεραπεία.
Στην ψυχανάλυση, χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι ώστε ν’ αντιμετωπίσει ο θεραπευόμενος τις φοβίες του και να έχει μια φυσιολογική καθημερινότητα. Από τις πιο γνωστές είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Στις συνεδρίες, ο ψυχίατρος δείχνει στον θεραπευόμενο πως να αντιμετωπίζει τον φόβο του και να μην τον αφήνει να επηρεάζει την καθημερινότητά του. Με τον καιρό, ο θεραπευόμενος αποβάλλει το άγχος και το φόβο.
Ο Χρυσός οδηγός, διαθέτει στο κατάλογό του έμπειρους ψυχιάτρους σε όλη την Ελλάδα, που θα σου παρέχουν τη ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεσαι για ν’ απαλλαχθείς από την αγχώδη διαταραχή.