Επαγγελματικός Κατάλογος

Ορμόνες: Ακούς τα μηνύματα που σου στέλνουν;

Αισθάνεσαι απότομες διακυμάνσεις στη διάθεσή σου, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς όπως παλιότερα, παρουσιάζεις κυστική ακμή, κουράζεσαι εύκολα, έχεις ακανόνιστο κύκλο εμμήνου ρύσεως ή υποφέρεις από πονοκεφάλους; Ίσως οι ορμόνες σου να έχουν «τρελαθεί» και αυτές να είναι οι ενδείξεις!

Οι ενδοκρινολόγοι μας ενημερώνουν πως τα συνηθέστερα συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς στο ιατρείο τους είναι τα παρακάτω:

Αλλαγές διάθεσης

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου δίνοντας το αίσθημα κυκλοθυμίας. Αλλά αν διαπιστώσεις πως οι εναλλαγές της διάθεσής σου είναι εκτός ορίων μπορεί να είναι ένα σημάδι πως κάποια ορμόνη χρειάζεται ρύθμιση.

Ακανόνιστος κύκλος εμμήνου ρύσεως

Οι έμμηνοι κύκλοι των περισσότερων γυναικών διαρκούν μεταξύ 21 και 35 ημερών. Εάν ο κύκλος σου είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος ή αρχίζει να παραλείπεται, μπορεί να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία ακόμα και σε πολυκυστικές ωοθήκες.

Κακός ύπνος

Εάν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς καλά τη νύχτα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλαγής των επιπέδων κάποιας ορμόνης σου. Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές του ύπνου, νυχτερινές εφιδρώσεις ή και εξάψεις.

Ακμή

Oι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ακμή
Oι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ακμή

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν σπυράκια συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου. Αν όμως παρουσιάζεις επίμονη κυστική ακμή, αυτό ίσως να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων που κάποιες φορές μαρτυρούν την ύπαρξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Προβλήματα μνήμης

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με τη μνήμη ή και τη συγκέντρωση, κάτι που έχει συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων.

Διαρκές αίσθημα κόπωσης

Αν και η κούραση μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, μια πιθανότητα είναι να  προκαλείται από χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης (υποθυρεοειδισμός).

Πονοκέφαλοι

Πίσω από τον πονοκέφαλο κρύβονται πολλές αιτίες, όμως ίσως μία να οφείλεται στη μείωση των οιστρογόνων, μία ορμόνη που αν δεν είναι στα επίπεδα που πρέπει μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Συμπτώματα του ουροποιητικού

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, η ουρήθρα μπορεί να γίνει ξηρή, να παρουσιάσει φλεγμονή ή ερεθισμό. Αυτά με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν συχνότερη ούρηση και να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Δυσκολία τεκνοποίησης

Ορμόνες εγκυμοσύνης και υπογονιμότητα
Ορμόνες εγκυμοσύνης και υπογονιμότητα

Συχνά η υπογονιμότητα σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της ορμόνης FSH, AMH ή και της LH όπως και με τις μεταβολές της παλμικής έκκρισης GnRH.

Για να επιτευχθεί λοιπόν η σύλληψη είναι αναγκαία και η σωστή λειτουργία ορμονών, που θα επιτρέψουν στο έμβρυο να αναπτυχθεί.

Η πρόκληση εδώ είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι να ανακουφιστούν προσωρινά τα συμπτώματα.

Πώς όμως θα ξέρεις αν όντως ευθύνονται οι ορμόνες και δεν πρόκειται για κάτι άλλο;

Εάν υποψιάζεσαι πως πάσχεις από ορμονική ανισορροπία, ο μόνος ασφαλής και έγκυρος τρόπος που θα σε βοηθήσει να το καταλάβεις είναι ο έλεγχος. Ελέγχοντας τα επίπεδα ορμονών σου με τις κατάλληλες εξετάσεις, θα επιβεβαιώσεις αν οι ορμόνες είναι αυτές που προκαλούν το πρόβλημα.

Ποιες είναι οι βασικές ορμονολογικές εξετάσεις για να ελέγχεις τα επίπεδα κάθε ορμόνης;

Κατά την αξιολόγηση μιας ορμονικής ανισορροπίας, είναι σημαντικό να αξιολογείται το ενδοκρινικό σύστημα στο σύνολό του. Αυτό συμβαίνει επειδή το ενδοκρινικό σύστημα είναι πολύπλοκο και αυτό σημαίνει πως κάποιες ορμονικές ανισορροπίες ίσως να προέρχονται από διαφορετικές περιοχές προκαλώντας το ίδιο σύμπτωμα.

Παρόλα αυτά, οι εξετάσεις ορμονών που καλό θα ήταν να ελέγχεις τακτικά, αφορούν το αναπαραγωγικό σύστημα, το θυρεοειδή, το διαβήτη και τα επίπεδα οστεοπόρωσης.

Οι εξετάσεις μάλιστα που αφορούν γυναικολογικά θέματα και σχετίζονται με διαταραχές του κύκλου, ακμή, εμμηνόπαυση ή πολυκυστικές ωοθήκες, πρέπει να γίνονται συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου.

Ορμόνη θυροειδή

Θα έχεις ακούσει σίγουρα για τις ορμόνες Τ3 και Τ4 που σχετίζονται με υποθυρεοειδισμό και υπερθυρεοειδισμό, ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τη διάθεση. Η μη ρύθμισή της προκαλεί αδυναμία απώλειας βάρους ή λήψης αντίστοιχα, έλλειψη ενέργειας, διαρκές αίσθημα κούρασης αλλά και στα υψηλά επίπεδα άγχους.

Ορμόνες «αναπαραγωγής»

Λιγότερο γνωστή αν και πολύ σημαντική, είναι η FSΗ μέσω της οποίας γίνεται η διάγνωση της στειρότητας και εντοπίζονται μεταβολές στην έμμηνο ρύση στην εφηβεία ή στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η ορμόνη αυτή μαζί με την ΑΜΗ, μέσω της οποίας ελέγχονται τα αποθέματα των ωαρίων στις ωοθήκες, καλό είναι να ελέγχονται ταυτόχρονα καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Αντίστοιχα, ο έλεγχος των πολυκυστικών ωοθηκών, ένα ορμονικό πρόβλημα που επηρεάζει τις γυναίκες ήδη από την εφηβεία, καλό είναι να ελέγχεται σε ετήσια τουλάχιστον βάση. Αυτή η ανισορροπία των ορμονών είναι που ευθύνεται για προβλήματα εμμήνου ρύσεως και κυστική ακμή ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή.

Ορμόνη Ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει το μεταβολισμό και επηρεάζει το συκώτι, το μυϊκό σύστημα και το λιπώδη ιστό. Αν τα επίπεδα είναι υψηλά τότε το πάγκρεας «δουλεύει περισσότερο» από ότι θα έπρεπε για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ρύθμισή της είναι πολύ σημαντική, μιας και συνδέεται άμεσα με το σακχαρώδη διαβήτη.

Ορμόνες που σχετίζονται με την Οστεοπόρωση

Για τη διάγνωση & τη θεραπεία της οστεοπόρωσης ποιες ορμόνες ελέγχονται;
Για τη διάγνωση & τη θεραπεία της οστεοπόρωσης ποιες ορμόνες ελέγχονται;

Η βασική ορμόνη που ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου είναι η παραθορμόνη ενώ με τη μέτρηση της οστεοκαλσίνης ελέγχεται ο ρυθμός οστεοσύνθεσης. Αντίστοιχα, μετρώντας σε γυναίκες που «μπαίνουν» στην εμμηνόπαυση τις ορμόνες FSH και Ε2, μπορεί να καθοριστεί κατά προσέγγιση ο χρόνος έναρξης της ορμονικής αποκατάστασης.

Εάν χρειάζεσαι περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με το ποια εξέταση είναι κατάλληλη για εσένα, βρες τον κατάλληλο ενδοκρινολόγο και έλεγξε τα επίπεδα ορμονών σου! Μέσω των αιματολογικών εξετάσεων μπορεί να φανεί αν παρουσιάζεις ορμονική ανισορροπία και o ενδοκρινολόγος θα σου προτείνει τις κατάλληλες λύσεις για να βελτιώσεις την υγεία σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ